O programie tsMuxeR już pisałem ale wracam do tego tematu bo ukazała się jego nowa wersja oznaczona jako 1.7.2(b). Jest to wersja traktowana jeszcze jako beta choć w oprawie GUI w testach, które przeprowadziłem sprawdza się rewelacyjnie. Dla mnie najistotniejsze jest to, że teraz pliki .m2ts łączone tym programem odtwarzane są idealnie w PS3. Uprzednio pliki połączone dobrze odtwarzały się w komputerze (u mnie poprzez CyberLink PowerDVD ) natomiast w PS3 obraz był drgający tak, jakby kolejność wyświetlanych półobrazów została odwrócona. W nowej wersji programu mamy też uaktywnioną opcję zapisu Create Blu-ray disc z możliwością insertowania rozdziałów (chapters) w definiowanych równych lub zróżnicowanych przedziałach czasowych - co stwarza dodatkowe możliwości edycyjne plików AVCHD.
Jaką zatem metodykę edycyjną w zakresie AVCHD warto aktualnie stosować gdy chcemy zmieniać także audio?
Ja postępuję następująco:
-przy użyciu programu HD Writer 2.0 (a jest już v. 2.5) dokonuję przeglądu i selekcji wadliwych ujęć lub ich fragmentów. Te czynności z powodzeniem można też wykonać oczywiście posługując się programem Sony PMB.
-otrzymane w powyższy sposób pliki .m2ts łączę w logiczne bloki programem tsMuxeR
-uzyskane z połączeń plików bloki będące w zamyśle odpowiednikami tytułów wczytuję kolejno do Pinnacle Studio 11+ i dokonuję edycji audio z wykorzystaniem podglądu video (dodając muzykę, komentarz i kształtując odpowiednio obwiednię głośności w poszczególnych ścieżkach) -można też oczywiście wykorzystać do tegp celu inny program umożliwiający dobrą edycję audio np Sony Vegas
-wyedytowane audio dla każdego bloku zapisuję w postaci oddzielnego pliku (ponieważ video nie jest zapisywane więc jest to proces bardzo szybki)
-korzystając ponownie z tsMuxeR-a łączę nowo otrzymane pliki audio z przynależnymi im plikami video ("ptaszk" przy źródłowym strumieniu audio powinien być usunięty) - wstawianie nowego strumienia audio w miejsce oryginalnego odbywa się jednoprzebiegowo tzn nie jest potrzebne wcześniejsze demuxowanie plików. Proces jest bardzo szybki.
Postępując w ten sposób uzyskuje się wysoką jakość video w krótkim czasie, bo pliki nie podlegają przekodowaniu (oczywiście sama edycja audio może być dość czasochłonna ale tego za nas nie zrobi żaden program). Jak dotychczs takiej możliwości nie oferuje nam żaden program edycyjny.
Co dalej?
Tak otrzymane pliki .m2ts odpowiednio zatytułowane można nagrać na płytki DVD 4.7 GB i odtwarzać w komputerze lub w PS3 (BR). Nawigację po materiale HD wstępnie ułatwią nam nazwy plików a w obrębie plików suwak czasowy w playerze lub szybkie przewijanie z podglądem (w PS3 do 120x)
Można też pokusić się o nagranie płytki z menu nawigacyjnym. Kojarząc odpowiednio wyniki zapisu Create Blu-ray disk z możliwościami HD Writera tworzenia menu wielotytułowego istnieje taka możliwość przy stosowaniu podstawień w odpowiednich folderach.
Tak czy inaczej tsMuxeR pozwala nam wypłynąć z materiałem AVCHD na szerokie wody bez dalszych oczekiwań, że umożliwi nam to jakiś komercyjny kompleksowy program edycyjny. W świetle tego komercyjny Elecard XMuxer nie wytrzymuje porównania - kosztuje dużo a potrafi znacznie mniej.