....nastepuje "jakieś rozmydlenie" wątku , więc przypomnę (temat):
Plazmowe boje - czyli poradnik kupującego
...a w nim subiektywny (żadna to wada) opis użytkownika konkretnego modelu (do tego ...krótki czas testu...) .
W czym jest problem?
Jak zwykle - przełożenie "prawd subiektywnych" na jakiś obiektywny obraz całości.
Wszystko jest w porządku do czasu gdy zacznie sie naginanie faktów.
Jeżeli poradnik kupującego (na forum) - to trzeba spojrzeć z róznych stron na ten sam aspekt... .
By nie rozwlekać z mojej strony, to np taka ciekawostka (często tutaj mylnie opisywana )
Część obecnych plazm (szczególnie Pioneera) z natury są monitorami.
Jak monitor to juz wiadomo, ze tym lepiej im lepszy sygnał "pixel w pixel".
Jednak czy aby napewno w tym przypadku? (nawet w instrukcji obsługi najnowszej PDP 5000EX jest ostrzeżenie np. o grach i nie o ustawienia tutaj chodzi)????
Dodajcie do tego samą ideę HDTV i jakości obrazu.... .
Ja naprawdę nie neguję jakości samej technologii (różnej, nie tylko PDP), ale trzeba to powiązać z praktycznym aspektem (nawet, jak ktoś ma pieniadze na wszystko - to w salonie ma stawiać dedykowany sprzet do kazdego z ogladanych obrazów????.....).
Ps - na koniec o tych duszkach....nie jest prawdą , ze np w CRT jest identycznie sprawa wypalania (choćby do zniwelowania) jakiegoś logo - przykładem choćby ostatnie mistrzostwa świata w piłce noznej - gdzie przypadków zaznaczenia logo nadawcy na PDP jest sporo ( jeden znajomy do tej pory tego nie moze usunąć = plazma ok 1,5roku ma - kosmiczna cena wtedy).
Na CRT nikt tego nie zaobserwował (choć kilkakrotnie więcej znajomych mam z tymi TV i 99% nic nie wie o jakimś "wygrzewaniu").
Raczej nadal zalecam ostrożność - po czasie rozczarowań będzie mniej.