Podświetanie matrycy w UE55NU7172

opast

New member
Cześć,

telewizor nowy, 1 dniowy. Matryca VA sprawdzona palcem.
Nastał wieczór, więc testowałem podświetlanie matrycy oraz kontrast i oto moje doświadczenia:

Nierównomierne podświetlanie oraz odstająca ramka ekaru nod matrycy

43937577630__b.jpg
43937577630_612ef937b6_c.jpg

43937577380_b65785fb22_c.jpg

43937577250_65151c0846_c.jpg

Czy coś takiego kwalifikuje się na wymianę na inny model czy mieści się w "normach".

Denerwuje mnie ta jasność po lewej górnej stronie, przy oglądaniu filmu jest OK.

adam80

Member
Od razu widać że to podświetlenie krawędziowe - miałem podobnie w 49KU6400 pomogło "masowanie" matrycy delikatną szmatką. Jeśli możesz wymienić, to zeszłoroczny odpowiednik twojego telewizora 55MU6172 jest z tylnym podświetleniem, ale niestety IPS.

opast

New member
ok, czyli to jest w tym modelu norma.
Nie chce wymieniać na starsze modele.
Przez 6 lat miałem plazmę, muszę przyzwyczaić się do LCD.

timonek

Member
Bez reklam
Ja tez po plazmie zmienialem i nie zwiodlem sie pod zadnym wzgledem. U mnie sa malutkie wdoczne zrodelka swiatla w samych noroznikach tak jakby spod ramki. Ale tego na wprost w zaden sposob nie wodac nawewt pod katem normalnym. Pod taim katem jak to polazales ze widac to sie nie oglada tv ;).
A z tym podsweotleniem to fakt roznie podobno sie trafia ale trsagedii nie masz , zastanawiam sie jak ty uzyskales nie bieski kolor ekranu ja robilem zdjcia i normalnie mi czarny wychodzi.

Cyt : Denerwuje mnie ta jasność po lewej górnej stronie, przy oglądaniu filmu jest OK.

Niby cie denerwuje ale jest ok hm. Ja wychodze z zalozenia ze albo ok albo cos nie ok ewentualnie akceptujesz pewne sprawy. Jak pisalem wyzej te wycieki swiatla jakby spod ramki to na woprost nie wida tylko pod strasznie duzym katem.

Ostatnia edycja:

opast

New member
Dobrze, a co z tym odstawianiem ramki? trochę słabo to wygląda jak się przyjrzeć temu z bliska.
a czy z tej serii większe telewizory np. 65'' to już mają podświetlanie tylne? UE55NU7472 może być już z tylnym? w sklepie trudno zweryfikować.

Ja tez po plazmie zmienialem i nie zwiodlem sie pod zadnym wzgledem. U mnie sa malutkie wdoczne zrodelka swoatla w samych noroznikach tak jakby spod ramki. Ale tego na wprost w zaden sposob nie wodac nawewt pod katem normalnym. Pod taim katem jak to polazales ze widac to sie nie oglada tv :wink:.
A z tym podsweotleniem to fakt roznie podobno sie trafia ale trsagedii nie masz , zastanawiam sie jak ty uzyskales nie bieski kolor ekranu ja robilem zdjcia i normalnie mi czarny wychodzi.

Zweryfikuję to z modelem ue50nu7092 czy mam lepiej czy gorzej.
Telefon złapał nie ten balans, chyba zbyt blisko zdjęcia robione.

Ostatnia edycja:

timonek

Member
Bez reklam
Raczej wszystkie krawedziowe maja moze jakas wyzsza seria nie wiem , ale te nu 7... czy 8.... tylko krawedziowe. Ale tylne podswietlenie nie daje ci gwarancji ze bedzie lednloitsza czern.

timonek

Member
Bez reklam
No to jak masz inny jeszce jakis z tego rocznej serio to od razu bym porownal ;). To jak sprawdzisz to pisz jak sytyacja , najwazniejesze naoczne jest bo zdjecia nie idealnier oddadza odcien. Ja widzac wiem ze to nie odealna czern tylko bardzo ciemna szraosc a na zdkeciach wychodzi nardzo czerne. Chodz pod wzgledem jednolitosci mam ok.

timonek

Member
Bez reklam
Co do odstawania ramki hm powiem ci tak ogladajac nawet czarne plansze nie widzialem czegos takiego na wprost wiec nawet po kupnie nie patrzylem tego. Dopiero po jakims czasie zerknalem bo mi sie przytpomnialo o takich rzeczach, iw samych naoronikach mam takie jak by centymetrowe paski. Na twoim drugim zdjeciu jest po lewej stronie w roku kolo litery taki pasek wlsasnie i takie cos mam w kaDym rogu ale to chyba nie odstawanie ramki tylko produkycyjnie jiz chyba z komstrykcji jest tak mysle. To takie cos mam reszty nie widzialem nic.

Ostatnia edycja:

opast

New member
Porównam dopiero w weekend. zrobie odpowiednie zdjęcia przy okazji dla osób zainteresowanych.

