Płyty cd w stereo

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Na Mazurach jesteśmy to zielonego i niebieskiego koloru sporo :) A co do tych konkretnych płyt to gro ludzi, któzy mają płyty w formacie Shm-Sacd są zadowoleni, minus taki, że wyłącznie można je odtworzyć na cdikach sacd.
Teraz Norah Jones swoje płyty wcześniejsze zaktualizowała z formatu shm do shm-sacd, ale ja mam gro jej płyt w shm, więc już podziękuję. Mam jej dwie płyty w tym formacie z kolorem zielonym i na razie to wystarczy.

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Nie czytasz audio/stereo ? ;)

Lolek,tylko uważaj na płyty z Japonii i albumy Bocelliego,bo ponoć spora ich część wygenerowana jest przez AI ;)
A tak bardziej serio,to robi się tu "grubo"...

lolek126

Well-known member
Bez reklam
I kolejne płyty tym razem w jednym z moich ulubionych formatów tj. SACD, tym razem najstarsza (511a) i najnowsza płyta (Kamereon) Susan Wong - tą pierwszą ciężko było zdobyć, ale się udało i teraz, chyba mam już wszystkie jej płyty, które wyszły w SACD. Plus dwie, które wyszły w formacie UHQCD oraz MQGCD, świetnie wydane i dające dużo radości ze słuchania.

Ostatnia edycja:

gitarrra

Well-known member
Bez reklam
@lolek126...
Ty bardziej zachwalasz płytę w SACD czy "talent" Susan Wong?
Lubię fajne kobiece wokale.Dlatego z ciekawości posłuchałem na YT kilku utworów Susanki.
Hmmm....jakby to powiedzieć.Rozpoczyna się utwór ,dziewczyna zaczyna śpiewać ,śpiewa ,kończy śpiewać.Jak dla mnie ten śpiew jest zupełnie bezpłciowy.Bez jakiegokolwiek wyrazu.
Więcej emocji jest w brzmieniu silnika kombajnu zbożowego Bizon.I bynajmniej nie musi to być podczas żniw.
Wokal jak wokal.Dość przeciętny.Takich są setki.Jedna płyta tej pani w kolekcji to już jest przesada.
Ale jak komuś się podoba? ;)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Sacd uwielbiam, a co do Susan to wolny kraj, jeden lubi blondynki, drugi brunetki, ja ją lubię, mam wszystkie jej płyty. Nie lubię np metalu w 100% znaczeniu słowa, szkoda by mi było na słuchanie takiej muzyki mojego czasu, sprzętu, prądu, środowiska i uszu, a tym bardziej, że czasem udaję grę na gitarze :) to fajnie by było jakbym jeszcze troszkę coś słyszał, bo ta muzyka jest dla mnie.... ale nie porównuję jej do niczego itp. bo staram się zrozumieć, że ile ludzi to tyle gustów muzycznych, filmowych itp... Ważne jest to, aby muzyka sprawiała ludziom przyjemność , bez względu jaki gatunek muzyczny jest słuchany w danej chwili przez słuchającego. Co nie zmienia faktu, że ten lżejszy jak np. AC/DS, Metallica, itp słucham, ostania płyta mi się ich bardzo podoba i w streamingu jest w fajnej jakości .

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Bo bardzo dobrze są nagrane, a jeszcze fajniej są nagrane płyty w sacd-shm to te zielone, choć sacd z kilku wytwórni naprawdę są w porównywalnej jakości pod względem dźwięku. W ostatnim czasie pod dużym wrażeniem jestem płyt sacd z wytwoórni Venus. Ale jest gro fajnych formatów (shmcd, bluspec, xrcd, xrcd2, K2Hd, itp) ciężko jest porównać, bo każdy z formatów ma swoje smaczki. Do tego dochodzą wytwórnie, które nagrywają w swój sprawdzony sposób jak choćby ABC Record, gdzie też mam dużo płyt i jestem z nich bardzo zadowolony i wiele osób już pozarażałem do ich zakupu. Jest tego dużo jest w czym wybierać.

Do góry