Witam wszystkich,
Chyba nadszedł już czas żeby pożegnać już stary telewizor i rozejrzeć się za czymś nowym. W związku z tym od jakiegoś czasu przeglądam to forum i chyba dojrzałem żeby poprosić Was o pomoc i zadać „the final question”..
Tak więc jaki telewizor polecacie?
Odległość od ekranu: około 2m – 2,5m
Nasłonecznienie: duże okno balkonowe od strony południowej, z roletami. Telewizor na środku ściany prostopadłej do okna
Jak duży jest pokój: 4,5m x 5 m.
Preferowana technologia: plazma lub LED,
Jaki masz obecnie telewizor: 25 -calowy Philips - CRT,
Czego nie lubisz w telewizorach: pikselozy, rozmytych krawędzi, rozmazywania się dynamicznych scen
Jakie programy najczęściej oglądasz: programy popularno-naukowe, filmy (w tym z DVD i komputera), bajki
Oglądasz w dzień czy wieczorem: pon-pt 16-23, weekend – w ciągu całego dnia
Preferowana wielkość telewizora: 42 cale
Preferowana marka: nie ma większego znaczenia,
Jakie urządzenia będą podłączone: obecnie cyfrowy dekoder UPC, przyszłości, po zakupie telewizora dekoder z kanałami HD (UPC lub N-ka), komputer, DVD
Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 90% TV
Na wprost czy również z kątów bocznych: generalnie na wprost lub z małych kątów
Telewizor ma mieć WiFi: nie koniecznie (choć byłoby przydatne)
Ma czytać przez USB filmy: nie koniecznie (choć byłoby przydatne)
Jaki masz sygnał: UPC
Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: HDMI – kino domowe, komputer, dekoder
Ile masz kanałów HD: na razie brak; po zakupie telewizora i wymianie dekodera pewnie ok. 20
Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 4 - 6 h.
Ile osób zasiada przed telewizorem: 1 - 3.
Ma stać czy wisieć: stać
Jaka klasa cenowa: 3 – 3,6 tys.
Po przejrzeniu testów i postów na forum oraz wstępnej wizji lokalnej w sklepach (na telewizorach prezentowane było tylko demo), najbliżej mi do zakupu n/w modeli:
Panasonic TX-P42G30E
Panasonic TX-L42E30E
Niestety nie miałem okazji porównać tych modeli w jednym sklepie. Dodatkowo jeden ze sprzedawców zaczął zdecydowanie odradzać plazmy ze względu na brak matowego ekranu i pojawiające się odblaski. Z kolei znajomi namawiają na coś z oferty Sharp’a..
Tak więc będę wdzięczny za wszelkie sugestie i pomoc..
Pozdrawiam.