Plazma czy LCD !Czytać 1wszy post! Plasma czy LCD plazma vs LCD plasma vs LCD

Powinieneś być zadowolony. Plazma bardzo dobrze radzi sobie z sygnałem sd, jescze lepsze efekty są z sygnału cyfrowego. Weź pod uwagę że TV się "kurczą" w trakcie użytkowania. Ja zaczynałem poszukiwania od 42" a ostatecznie wybrałem 50". Ogladam z odległości 3,4 m w pokoju 4,5 x 5,5 m. Skoro jednak dokonałeś już wyboru i jesteś zadowolony z ceny, nie będzie żalu wymienić go za jakiś czas na coś większego.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
artur333 napisał:
Jestem przed zakupem nowego LCD i zwracam się do Forumowiczów o pomoc odnośnie wielkości telewizora. W grę wchodzą dwa telewizory Samsunga 46" 786 lub większy 52" 856. Sofę mam w odległości 3m od telewizora i nie mogę zdecydować się którą wielkość wybrać. Jeśli chodzi o HD to odległość przy 52" (z tego co czytałem) jest odpowiednia, nie wiem jaka sytuacja będzie przy sygnale ze zwykłych programów satelitarnych (mam n-ke), czy przy tej wielkości i tych gabarytach telewizora oglądanie będzie uciążliwe? A może przesadzam z tymi 52" z odległosci 3m? Nie chcę żałować jak wezmę 46 że nie wziąłem 52. Bardzo proszę o opinie w tej sprawie bo ja jestem w tym temacie zupełnie zielony a nie chcę popełnić błędu. Pozdrawiam Forumowiczów!

Ja mam plazmę 50" Samsunga PDP 50 A656, oglądam z 3,4 m. Po paru tygodniach uzytkowania stwierdzam że 58" też by było OK. LCD to coś innego, TV w technologii LCD świecą moim zdaniem "agresywniej". Jeżeli jesteś przekonany do technologii LCD a wątpliwości są tylko w kwestii wielkości panela, jak masz taką możliwość, idź do jakiegoś marketu elektronicznego stań w odległości jaką masz w domu i masz decyzję. Co do oglądania, jeżeli masz sygnał cyfrowy i dostęp do HD ja brałbym 52". Odległość z jakiej ogląda się TV to naprawdę indywidualna sprawa. Moja wypowiedź to moje spostrzeżenia. Decyzję podejmujesz ty.

Ostatnia edycja:

arekw99

New member
jesli chodzi o wielkosc TV to jednak LCD maja wyrazna przewage nad Plazmami. Po prostu plazmy jak stare CRT migaja i trzeba zachowac jednak spora odleglosc od ekranu zeby zbytnio wzroku nie niszczyc. Wniosek - im wieksza plazma tym dalej od niej powinno sie siedziec. Jesli dbamy o oczy. Tymczasem LCD nie migaja i nawet z 1 m mozna ogladac 50 cali. W wypadku plazmu na dluzsza mete jest to po prostu szkodliwe.
Tyle

Masta_J

Active member
Bez reklam
arekw99 no i coż ja mogę napisać na taki Twój wywód, mogę napisać jedno
ROTFL

Plazmy migają? Chyba jak nałożysz na nie lampki choinkowe.
To LCD właśnie bardziej męczą wzrok bo świecą stale tak samo i walą po oczach na potęgę.

LCD mają TYLKO JEDNĄ przewagę na plazmami, występują w mniejszych niż plazmy rozmiarach.

Pozdrawiam,

Hopkirk

New member
Oczywiście że LCD mają więcej punktów, w których przeważają nad plazmami niż tylko rozmiar ekranu. Podobnie zresztą jak plazamy nie w jednym aspekcie przewyższają LCD. Ale o tym już było wielokrotnie mówione i nie ma sensu tego powtarzać. Każdy wybiera technologię która mu bardziej "leży".

Co do świecenia to zgadzam się, że LCD przy dynamicznych nastawieniach świecą agresywniej od plazm co akurat dla mnie ma znaczenie bo nadają się bardzej do jasno oświetlonych pomieszczeń. W LCD można zawsze zmienić te agresywne ustawienia i "zmiękczyć" obraz lub nastawić tryb kinowy i wzrok się nie męczy.

arekw99

New member
Masta_J napisał:
arekw99 no i coż ja mogę napisać na taki Twój wywód, mogę napisać jedno
ROTFL

Plazmy migają? Chyba jak nałożysz na nie lampki choinkowe.
To LCD właśnie bardziej męczą wzrok bo świecą stale tak samo i walą po oczach na potęgę.

LCD mają TYLKO JEDNĄ przewagę na plazmami, występują w mniejszych niż plazmy rozmiarach.

Pozdrawiam,

cyt. za jednym z serwisow internetowych ...

