pomoc w wyborze telewizora

mafcin

New member
Witam,
spędziłem na forum (jako niezarejestrowany użytkownik) dobrych kilka dni w celu wyboru odpowiedniego sprzętu (TV)... Mam jednak dylemat, co do konkretnych modeli - byłbym wdzięczny za pomoc w doborze odpowiedniego telewizora :)

odpowiadając na pytania:
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 34m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok 6m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-4
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać na stoliku, na wysokości ok. 1m
6.Jak słońce świeci w pokoju ? od wschodu - z lewej strony TV
7.Jaki masz obecnie telewizor ? obecnie brak
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? dobrą obsługę USB, DLNA, Internet - bez jakiegoś szczególnego nacisku na te opcje
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? DVB-T, Sat (przez dekoder)
10.Jakie urządzenia ? nBox, DVD, Blu Ray
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? ~5h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? brak preferencji
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? sport, filmy, TVN24, muzyka
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? nie jest to priorytet, ale chyba obecnie standard :)
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? nie
16.Preferencje co do marki ? Sharp, Samsung, Inna (?)
17.Preferencje co do wielkości ? >50''
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? wolne działanie, małe kąty, słaby dźwięk, nienaturalny obraz
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 7000 zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie zależy mi na 3D
Robiąc rekonesans, myślałem nad telewizorem o przekątnej 60". Zastanawiam się nad Sharpem LC-60LE830E, Sharpem LC-60LE925E (nie wiem, czym dokładnie te dwa modele się różnią i czy warto dopłacać do tego drugiego) lub jakimś Samsungiem (duży wybór, ciężko wybrać właściwy)... Generalnie nie jestem jeszcze zdecydowany, co do marki, więc wszelkie sugestie mile widziane :D

Z góry dzięki za pomoc!
Pozdrawiam!

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To zdecydowanie najlepsze rozwiązanie. Też mam LE 830 i jetem bardzo zadowolony. W klasie cenowej nic lepszego nie dostaniesz.
Lepszym rozwiązaniem będzie 70" a nawet 80" ale kasa za mała.
Sharp znakomicie skaluje obraz , ma ostry i wyraźny obraz.
http://www.hdtv.com.pl/forum/sharp/65908-sharp-40le830-test-otwarty-pierwszy-test-na-rynku.html

Przydałby się Philips 60PFL 9607 ale kasa dwa razy większa.
60'' Sharp LC60LE830E + Kabel HDMI v1.4 Premium 2m Logilink - porównaj ceny - NOKAUT.pl

Napisz na PW dostanie dobrą ofertę.

mafcin

New member
kiki, dzięki. Odezwę się do Ciebie za kilka tygodni odnośnie propozycji cenowych :)

Fakt, większa matryca kusi, szczególnie czytając opinie właścicieli tych telewizorów, ale są obecnie za drogie... kto wie, być może za jakiś czas się skuszę na wymianę, ale na razie taka kasa nie wchodzi w grę...

Mam jeszcze pytanie odnośnie porównania LE830E do LE925E, gdyż ani tutaj na forum, ani nigdzie indziej, nie znalazłem odpowiedzi, czym de facto te modele się różnią...

Wiem, że 830E jest modelem nowszym, następcą 820E, ale o następcy 925E nic się nie mówi... Na mój gust 925E od 830E różni się dodatkową szybą na matrycy, co jest głównym powodem moich dywagacji na ten temat...

Co możesz mi jeszcze powiedzieć odnośnie Samsunga, serii 6100? Jak on wypada na tle wspomnianego Sharpa?

Jeszcze raz dzięki! :D
Pozdrawiam!

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Model 925 to model z przed 3 lat - więc pod każdym względem przy zmieniającej się technologii ja bym odpuścił.

Samsunga musiałbyś porównywać klasę ES7000.

Do góry