sale el sol
New member
Chciałbym prosić o jakieś propozycję w wyborze telewizorka. Zaznaczam, że przeczytałem artykuł plazma vs lcd, ale dalej mam parę wątpliwości i nie jestem zdecydowany co będzie lepsze oraz czy niektóre plusy/minusy technologii są aktualne a nie będę dwóch tematów zakładał osobno). Tak, więc jestem otwarty również na plazmy. Prosiłbym o odpowiedź na dołączone pytania na samym dole. Proszę o wyrozumiałość 
1. Odległość od ekranu: 2-2,5m
3. Jak duży jest pokój: ok. 13-14m^2
4. Preferowana technologia: BRAK (Dopasowana do wymagań).
5. Jaki masz obecnie telewizor: Jakiś stary kineskopowy.
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: Film, Sport, Discovery/National Geographic.
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: Przeważnie popołudniu i wieczorem.
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: Przeważnie bez światła lub z lampką.
10. Matryca błyszcząca czy matowa: Dopasowana do wymagań.
12. Preferowana marka: BRAK
13. Czego nie lubisz w telewizorach: słabego obrazu, dźwięku i smużenia (w grach również).
14. Jakie urządzenia będą podłączone: PC/laptop, głośniki.
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 70% TV, 30% PC/laptop (gry, filmy).
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: Na wprost oraz lekko z boku
17. Czy ważne jest wifi : Może być, ale nie musi.
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? Raczej nie.
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: Jeśli tak to przez podłączony komputer, ale sama możliwość mi nie przeszkadza.
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD: Nie.
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami : Nie musi (filmy głównie z komputera).
22. Ma mieć 3D: Nie koniecznie, chyba, że ogólnie telewizor będzie wart polecenia, poza tym noszę okulary i ciężko będzie oglądać w dwóch parach.
23. Ma mieć slot na karty SD: Nie musi.
24. Ma mieć tuner DVB-S: Może być, ale nie musi. Chyba na razie mało używany w Polsce?
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: Komputer (HDMI), ewentualnie jakieś głośniki od PC to chyba przez mini-jack.
26. Jaki masz sygnał: Telewizja cyfrowa UPC.
27. Ile programów HD: Mam chyba same SD (mój obecny TV nie obsługuje HD).
27. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: Średnio 3-4h dziennie.
28. Ma stać czy wisieć: Stać.
29. Rozdzielczość: FULL HD.
30. DVB-T: Tak.
31. Na czym najbardziej Ci zależy: Dobrym obrazie cyfrowym, żeby gierki ładnie śmigały, dźwięk jakiś w miarę oraz filmy HD/BR z komputera chodziły płynnie.
32. Ile osób ogląda: 1-3. Bardzo rzadko więcej.
33. Jaka klasa cenowa: koło 2-3tys, ewentualnie minimalnie więcej.
34. Rozmiar: Z tymi wymiarami pokoju i odległością to chyba 32-40 cali ewentualnie 42, ale nie za duży będzie?
Ważne pytania:
1. Czy plazmy w dalszym ciągu są narażone na wypalenie stałych znaków w grach i podczas oglądania TV?
2. Czy po podłączeniu głośników (mogę microlaby fc330 podłączyć) dźwięk ulega znacznej poprawie? (np. w samsungu UE5000 dramatyczny jest dźwięk z tv).
3. Jak wygląda sprawa z aktualizacją softu? Jest to dość trudna sprawa czy nie? Jak byłoby najłatwiej i najwygodniej aktualizować.
4. Na nowszych plazmach granie w gry nie odbiega od LCD?
Proszę jeszcze raz o wyrozumiałość i propozycję. Z góry serdecznie dziękuję.
1. Odległość od ekranu: 2-2,5m
3. Jak duży jest pokój: ok. 13-14m^2
4. Preferowana technologia: BRAK (Dopasowana do wymagań).
5. Jaki masz obecnie telewizor: Jakiś stary kineskopowy.
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: Film, Sport, Discovery/National Geographic.
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: Przeważnie popołudniu i wieczorem.
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: Przeważnie bez światła lub z lampką.
10. Matryca błyszcząca czy matowa: Dopasowana do wymagań.
12. Preferowana marka: BRAK
13. Czego nie lubisz w telewizorach: słabego obrazu, dźwięku i smużenia (w grach również).
14. Jakie urządzenia będą podłączone: PC/laptop, głośniki.
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 70% TV, 30% PC/laptop (gry, filmy).
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: Na wprost oraz lekko z boku
17. Czy ważne jest wifi : Może być, ale nie musi.
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? Raczej nie.
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: Jeśli tak to przez podłączony komputer, ale sama możliwość mi nie przeszkadza.
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD: Nie.
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami : Nie musi (filmy głównie z komputera).
22. Ma mieć 3D: Nie koniecznie, chyba, że ogólnie telewizor będzie wart polecenia, poza tym noszę okulary i ciężko będzie oglądać w dwóch parach.
23. Ma mieć slot na karty SD: Nie musi.
24. Ma mieć tuner DVB-S: Może być, ale nie musi. Chyba na razie mało używany w Polsce?
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: Komputer (HDMI), ewentualnie jakieś głośniki od PC to chyba przez mini-jack.
26. Jaki masz sygnał: Telewizja cyfrowa UPC.
27. Ile programów HD: Mam chyba same SD (mój obecny TV nie obsługuje HD).
27. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: Średnio 3-4h dziennie.
28. Ma stać czy wisieć: Stać.
29. Rozdzielczość: FULL HD.
30. DVB-T: Tak.
31. Na czym najbardziej Ci zależy: Dobrym obrazie cyfrowym, żeby gierki ładnie śmigały, dźwięk jakiś w miarę oraz filmy HD/BR z komputera chodziły płynnie.
32. Ile osób ogląda: 1-3. Bardzo rzadko więcej.
33. Jaka klasa cenowa: koło 2-3tys, ewentualnie minimalnie więcej.
34. Rozmiar: Z tymi wymiarami pokoju i odległością to chyba 32-40 cali ewentualnie 42, ale nie za duży będzie?
Ważne pytania:
1. Czy plazmy w dalszym ciągu są narażone na wypalenie stałych znaków w grach i podczas oglądania TV?
2. Czy po podłączeniu głośników (mogę microlaby fc330 podłączyć) dźwięk ulega znacznej poprawie? (np. w samsungu UE5000 dramatyczny jest dźwięk z tv).
3. Jak wygląda sprawa z aktualizacją softu? Jest to dość trudna sprawa czy nie? Jak byłoby najłatwiej i najwygodniej aktualizować.
4. Na nowszych plazmach granie w gry nie odbiega od LCD?
Proszę jeszcze raz o wyrozumiałość i propozycję. Z góry serdecznie dziękuję.
Ostatnia edycja: