Pomoc w wyborze TV LCD 32''

kaczamanov

New member
Witam!

Planuje kupic jakis telewizor LCD 32'' i chcialbym zmiescic sie w 2000zl (jezeli warto ta granice przekroczyc to prosze o sugestie). Zalezy mi najbardziej na tym aby tzw. "input lag", nie byl zbyt wysoki gdyz nie ukrywam ze grac bede dosc sporo. Na razie upatrzylem sobie Samsunga LE32C550 lub C530. Bardziej sie sklaniam ku 530, glownie ze wzgledu na jego cene. Wydaje mi sie, ze nic w tej cenie lepszego nie znajde, ale wole sie upewnic zeby nie zalowac ze cos przeoczylem.
No i w zwiazku z tym mam kilka pytan:
1. Czy roznica miedzy seria 5 a 6 jest widoczna?
2. Czy roznica miedzy 50Hz a 100Hz jest na tyle duza, aby szukac konieczne tv ze 100Hz?
3. Glowna cecha ktora mnie przekonuje do kupna jednego z tych dwoch modeli jest b. niski input lag (wg recenzji ktore czytalem). Podobno nawet wzgledem wyzszych modeli (np. wzgledem serii 6). Czy jest to prawda?
4. Czy roznica miedzy 550 a 530 jest na tyle duza, aby doplacac te 2-3 stowki?

Wszystkie sugestie mile widziane! :)

EDIT:

podaj jakie masz warunki :
odległość od ekranu 1,5-3m
jak słońce świeci w pokoju ? bedzie swiecilo od tylu ekranu (okna na wschod, wiec slonce raczej przeszkadzac nie bedzie)
Jak duży jest pokój ? 3,5x2,5
jaki masz obecnie telewizor? Monitor FullHD LG W2261V 22"
jakie programy najczęściej oglądasz? Sport
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem ? wieczorem
preferowana wielkość telewizora? 32"
preferowana marka ? Bez znaczenia, liczy sie stosunek jakosci do ceny
czego nie lubisz w telewizorach? duzego input laga ;)
jakie urządzenia będą podłączone ? Dekoder ASTER i PlayStation 3
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń ? 70% gry, 30% TV
jakimi złączami ? HDMI i ew. kablowka
jaki masz sygnał ? Cyfrowy
ile programów HD ? 3, ale jak kupie TV to mysle ze zakupie pakiet HD i wtedy bedzie ok. 8-10
ma stać czy wisieć ? Stać

Ostatnia edycja:

Kampaj

New member
Bez reklam
Jeśli zieleń na Samsungach Tobie odpowiada, to możesz brać, choć ja na pewno nie wziąłbym Samsunga 50Hz, bo ostrośc jest dla mnie po prostu fatalna.
Jak się obraca ludzka twarza to wyraźnie widać, że przesunęły się tylko kolory, a krawędzie pozostały;/
Na pewno warto dołożyć do 100Hz w przypadku Samsunga.
Ja dopłaciłbym jak już do modelu 550, gdyż jakośc wykonania, kontrast i zużycie prądu są warte tych 150zł.
W tej klasie masz też świetną Toshibę 32LV733 i Sharpa 32FH510, gdzie system 50Hz nie sprawia problemów:)

SierzantHarris

New member
Bez reklam
Ekhem...a co ma niby samsung c550 z zielenią nie tak? To chyba jakiś żart nie? Zieleń masz taką jaką sobie ustawisz w 3d cms, proste.

Ostatnia edycja:

kaczamanov

New member
Jak się obraca ludzka twarza to wyraźnie widać, że przesunęły się tylko kolory, a krawędzie pozostały;/

Uuuu no tym to mnie zmartwiles... No a w takim, razie jakiego bys polecil Samsunga ze 100Hz?
Zaczalem sie tez zastanawiac nad Sharp Aquos LC-32DH77E. Tylko gdzies wyczytalem (w jakiejs zagranicznej recenzji) ze ten model ma dosc wysoki Input Lag i troche mnie to martwi, gdyz jak pisalem sporo bede gral. Masz moze jakas wiedze na ten temat?

kaczamanov

New member
Ehhh. im dluzej sie zastanawiam, tym wiekszy mam metlik. Ten Sharp Aquos LC-32DH77E jest ciezko dostepny w cenie ~2000zl. Wiec zaczynam sie zastanawiac nad LG 32LD550 oraz Samsung LE32C650 (maja 100Hz) bo sa dostepne od reki i w cenie ponizej 2000zl. Tak wiec ktory z tych dwoch?

zasadzka01

New member
Witam

Dolacze sie do pytania. Szukam LCD 32 cale do 1400 zl.
Mozna zalozyc 99% ogladanie sygnal SD z Vectry. Multimedia sa zbedne, grunt zeby "wycisnac" jak nalepsza jakosc w tej cenie.

