płyty blu ray

Lemil

Banned
Racja, jeżeli mam tv 42 cale to dlaczego mam oglądać puste czarne pasy.
Witamy debiutanta na naszym skromnym forum:!:
Otóż przydałoby się przeczytać najpierw elementarz. Ale skoro kolega tego nie zrobił, to chciałbym nadrobić za niego jego zaległości.

Otóż oglądamy czasem czarne pasy, gdyż filmy zazwyczaj nie są produkowane w takim formacie, jaki mają telewizory.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dodam jeszcze do swojej poprzedniej wypowiedzi uzupelniajacy link.
Pare razy juz go wklejalem, ale uwazam ze jest to jedna z lepszych wypowiedzi w temacie (kastrowania), szczegolnie ze wypowiada sie sam Sydney Pollack:
[youtube]tEPAgNrvZaw[/youtube]
Osobiscie preferuje wlasnie ten format prezentacji obrazu, mimo "czarnych pasow" na naszych obecnych tv.

Ostatnia edycja:

helsinger

New member
Witamy debiutanta na naszym skromnym forum:!:
Otóż przydałoby się przeczytać najpierw elementarz. Ale skoro kolega tego nie zrobił, to chciałbym nadrobić za niego jego zaległości.

Otóż oglądamy czasem czarne pasy, gdyż filmy zazwyczaj nie są produkowane w takim formacie, jaki mają telewizory.

Witam ciebie jako debiutant.
Występujące czarne pasy nie stanowią problemu przy oglądaniu podałem to jako ciekawość z mojej strony i nie wiedzę w temacie.Teraz już wiem.
Dziękuję.

lm648

Banned
... niestety Sydneya nie zrozumiałem ze względu na brak w przedszkolu do którego uczęszczałem języka jakim ów znawca się posługuje .. :) ...w takim razie ja jestem za natychmiastowym wprowadzeniem w trybie pilnym TV o proporcjach ekranu 21:9 .... oczywiście w przystępnej cenie dla obywatela:) ... gdyż dotychczas sprzedawane 16:9 to jedynie nabijanie w butelkę potencjalnego nabywcy ... ponieważ przy takiej prezentacji ubywa ok. 30 % z każdej wielkości ekranu :) .... a nowe hity TV na 2014 r. też mają dotychczasową proporcję :) .. i to już jest wina ..... wiadomo kogo :)

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie przejmuj sie, tez mialem Ruski w szkole :)
W kazdym badz razie Sydney mowi o kastrowaniu filmow. Neguje jakiekolwiek ingerencje w swoje dzielo, jezeli kreci np. w formacie 21:9, to dlatego ze w tym konkretnym formacie ma wizje swojego dziela, z uwglednieniem wszystkich detali na ekranie (aktorzy, sceneria itp.), natomiast on nie podpisuje sie pod zadnym kastrowaniem, wycinaniem, rozciaganiem itp. To nie jest jego dzielo. Mowi tez, ze nie ma nic do innych formatow, o ile te sa prezentowane z zamyslem rezysera, czyli w swoim oryginalnym formacie, bez wgledu na posiadany odbiornik tv. Przyklady takich kastracji mielismy za czasow odbiornikow tv 4:3, stacje telewizyjne emitowaly hollywoodzkie filmy na calym ekranie tv (4:3), tyle ze film byl obciety po bokach. Taki maly szczegol.

Co do reszty masz racje, idealnym tv do takich proporcji filmowych jest wlasnie tv o przekatnej 21:9. Na mniejszych przekatnych tv (16:9) rodzi sie problem, bo kazdy chce miec ekran zapelniony. Dlatego tez w innym watku pisalem ze nowe tv (21:9) o ktorych czesto czytamy teraz w newsach, nadaja sie glownie do filmow i to tych w dedykowanym formacie. Tak czy inaczej, zadna przekatna telewizora nie zagwarantuje nam uniwersalnosci, do czasu jak wytwornie filmowe nie unormuja do jednego standartu swoich produkcji (a to sie nigdy nie stanie). Idealem jest projektor i odpowidni ekran projekcyjny z dopasowujacymi sie nastawami do konkretnych produkcji. Czyli cos takiego:
AVForums Home Cinema - Sound and Vision tips and tricks - YouTube

