Plazma czy LCD !Czytać 1wszy post! Plasma czy LCD plazma vs LCD plasma vs LCD

BROWAReq

New member
Witam
Jestem przed wyborem kupna tv.
Oglądany będzie z odległości ok. 2-2,5 metra - czy nada się tutaj plazma 50 cali czy lepiej 42 cale?
Drugie pytanie dotyczy tego czy warto kupić Full HD czy wystarczy HD Ready?
Na początku podpięta będzie kablówka UPC, dvd i komputer. Filmy DVD, BDRip i DivX. Docelowo jakiś sygnał HD.
Rozważam wybór PANASONIC TX-P50X10Y lub wersji 42 cale.
Może macie jeszcze jakieś inne propozycje odnośnie wyboru modelu?

Wojtek_L

New member
telewizor

Napisał Wojtek_L
Witam wszystkich
Na nowy telewizor czekam już około roku i teraz zaczęło mi się już mocno śpieszyć więc prosze o pomoc kogoś doświadczonego

Moje warunki:
Jakie masz warunki = ok 5 m x 4 m
Preferowana wielkość matrycy = 40" - 42"
Preferowane marki = brak
Preferowana technologia = wcześniej powiedziałbym że tylko lcd ale teraz zgłupiałem
Jaki sygnał = kablówka z multimediów, gdy tylko pojawi się telewizor od razu cyfrowa multimedia DTV z hd
Jaka odległość od ekranu = około 2,5 metra
Jakie urządzenia do podłączenia = DVD, Komputer (Geforce 8800 GT 1gb z hd), być może ps3 lub inne urządzenie z blu ray
Jaka klasa cenowa = około 3000
Więcej oglądasz w dzień czy w nocy = raczej popołudnie wieczór i noc, ale w wekendy i święta raczej w dzień wieczorami mam inne zajęcia :grin:
Jakie masz nasłonecznienie pokoju = duże okna od wschodu słońca wyposażone w rolety
Ile osób zasiada przed telewizorem = 2
Jaki masz ulubiony program = filmy tylko w jakości dvd, divx raczej rzadko mam nadzieje na coś lepszego, napalam się na discovery w hd
Jaki masz telewizor = 21" staruszek w spadku firma Provision :( ale też monitor 24" LCD Samsung
Ma stać czy wisieć = obojętnie ale raczej stać
Czego oczekujesz od telewizora = DVB-T MPEG4 ale tak naprawde jakości głownie filmy i gry
Czy ma być HD Ready czy Full HD – Full HD

Mocno zastanawiałem się nad Samsungiem LE40B650 w necie za 3100 zł, Sony KDL-40V5500 ale teraz już nie wiem i czekam na jakąś podpowiedź

Mam do wydania powiedzmy jakieś 3200 już byłem zdecydowany na b650 ale po przeczytaniu 300 stron wątku o tym sprzęcie już sam nie wiem bo coraz więcej osób jest średnio zadowolonych

zotac

New member
Panasonic P42g10e

Witam

Zależy do czego posłuży ci ten TV.Akurat tego Panasa co chcesz sobie kupić to jest dobry do TV.Podłączenie go pod PC w rozdziałce 1024x768 na 42" to jest bez sensu.Tak samo jak XBox 360 jak i PS3.Polecam model PANASONIC P42G10E się nie zawiedziesz na nim, na chwile obecna najlepsza plazma w rozsądnej cenie.Albo dobrego LCD Panasonic TX-L42S10E.

