Odpowiadając na pytanie z tematu - jesteś świadom, że model PY8 jest owszem Full HD i ma nieco wyższy kontrast, ale w porównaniu do modelu PV80:
-nie ma filtru Natural Vision
-nie ma dźwięku V-Audio
-nie ma gniazda kart SD/SDHC
-ma jedno HDMI mniej
-ma większe zużycie prądu
-bazując na tym linku
http://panasonic.pl/oferta.php?sub=239&compare=&prod3842=on&prod3844=on&prod3799=on, zobacz na kategorie "Obsługiwany sygnał PC" i "Wejście monitorowe PC"
Także jeśli byś dopłacał do Full HD, to albo do tej wersji, albo już do PY80, ale różnica w cenie zrobi się o wiele większa.
Platformę cyfrową w pełni obsłuży model HD Ready, bo nie nadaje ona sygnału przewyższającego jego możliwości, do Divxów też powinno wystarczyć, a HD, skoro ma być rzadko, to czasem może ulec tej kompresji - a też będzie ładnie wyglądało
.
broda1725, jeśli nie planujesz "żadnego blu raya czy inne hd", to raczej pełnych możliwości z TV nie wyciśniesz. Aczkolwiek dochodzi też czynnik, że Full HD mają i inne lepsze parametry od modeli HD Ready, tylko za wszystko trzeba swoje zapłacić..
bluray, aż nie chce mi się odpisywać - znowu sobie znalazłeś temat do ponarzekania na Panasonica i znowu tworzysz jakieś dziwne teorie, które w dodatku są nie na temat, bo jak zauważyłeś - nie dotyczą modeli interesujących kolegi.
W ostatnim roku wszystkie firmy produkujące TV zanotowały spore spadki dochodów (czytałeś newsy o swoim Sony? może wszystkie firmy nagle spotka Twój "EOL"?), dodając do tego kryzys - chyba jasne jest, że produkcja będzie mniejsza.
Nie wiem też czy zauważyłeś, ale Panasonic nadal się zamierza skupiać głównie na plazmach, a LCD uzupełniają serię Viera mniejszymi rozmiarami.
No i najciekawsza sprawa - skąd wytrzasnąłeś swoje wyniki, to nie wiem i nie zamierzam dochodzić. Panasonic w nowych modelach z panelami Neo PDP ma sterowanie podpolami o częstotliwości 600Hz zapewniające ciągłe użycie 1080 linii. To chyba jasne, że test musieli zrobić tak, by skupiał się tylko i wyłącznie na tym parametrze i tak, by pokazał ich dobry wynik i gorszy wynik producenta - na tym rzeczywiście polega marketing i promowanie swoich produktów.
EDIT:
mikefor, Panas Full HD
jest plazmą 100Hz, ale chyba nie do końca na taką odpowiedź liczyłeś
.
2-gie pytanie - to zależy w jakiej jakości jest film. Jeśli masz zatrzęsienie filmów w rozdzielczości 1080p i komputer uciągnie taką rozdzielczość (hm, tego stwierdzenia nie jestem w zupełności pewien - nie znam jakoś super praw rządzących na tej płaszczyźnie), to Full HD rzeczywiście może być wykorzystane, aczkolwiek zaznaczę - jeśli 1080p oglądasz naprawdę bardzo rzadko, to czasem możesz obejrzeć skompresowane 1080p - zapewniam, że nie będziesz zawiedziony jakością (co lepsze ponoć z ponad 1,7 metra wg. tabelek nie będziesz mógł rozróżnić sygnału Full HD od HD Ready). No i pozostałe czynniki, o których wspomniałem na początku postu.