Ostatnia edycja:

lm648

Banned
....uwagę mam taką, aby ci wszyscy wielcy .... swoje zamysły i wizje artystyczne realizowali w formatach popularnych będących w sprzedaży, może wówczas w swoich dziełach bardziej będą zrozumiali dla społeczeństwa a tak wykazują jedynie coraz większe swoje oderwanie od rzeczywistości. :)
To jest mniej więcej tak samo jak nasi politycy i ci z lewa i ci z prawa bagienka zwanego "sceną polityczną" :)

fazer58

Member
Bez reklam
Panowie,proporcji klatki filmowej mamy kilkadziesiąt! A telewizor ma 4:3 i 16:9,oraz 21:9. Nie ma możliwości,aby wszystko mieściło się idealnie na ekranie telewizora. Wszystko zależy od tego,jaką wersję filmu mamy do dyspozycji. Bywa tak,że do kina jest inna wersja,a do TV inna i nie zawsze ta z TV pokazuje mniej obrazu.Kiedyś miałem taki film na DVD,gdzie na jednej stronie(płyta dwustronna) był film w proporcjach 4:3,a na drugiej 16:9.Wtedy byłem raczkującym maniakiem kina domowego, dvd:) i jakież było moje zdziwienie,jak się okazało.że na formacie 4:3 było więcej,niż na panoramie.Po prostu na wersję TV nałożono tzw.kaszety,aby zrobić proporcje panoramy. Jeszcze wiele razy robiłem zdjęcia z filmu w TV,później ten sam film i tą samą scenę zatrzymywałem w odtwarzaczu dvd i porównywałem obraz.Były różne "inności" np.w filmie "Bad Boys" postać na ekranie w TV miała całe nogi,a w wersji DVD "ucięte" do kolan,ale za to w poziomie,np. w wersji TV było widać tylko kawałeczek stołu,a w DVD cały stół i jeszcze trochę. Również film "Władca Pierścieni" puszczany swego czasu w TVN,był w innej wersji,niż na DVD,czy "Piraci z Karaibów". W starym telefonie,mam jeszcze te wszystkie porównania:) jak dokupię kabelek usb do tego telefonu i syn mi pomoże to wszystko wgrać,to byłby ciekawy materiał do edukacji :) Oczywiście są wersje idealnie pasujące do ekranu 16:9,jak i takie,gdzie w wersji kinowej jest zdecydowanie więcej,niż w tv 4:3. Też mnie to wszystko drażniło,ale poszukałem,poczytałem,zrozumiałem i...teraz wiem:)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Pamietajmy jeszcze o jednym; mianowicie reżyser tez nie zaplanował by ogladac jego dzielo na ekranie komputera w avi, czy nawet mkv. Zupelnie inne ma się wrazenia oglądajac ten sam film na małym ekranie nieskalibrowanego monitora z wbudowanych głośniczków, a inne oglądając go z najlepszym bitrate, na dużym ekranie z porzadnym audio ;)

Lemil

Banned
Proporcje kadru to zagadnienie dość skomplikowane. Jednak stawianie sprawy w taki sposób, że filmowcy mają robić filmy w takim to a takim formacie, bo JA MAM TAKI TELEWIZOR, jest stawianiem sprawy na głowie.

hans2

Banned
ale marudzenie, jak komus AZ TAK przeszkadzaja te pasy to niech kupi wiekszy tv albo wlaczy rozciaganie.

dla mnie jedyny sluszny tryb to taki jaki zamierzyl tworca.
jak slysze "pan&scan", "lektor" i "dubbing" to az mnie krzywi...

Lemil

Banned
jak slysze "pan&scan", "lektor" i "dubbing" to az mnie krzywi...
Mam dokładnie tak jak ty. A dodam jeszcze, że obejrzenie filmu z lektorem, który jest tak ze 2x głośniejszy od najgłośniejszych wybuchów i eksplozji w filmie, a na dodatek ma ten lektor włączony efekt ryku i dudnienia, to to rzecz niewykonalna. Czyli mówiąc krótko oglądanie filmów na naszych kanałach(ściekach) TV to rzecz praktycznie nie do zrobienia.

Do góry