Podświetanie matrycy w UE55NU7172

rossi78

New member
Mam pytanie odnosnie ogladnie filmow z USB.
TV widzi wszystkie pliki le podczas odpalania wyskuje błą ze zly format na avi. (divx), głowninem rmvb odpala i 4k. O co chodzi? Jest jakas blokada czy jak, jak to sciaganc?

opast

New member
Tak jak obiecałem, wrzucam zdjęcia podświetlania telewizora ue50nu7092.

Uważam, że 7092 jest podświetlany idealnie. Nie widać w rogach podświetlania, matryca równo przylega do obudowy. Do tego przy różnych kątach patrzenia, podświetlanie matrycy wygląda na równomierne.

Związku z tym, będę kontaktował się ze sprzedawcą w celu wymiany TV na inny.

45115389334_f27ddc3947_c.jpg

45790920872_5e8acd15c7_c.jpg

44927281955_cc79eb2a92_c.jpg

45115386884_d23e3cb4c7_c.jpg

45115386874_7f428d2071_c.jpg

44927281905_f1fe92ba30_c.jpg

44023526670_f951eebee9_c.jpg

timonek

Member
Bez reklam
Chyba ludzie miewają kolekcje z czasów DVD-Ripów, wtedy królowały DIVX/XVID.
Poza tym przy niszowych produkcjach filmowych bywa, że tylko takie formaty udaje się zdobyć.
Wiesz ja tez mialem duuuuzo filmow w jakosci dvd z tamtych czasow ale to sie teraz nie daje ogladac wiec wszystkie wymienilem na hd ;). Wiec uwazam za bezsensowne trzymanie filmow w jakosci dvd, chyba ze jakiegos nie mozna dostac teraz w hd. Po drugie jezeli ma sie takie rozne stare filmy itp to albo przez laptopa sobie podlaczyc i wyslac to na tv albo jakis odtwarzacz dvd i nie zastanawiac sie czy tv obsluguje jakies stare systemy czy nie.

timonek

Member
Bez reklam
To ewidentnie w tym modelu masz lepiej niz w tamtym jednak. Ciekawe jak bedzie po zmianie czy trafisz lepiej czy gorzej. Daj znac jak sytuacja bedzie sie przedstawiala.

brande2

New member
75 mu 8002 artefakty

Nabyłem tv Samsung 75mu8002. Tv od początku miał wadliwą matrycę, która została od razu wymieniona na nową (stara miała straszny clouding jakby powypalane obszary na plazmie).
Po wymianie matrycy na nową (podobno nowszej generacji jak twierdzi serwis) powidoki te też są, ale dużo mniej widoczne, jednak występują dziwne zjawiska z ekranem, pojawiają się artefakty w postaci wahań gammy w różnych obszarach ekrany w pionie, takie przygaszanie i rozświetlanie ekranu w pionowych pasach ok 15-20cm szerokości i całej długości ekranu, widoczne szczególnie po bokach ekranu. Zjawisko można zaobserwować tu, nagrałem je telefonem, oczywiście na żywo widać to dużo wyraźniej:
https://drive.google.com/open?id=1syYtQ3OH_WmjhI60pIbRbrTEXszlOh0A[/url]
https://drive.google.com/open?id=18eUm2F4Gk1Zo9ZmlWaFaSg_WNBSPwgtN[/url]
Występuje ono szczególnie po włączeniu opcji "wyraźny ruch led", jednak bez niej także, ale jest mniej widoczne.
Dotyczy to scen w ciemnych, ale widać to także w menu tv i pojawia bez względu na źródło.
Poza tym przy ustawieniu ekranu na jaśniejszy np. dynamiczny pojawia się straszny flickering, czyli migotanie jakby ekran podświetlały jarzeniówki z rzęźnika a nie ledy, a ekran miał z 30hz, wzrok się bardzo męczy i nie da się oglądać. Niestety ciężko to zarejestrować telefonem.
Serwis natomiast nie widzi problemu otrzymałem dziś odpowiedź:
"Telewizor jest sprawny technicznie, a obserwowane zjawisko (przy ustawieniach indywidualnych takich jak u Pana) jest cechą produktu a nie jego wadą."
Robią ze mnie debila, takie zjawisko nie występowało na starej, wymienionej matrycy.
Co wy na to?

Wesley1

Member
Bez reklam
Wymieniaj na inny albo oddawaj z tytułu rękojmi. Załatwiaj przez sklep, w którym kupowałeś. Qrwa śmiech na sali z tym ich tłumaczeniem :(

opast

New member
To ewidentnie w tym modelu masz lepiej niz w tamtym jednak. Ciekawe jak bedzie po zmianie czy trafisz lepiej czy gorzej. Daj znac jak sytuacja bedzie sie przedstawiala.

Aktualnie sprawa zgłoszona jest w firmie Action oraz w Samsungu. Action proponuje 10% upustu ze względu na brak towaru na stanie? (ma nadal TV w ofercie) a Samsung przyjął zgłoszenie i je rozpatruje.

Sam nie wiem co dalej robić, zgodzić się na warunki Action i dalej walczyć z Samsungiem czy iść inną drogą ale nie wiem jaką.

Do góry