Z gory dzieki za odpowiedzi

kaczamanov

New member
No nie wytrzymam... Teraz z kolei wyczytalem, ze Samsung c650 ma dosyc spory input lag (ok. 45ms). Ktos sie orientuje jak jest z LG LD550, bo nigdzie info na ten temat znalezc nie moge?

slawko_23

New member
Bez reklam
Co do samsunga, to podzielę się z wami moimi obserwacjami: przeglądałem wiele wątków odnośnie matryc w tych tv. O ile w40'' można znaleźć naklejkę z typem matrycy np SQ01 (która uważana jest za najlepszą, ale o tym później) to na małych - 32'' typu matryc nigdzie nie doczytałem. Jednak zaglądając od góry między otwory wentylacje można dojrzeć naklejkę w środku, gdzie samsung podaje producenta oraz kraj produkcji matrycy.
I najważniejsze, stoją na półce obok siebie:
32C650 na naklejce samsung made in china
32C550 na naklejce samsung made in slovakia
32C630 na naklejce auo made in china.
A jakie moje odczucia, tv ustawione w trybie sklepowym, tryb dynamiczny: 32C550 najlepsza czerń i najjaśniejszy obraz, 32C650 większa płynność i trochę lepsze kolory ale gorsza (granatowa) czerń, 32C630 jakoś mi nie przypadł w ogóle.
Co ciekawe obok stały też 40C650 SQ01 oraz 40B6000 SQ01, więc te same matryce (pierwszy to lcd na lampach, drugi lcd podświetlany ledami) ale KOLOSALNIE lepsza czerń na 40C650, na 40B6000 granat-niebieski!! Patrząc na wprost czy z boku! Więc ta sama matryca ale inna elektronika i efekt końcowy też inny.
Tak wic ze względu na płynność wybrałbym 32C650 ale czerń lepsza na 32C550, więc znowu dylemat. pozdr :)

kaczamanov

New member
Tak wic ze względu na płynność wybrałbym 32C650 ale czerń lepsza na 32C550, więc znowu dylemat. pozdr

Glownie chodzi mi o input lag, czern to tak naprawde bez poorownania TV-TV jest nie do odroznienia (przynajmniej dla mnie). Czyli niby lepszy bylby C650 (ze wzgledu na plynnosc) do gier?

tylko w lg LD550 nie ma internet@tv jak w samsungu oraz brak odtwarzania filmów przez USB....

Pod TV bedzie podpieta PS3, poza tym mam kompa w pokoju wiec te bajery do niczego mi nie sa potrzebne.

To czeka cie wielkie zdziwienie i darcie wlosow. Temat walkowany na froum wielokrotnie. Tzw efekt zmniejszajcego sie ekranu

Sugerujesz zeby wziac wiekszy rozmiar TV? czy zebym nie ogladal TV z lozka? ;) :cool:

Heavy.Metal

New member
Glownie chodzi mi o input lag, czern to tak naprawde bez poorownania TV-TV jest nie do odroznienia (przynajmniej dla mnie). Czyli niby lepszy bylby C650 (ze wzgledu na plynnosc) do gier?

Pod TV bedzie podpieta PS3, poza tym mam kompa w pokoju wiec te bajery do niczego mi nie sa potrzebne.

Sugerujesz zeby wziac wiekszy rozmiar TV? czy zebym nie ogladal TV z lozka? ;) :cool:

Jeśli input lag nie przekracza 50ms to zapewniam cię że tego nie odczujesz. Nawet z 60ms da się spokojnie grać.
Bo graczem zawodowym/profesjonalnym to Ty chyba nie jesteś, prawda ? :)

Do góry