płyty blu ray

helsinger

New member
Witam,

Przepraszam za założenie nowego tematu ale nigdzie nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi.

Poszukuje odtwarzacza blu ray w cenie 400-500 zł
będę oglądać na nim wyłącznie oryginalne płyty więc reszta bajerów mnie nie interesuje typu wifi,internet, innego rodzaju formaty od tego mam komputer.

ciekawi mnie
Panasonic DMP-BDT220 3D
Samsung BD-E5500 3D
LG BP630

Może są inne lepsze ale czym więcej szukam tym mniej wiem i nie mogę się zdecydować.

...będę oglądać na nim wyłącznie oryginalne płyty więc reszta bajerów mnie nie interesuje typu wifi,internet, innego rodzaju formaty od tego mam komputer.

ciekawi mnie
Panasonic DMP-BDT220 3D
Samsung BD-E5500 3D
LG BP630

Może są inne lepsze ale czym więcej szukam tym mniej wiem i nie mogę się zdecydować.
Ja mam BDT120 Panasa
Jest nawet tańszy, tylko nie wiem, czy jest jeszcze dostępny na rynku ?

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Też się pod ty podpisuję ,kup Panasonica rzeczywiście zapewni świetny obraz szczegółowy ,nasycony i dynamiczny .co szczególnie widać w nocnych ujęciach .Dobrze też sobie daję radę z odtwarzaniem filmów DVD

helsinger

New member
witam,
Dzięki za zainteresowanie.
wybrałem panasonic 230 bo 220 nie mogłem znaleźć chyba ze coś źle szukałem.
Co do jakości to jak narazie jestem zadowolony gdyż do testu mam dwa filmy.
Będę kupował i sprawdzał dalej.

Mam tv sony kdl 42w655a i jeden film mam na pełnym ekranie a drugi z paskami u góry i dołu ekrany,wiadomo może od czego to zależy?
Myślałem że jeśli film jest ful hd i tv jest ful hd to będzie zawsze na pełnym ekranie.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Dokladnie tak jak pisze Kolega, sam jestem ciekaw od kogo zalezy czy film jest nagrany na calosci ekranu, czy tez z pasamai i czy to cos wiecej kosztuje, ale na razie nikt mi takiej odpowiedni nie udzielil ...

gerus6

Active member
Bez reklam
Dokladnie tak jak pisze Kolega, sam jestem ciekaw od kogo zalezy czy film jest nagrany na calosci ekranu, czy tez z pasamai i czy to cos wiecej kosztuje, ale na razie nikt mi takiej odpowiedni nie udzielil ...

tu nie ma co odpowiadać, po prostu dużo jest filmów nagranych tzw szerokopasmowych i wtedy jeżeli jest wydany na BD i obraz jest na całym ekranie to po prostu są ucięte boki obrazu, a jak są pasy to wtedy jest cały obraz, więc trzeba kupić tv 21:9 ;)

helsinger

New member
Czyli to nie wina od mojego sprzętu inni tez się z tym borykają.

Wydaje mi się że to zależy do formatu ekranu nagranego filmu.
Chyba nie zawsze jest 16:9

lm648

Banned
Czyli to nie wina od mojego sprzętu inni tez się z tym borykają.

Wydaje mi się że to zależy do formatu ekranu nagranego filmu.
Chyba nie zawsze jest 16:9

Z Twoim sprzętem wszystko jest OK :eek:k:
Wydania filmów na BR i DVD są następujące:
1,70 : 1 co daje pełne pokrycie ekranu 16:9
2,40 : 1 co daje nie pełne pokrycie ekranu 16 :9 , wówczas będą występowały czarne pasy góra/dół; jest to jakby format 21 :9 :D
Niestety z tym bywa różnie, każdy wydawca do tematu podchodzi specyficznie, ......... najczęściej po najmniejszej linii oporu wiedząc o tym, że TV mamy tylko formatu 16 :9 :)
Kiedyś też podobnie myślałem jak TY :)...........o to cała filozofia w temacie :)

Ostatnia edycja:

helsinger

New member
Z Twoim sprzętem wszystko jest OK :eek:k:
Wydania filmów na BR i DVD są następujące:
1,70 : 1 co daje pełne pokrycie ekranu 16:9
2,40 : 1 co daje nie pełne pokrycie ekranu 16 :9 , wówczas będą występowały czarne pasy góra/dół; jest to jakby format 21 :9 :D
Niestety z tym bywa różnie, każdy wydawca do tematu podchodzi specyficznie, ......... najczęściej po najmniejszej linii oporu wiedząc o tym, że TV mamy tylko formatu 16 :9 :)
Kiedyś też podobnie myślałem jak TY :)...........o to cała filozofia w temacie :)

Dzięki wielkie już wszystko wiem.
W sumie to nawet na pudełku jest taka informacja o formacie.

bourbon

New member
Bez reklam
Według mnie, w formacie 21:9, filmy fabularne wyglądają lepiej, znaczy przyjemniej się ogląda.
16:9 dobre to koncertów, bajek i programów TV.

lm648

Banned
Według mnie, w formacie 21:9, filmy fabularne wyglądają lepiej, znaczy przyjemniej się ogląda.....

Przyjemnie to by się oglądało właśnie na TV 21 :9 :) ... jakoś takich niema .... był kiedyś Philipsa pieruńsko drogi lecz chyba już się zbył, ......... natomiast na 16 :9 z pasami to jakieś jednak nieporozumienie, ......... w takim razie po co został wprowadzony ten format, jakoś tego nie rozumiem :)
Właściwie w każdym formacie czy to 4:3 czy 16:9 oraz 21:9 głownie chodzi o to aby ekran był całkowicie wypełniony bez jakichkolwiek pasów pionowych czy poziomych a nie jakieś Qźwa udziwnianie.
Może niech wydają płyty w dwóch rozmiarach ekranu do wyboru i upodobań kupującego :)
PS... poszukaj w sieci wyjaśnień dlaczego format 4:3 był słusznym swego czasu :) a później został obalony tak jak gramofon analogowy, który wraca dzisiaj jako najlepsze źródło dźwięku :)

Ostatnia edycja:

helsinger

New member
Racja, jeżeli mam tv 42 cale to dlaczego mam oglądać puste czarne pasy.

Wiadomo może czasami lepiej ogląda sie film nie na pełnym ekranie ale powinien
być chociaż jakiś wybór w ustawieniach.
Raczej nic na to nic poradzimy pozostaje zostać z tym co jest.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jaki wybor w ustawieniach? Wszystko zalezy od wytworni i od tego ktorym formatem realizuja film. Ten ma zostac wydany na plycie dokladnie tak jak wymyslil sobie rezyser. Nie da sie zrobic filmu w dwoch wersjach. Tzn. da sie, tylke jeden zawsze bedzie wykastrowany z obrazu. Jestem przeciwniekiem kastrowania obrazu, a jezeli juz jest taka potrzeba, to niech to bedzie jak najmniejszym kosztem.
Najlepszy formatem do kina jest 2,40:1, taka przekatna daje najlepsze wrazenia a sam rezyser moze wiecej przekazac, a raczej pokazac.
Problemem jest w powyzszym wypadku nasz tv, tutaj dostaniemy czarne pasy.
Natomiast format (popularnie zwany) 16:9 jest za to dopasowany do naszych obecnych tv, lepiej to wyglada, nie ma pasow i dla wiekszosci uzytkownikow domowych jest to najlepsze rozwiazanie (ekran jest wypelniony).

Do góry