Pzdr zotac

BROWAReq

New member
Ok, czyli jednak warto dopłacić i kupić Full HD zamiast HD Ready?
I czy będzie gorszy obraz na Full HD jeśli puści się zwykłą kablówkę czy różnicy między Full HD, a HD Ready się nie zobaczy?

zotac

New member
Panasonic P42g10e

Witam

Do "browarqa" a do czego Ci ten TV będzie służył? jak tylko do kablówki to jak najbardziej nawet za bardzo spełni twoje oczekiwania.Jak do gier XBoxa360,PS3.PC to PANASONIC P42G10E :)

BROWAReq

New member
Głównie to będzie kablówka + filmy dvd, BDRip i czasem PC. W przyszłości dopiero jakaś tv cyfrowa.
Czytałem, że Full HD może kiepsko konwertować sygnał z kablówki i może wyglądać gorzej niż na HD Ready - czy tak jest?
Tak samo wyczytałem, że na mniejszych tv nie widać różnicy między Full HD a HD Ready nawet przy sygnale HDTV - czy to tez prawda i czy w tym przypadku 2,5 metra od tv 42 cale da się zobaczyć różnice czy nie?

piorek

New member
BROWAReq napisał:
Witam
Jestem przed wyborem kupna tv.
Oglądany będzie z odległości ok. 2-2,5 metra - czy nada się tutaj plazma 50 cali czy lepiej 42 cale?
Drugie pytanie dotyczy tego czy warto kupić Full HD czy wystarczy HD Ready?
Na początku podpięta będzie kablówka UPC, dvd i komputer. Filmy DVD, BDRip i DivX. Docelowo jakiś sygnał HD.
Rozważam wybór PANASONIC TX-P50X10Y lub wersji 42 cale.
Może macie jeszcze jakieś inne propozycje odnośnie wyboru modelu?

BROWAREQ
50" na 1000% do oglądania z 2-2,5 m to za dużo do telewizji. W Polsce sygnał jest bardzo kiepskiej jakości i z takiej odległości w mojej ocenie nie da się oglądać.
Sam mam 50" i ogląda mi się najlepiej z ok 3,5-4 m. Dla twojej odległości nie brałbym więcej niż 42", 2 m to bardzo mało. Jak chcesz 42" to w miejsce 50X10Y weź Panasonica 42"G15 ( ma więcej bajerów od G10 i jeden parametr polepszający jakość obrazu, trochę zrobiony pod model V), a jeżeli za drogi to 42"S10 ( bardzo dobre opinie ma ten model za taką kasę).

BROWAReq

New member
Ok dzięki. W takim razie wybór padnie raczej na s10. Powiedzcie mi tylko dlaczego np. G10 ma 2 razy większy nominalny pobór prądu od S10? Z jednej strony nie ma to znaczenia bo roczny koszt prądu nie będzie jakiś astronomiczny ale z drugiej strony ostatnio kreowane są ekonomiczne TV i inne sprzęty rtv/agd, które pobierają coraz mniej energii dlatego mnie ciekawi czemu aż taka różnica wynika pomiędzy tymi modelami?

Maksuss@vp.pl

New member
Witam !
Zamierzam kupić na świeta telewizor. Wybór padł na plazme Panasonica s10 42 cale, jednak wiekszość z was zaleca kupno modelu g10, który jest ok 500zł droższy od s10. Czy warto kupować plazmę s10 ?? Oczywiście chciałbym model g10 lecz nie mam budżetu na większy wydatek. TV ma służyc do oglądania telewizji SD, w przyszłości możne cyfrowy polsat/cyfra + i filmy odtwarzane z PC/laptopa.
pozdrawiam

digitalus

Banned
witam
jesli telewizor plazmowy bedzie przeznaczony glownie do telewizji SD to wybor jest prosty, najlepiej kupic telewizor hdready np 42x10y lub 37x10y bo na takim telewizorze mozna uzyskac najlepsza jakosc obrazu sd.dlaczego tak sie dzieje
Istnieje jedna - prosta zasada, jeśli matryca twojego odbiornika ma inną rozdzielczość niż rozdzielczość nadawanego programu , to obraz w jakimś miejscu musi zostać przeskalowany i dopasowany do matrycy - CZYLI POGORSZONY.Jakość przeskalowania zależy od sprzętu.
tutaj jest podobny temat
http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=16343&highlight=niedoci%B1gni%EAcie+sygna%B3u+SD
telewizory LCD traktuje jak wyrob telewizoropodobny:D w zalozeniu mąjacy byc podobny do telewizora, lecz tak nie jest bo lcd kiepsko radzi sobie z sygnalem sd czyli malej rozdzielczosci i niektore LCD maja fatalne katy boczne . duzo osob nie zwraca uwagi w sklepach na ten szczegol. "wychodzi" dopiero w domu
http://hdtvmania.pl/2009/07/15/specyfikacje-lcd-to-bzdura/

fullhd mozna uzyskac tylko z blu -ray.
nie ma sensu doplacac do fullhd
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Prawie-jak-HD-1980998.html

