Cześć.
Tak się składa, że zdecydowałem się na zakup telewizora (ma współpracować z komputerem a poza tym służyć do oglądania programów telewizyjnych w przerwie). Kupię dziś lub jutro. Dwa lata temu kupiłem lcd 32 cale z myślą o oglądaniu filmow (jak na tamte czasy był przeciętny ale z matrycą ips co zapewniało duże kąty widzenia, miał dobre opinie w necie - mówiono o tym tv, że dobry i prawie jak crt, przed kupnem widziałem go i na tle innych byl lepszy) i sprzedałem go po dwóch tygodniach od kupna bo doszedłem do wniosku, że do oglądania filmów nie specjalnie się nadaje.
Emocje podczas seansu... Same negatywne odczucia związane z tym, że zamaist wczuć się w klimat na pierwszym planie były uwidaczniające się wady technologii lcd, rozpraszające i denerwujące. Czy jestem zdania, że plazma jest lepsza? Nie - również mam negatywne odczucie.

Hihi.
Fajny ten temat bo tu można napisać co się lubi a czego nie. Lcd i plazma mają wady, które w moich oczach dyskwalifikują je jako televizory do ogladania filmów.
Prawdziwych wrażeń dostarcza kino a gdy chcemy mieć kino domowe polecam projektor - taaak tam też kilka technologii i kompromisów, na które trzeba przystać. Ale wrażenia podczas seansu... Trzeba spróbować samemu. Fakt, że trzeba mieć miejsce w pomieszczeniu ale nie aż tak dużo jak by się mogło wydawać
Moim, ale to tylko moim zdaniem:
1) Obraz na tv plazmowym "klei się do ekranu" O co chodzi? Bez wzgledu na to czy tv ma 600Hz czy milion jak się przyjrzysz to zobaczysz ciągnące się zielonkawe i niebieskawe kontury wokół jasnych obiektow na ciemnym tle. Na necie jest mnóstwo informacji na ten temat a słowo kluczowe to "green ghosting". Polecam obserwację lini środkowej boiska podczas meczu.
2) Obraz na LCD choćby nie wiem jak sie starać wygląda nienaturalnie, zbyt ostro w drugim planie. Pastelowe kolory, słaba czerń, smużenie - wszystko to nakłada się podczas nocnego senasu i film schodzi na drugi plan...
3) Projektor kup i dowiesz się, że pisanie o lcd kontra plazma to jak pisanie o czymś zupełnie nieważnym

. A wielkość obrazu zaczyna się od 90cali przy cenie 40 calowego telewizora lcd.
Porównanie lcd vs plazma raczej rozpatrywałbym w kategorii, który lepiej się sprawdzi przy oglądaniu dziennika podczas kolacji.
1) Plazma - odbija od ekranu światło lampki naściennej.
2) Lcd - nie odbija światła takiej lampki od ekranu.
Wybór jest prosty.
Pozdrawiam.