Te odstawianie nie przeszkadza, mam tylko wrażenie, że w tych rogach matryca jest luźna i można ją "wpychać do środka" a w pozostałych miejscach już nie.

timonek

Member
Bez reklam
Nie wiem nie dusiłem osobiście nic bo to wszystko i tak teraz delikatne ha ha takie plastikowe tv robią się śmieje. Najważniejsze patrzyłem na wprost i pod lekkimi kątami i wszystko ok wiec został u mnie i jestem zadowolony jak na zamianę plazmy.

piterrrxd

New member
W NU7400 miałem jedną chmurkę na środku, pomogło to "masowanie" ekranu w tym miejscu - 3 przetarcia i kompletnie zniknęła. Teraz równomierność jest super, jak na krawędziówkę wręcz idealna.

Co do ekranu autora - wygląda na bardzo słabo spasowaną sztukę, ja bym wymienił.

opast

New member
Właśnie problem jest z tym, że te biały plamy wychodzą różnie jak się patrzy na ekran, raz dół wychodzi, raz góra. Trzeba idealnie na wprost patrzyć.
Sam nie wiem czy się bawić z wymianą, bo może być tak, że ja coś robię źle.

Postarałem się ściemnić zdjęcia i zrobić je na wprost ekranu i trochę niżej z widoku kanapy.

43950306910_fc0c6edd87_c.jpg

45768042641_28efc2bbf2_c.jpg

Do tego jeszcze pytanie, co tak długo trwa przełączanie źródeł?
Z TV na HDMI lub na HDMI na HDMI muszę odczekać ładne kilka sekund ale bardziej bliżej 10s.

timonek

Member
Bez reklam
Powi4m tak w tej chwili wylada to bardzo dobrze ja bym zostawil go sobie. Tez to zauwazylem ze jak sie jesy zbyt blisko to tak jakby czzern chodz w az ze wzrokiem to jest tak z matryca va ze na wprost masz ladnie a pod katem zmniejsza sie czern., I ten sam efekt zauwazylem ze jak sie patrzy tak to sie zmienia wraz z moja pozycja. Ale najwazniejsze jak siadziesz na wprost z dalszej odleglosci i masz w miare rownomierna jrednolita czern ( ciemna szarosc ) tzn ze wszysstko ok . Ogolnie prz filmach tego nir zauwqazysz w ogole. Ale ladnie wyglada twoja mattryca rownomierna jest.

Ostatnia edycja:

Nikodem19

Klub HDTV.com.pl
VIP
Seria NU7 to najsłabsze TV Samsunga na rok 2018.
Nic nie wymyślisz.
Oddaj go , dołóż trochę i kup Samsunga 55NU8002.
Będziesz bardzo zadowolony.

timonek

Member
Bez reklam
Ale lkiczysz z nacisnieniem czy dopiero od momemtu jak zmienisz zrodl i zalapie ?.Bo ja jak nicisne i zmienie zrodlo to czekam z 3 sekundy jak sie wlaczy a z nacisnieciem przycisku do zmiany zrodel to max 5 sekund.

timonek

Member
Bez reklam
Seria NU7 to najsłabsze TV Samsunga na rok 2018.
Nic nie wymyślisz.
Oddaj go , dołóż trochę i kup Samsunga 55NU8002.
Będziesz bardzo zadowolony.
I uwazasz ze przelaczanie itp jest szybsze ? ;). Jak by sioe komus spieszylo gdzies ;). Zreszta nawet jak by mialo to odbywac sie z szybkoscia swiatla bez czekania to wole wydac polowe mniej i poczekac kilka sekund. ;)

opast

New member
Bardzo chciałem kupić TV 65'' ale za tą samą kasę mam właśnie 55NU8002.
Do tego różnica 1000 zł zrobiła swoje. Sport oglądam ale nie nagminnie, w filmach i innych programach 50hz wystarczy bo nie jestem aż taki wybredny.

Dla mnie najważniejszy jest system, ergonomia, możliwości.

@timonek, coś nie wyraźnie napisałeś i przekaz twój jest mało czytelny.

Jak na razie testeję TV i tak:

Jest szybki
Smart naprawdę szybki i działa bezproblemów
Tuner DVB-T działa bdb z HbbTV
Tuner DVB-S2 działa na poziomie podstawowym, mam problem z obrotnicą, tzn
Przy nastawieniu Hotbird nie przestawia się antena na Astrę.
To samo przy przełączeniu kanałów z HB na Astrę - nic się nie dzieje.
Działają programy 4K z Astry - jakość BDB, obraz żyleta

Ostatnia edycja:

timonek

Member
Bez reklam
Ja tes sie zastanawialem nad wiekszym ale wyszedl mniejszy ;). Ale napewno szkoda doplacac do modelu nu8.... Za duza roznica w cenie co do reszty ja i tak z niczego nie korzystam jak i nie ogladam duzo sportu. I na tym nie zauwazylem dziwnych rzeczy przeszkadzajacych w ogladaniu sportu.

Do góry