Ostatnia edycja:

Maksuss@vp.pl

New member
chciałbym FullHD, gdyż myślę przyszłościowo i nie chciałbym wymieniać odbiornika za 2-4 lata, a telewizje cyfrową po zakupie TV będę chciał założyć jak najszybciej

Maksuss@vp.pl

New member
model s10 chyba az taki zly nie jest ?? warto dokładać więcej i kupić g10 ??
a możne jakaś inna plazma w podobnej cenie ? a s10 to jest w rzeczywistości full HD czy nie?? bo rożne opinie słyszałem.
pozdrawiam

Ostatnia edycja:

santomi

New member
Markus

Jeżeli jeszcze się zastanawiasz to śmiało bierz P42S10. Ja swojego kupiłem za 2550 zł w sklepie internetowym. Ma lepsze skalowanie od G10 i sporo mniej prądu potrzebuje. Obraz jest rewelacyjny i moim skromnym zdaniem jest wyraźniejszy od G10-tki.

Pozdrawiam.

leotdi

New member
santomi napisał:
Markus

Jeżeli jeszcze się zastanawiasz to śmiało bierz P42S10. Ja swojego kupiłem za 2550 zł w sklepie internetowym. Ma lepsze skalowanie od G10 i sporo mniej prądu potrzebuje. Obraz jest rewelacyjny i moim skromnym zdaniem jest wyraźniejszy od G10-tki.

Pozdrawiam.

widziałem ostatnio przebywając w Krakowie, w Galerii Krakowskiej P42S10. I dokładnie takie same odniosłem wrażenie jak santomi. Rzeczywiście S10 ma bardzo dobry obraz i niezłą czerń. Obok był zawieszony G10. I tu było gorzej. Sygnał był ten sam (HD).

Maksuss@vp.pl

New member
a może ktoś jeszcze wypowie się na na temat modeli g15 i v10??? warte są ceny?? lepsze od g10 i s10??? oraz jak to jest z poborem prądu przez te cztery plazmy:cool:

Ostatnia edycja:

MAdam

Member
digitalus napisał:
witam
jesli telewizor plazmowy bedzie przeznaczony glownie do telewizji SD to wybor jest prosty, najlepiej kupic telewizor hdready np 42x10y lub 37x10y bo na takim telewizorze mozna uzyskac najlepsza jakosc obrazu sd.dlaczego tak sie dzieje
Istnieje jedna - prosta zasada, jeśli matryca twojego odbiornika ma inną rozdzielczość niż rozdzielczość nadawanego programu , to obraz w jakimś miejscu musi zostać przeskalowany i dopasowany do matrycy - CZYLI POGORSZONY.Jakość przeskalowania zależy od sprzętu.
tutaj jest podobny temat
http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=16343&highlight=niedoci%B1gni%EAcie+sygna%B3u+SD
telewizory LCD traktuje jak wyrob telewizoropodobny:D w zalozeniu mąjacy byc podobny do telewizora, lecz tak nie jest bo lcd kiepsko radzi sobie z sygnalem sd czyli malej rozdzielczosci i niektore LCD maja fatalne katy boczne . duzo osob nie zwraca uwagi w sklepach na ten szczegol. "wychodzi" dopiero w domu
http://hdtvmania.pl/2009/07/15/specyfikacje-lcd-to-bzdura/

fullhd mozna uzyskac tylko z blu -ray.
nie ma sensu doplacac do fullhd
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Prawie-jak-HD-1980998.html

Zobacz jakie śliczne powidoczki w najwyższym modelu Plazmy Panasonica:
http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?p=437731#post437731

Do góry