Panowie,proporcji klatki filmowej mamy kilkadziesiąt! A telewizor ma 4:3 i 16:9,oraz 21:9. Nie ma możliwości,aby wszystko mieściło się idealnie na ekranie telewizora. Wszystko zależy od tego,jaką wersję filmu mamy do dyspozycji. Bywa tak,że do kina jest inna wersja,a do TV inna i nie zawsze ta z TV pokazuje mniej obrazu.Kiedyś miałem taki film na DVD,gdzie na jednej stronie(płyta dwustronna) był film w proporcjach 4:3,a na drugiej 16:9.Wtedy byłem raczkującym maniakiem kina domowego, dvd

i jakież było moje zdziwienie,jak się okazało.że na formacie 4:3 było więcej,niż na panoramie.Po prostu na wersję TV nałożono tzw.kaszety,aby zrobić proporcje panoramy. Jeszcze wiele razy robiłem zdjęcia z filmu w TV,później ten sam film i tą samą scenę zatrzymywałem w odtwarzaczu dvd i porównywałem obraz.Były różne "inności" np.w filmie "Bad Boys" postać na ekranie w TV miała całe nogi,a w wersji DVD "ucięte" do kolan,ale za to w poziomie,np. w wersji TV było widać tylko kawałeczek stołu,a w DVD cały stół i jeszcze trochę. Również film "Władca Pierścieni" puszczany swego czasu w TVN,był w innej wersji,niż na DVD,czy "Piraci z Karaibów". W starym telefonie,mam jeszcze te wszystkie porównania

jak dokupię kabelek usb do tego telefonu i syn mi pomoże to wszystko wgrać,to byłby ciekawy materiał do edukacji

Oczywiście są wersje idealnie pasujące do ekranu 16:9,jak i takie,gdzie w wersji kinowej jest zdecydowanie więcej,niż w tv 4:3. Też mnie to wszystko drażniło,ale poszukałem,poczytałem,zrozumiałem i...teraz wiem