Podstawowa zaleta ekranów plazmowych to piękne kolory: w szerokiej gamie i bardzo żywe. Wysoki kontrast nie ustępujący niczym oferowanemu przez najlepsze telewizory kineskopowe. Nasycenie czerni jest bardzo wysokie, znacznie przewyższa to, co oferują LCD. Jasność także jest wyższa niż w konkurencyjnych technologiach. Kąty widzenia są lepsze niż w LCD. Przekątna, czyli rozmiar obrazu, może być bardzo duża - 50, a nawet 60 cali. Niestety, ten sprzęt ma też wady. Podstawowa łączy się z jedną z głównych zalet - o ile faktycznie można zrobić bardzo duży ekran plazmowy, to nie da się zrobić małego. Wynika to z minimalnych rozmiarów pikseli. Praktycznie nie produkuje się telewizorów plazmowych o średnicy mniejszej niż 32 cale. Piksele nie są trwałe - wypalają się. Teoretyczna wytrzymałość jest dość duża, nawet do 60 000 godzin, ale w praktyce może być dużo gorzej. Związane to jest z wypalaniem się luminoforu (jak przy telewizorach kineskopowych). Migotanie obrazu. To zjawisko pomijalne, gdy oglądasz obraz z większej odległości, ale z bliska, niestety, widoczne.

Masta_J napisał:
Masz racje ale nie moglem tamtego posta tak mnie krzywdzacego pozostawic bez odpowiedzi ;)

Pozdrawiam,

krzywdzisz to sam siebie wypisujac glupoty na forum.

w zasadzie na Twoje zarozumialstwo mialem nie odpowiadac, ale forum czytaja tez inni i mogli by jeszcze w Twoje wywody uwierzyc . . .

plazmy migotaja i to fakt. dlatego tak istotne jest zastosowanie w nich technologii 100 hz, ktora wyraznie to migotanie zmniejsza (podwaja wyswietlane klatki) i w ten sposob lepiej dostosowana jest do naszego wzroku.
zupelnie czym innym jest zastosowanie technologii 100 hz w LCD - tam chodzi o szybkosc wyswietlania obrazu tak aby nie bylo problemow ze smuzeniem, ktore zupelnie w plazmach nie wystepuje

i jeszcze z Tom's Hardware . . .

Jeżeli chodzi o jakość obrazu, technologia plazmowa nadal boryka się z pewnymi problemami. Problemy te zasadniczo wynikają z natury samych pikseli. Ponieważ piksele plazmowe potrzebują wyładowania elektrycznego, aby wyemitować światło, są one albo zapalone albo zgaszone, ale nie istnieje stan pośredni. Dlatego też do kontrolowania ich jasności używana jest modulacja impulsowa-kodowa (Pulse Code Modulation - PCM).

To nieskomplikowana metoda. Aby piksel był jasny, jest zapalany wielokrotnie. Aby uzyskać ciemniejszy odcień piksel zapalany jest rzadziej. Oko ludzkie dokonuje uśrednienia. Ta metoda się sprawdza, ale wiąże się z nią kilka problemów. Działa ona dobrze dla średnich i jasnych kolorów - natomiast z powodu zredukowanej kwantyzacji trudniej jest rozróżnić dwa ciemne odcienie.
Z dużej odległości obraz jest równomierny, ale oglądany z bliska powoduje zmęczenie wzroku. Przyjmuje się, że oko ludzkie nie rejestruje migotania, jeżeli jego częstotliwość jest wyższa niż 85 Hz, ale to nie do końca prawda. W rzeczywistości oko ludzkie jak najbardziej rejestruje migotanie, tyle że mózg nie jest w stanie tak szybko przetworzyć obrazów. W rezultacie obraz przy 85 Hz może spowodować zmęczenie wzroku, nawet jeżeli oglądający nie widzi migotania. Tak właśnie jest w przypadku pikseli plazmowych. Migotanie może spowodować dyskomfort przy oglądaniu telewizji z bliska. Więc obraz na wyświetlaczu plazmowym jest większy, ale trzeba siedzieć daleko od niego. Tracimy przez to część przyjemności z oglądania.

bogdan_kr

Member
Bez reklam
W takim razie dorzucę swoje trzy grosze do ciekawej dyskusji.

Na mojej plazmie była naklejka z informacją: "Response time START STOP 0,001 ms". Daje to milion potencjalnych wyładowań w ciągu sekundy, tj. 1 MHz. Nie do końca rozumiem jak w tym kontekście odczytać informację o 85 Hz... Może ma to jakiś związek z modulacją PCM, przy wykorzystaniu której generowany jest obraz wyświetlany na ekranie.

Znajomy ma kilkuletnią plazmę Panasonica, z tego co się orientuję nie jest to model tzw. 100Hz. Jednak na ekranie nie widać migotania.
Ekran mojej plazmy nie migocze bez względu czy jest oglądany z odległości 3 metrów czy 1 metra. Z kilkunastu centymetrów od ekranu widać zjawisko, które określiłbym jako "niewielkie mrowienie" kolorowych subpikseli i prawdopodobnie jest to wynik działania modulacji PCM (można to zaobserwować na stopklatce jakiegokolwiek materiału). Szczęśliwie nie oglądam tv z takiej odległości ;)

Choć może nie będzie to spójne z tym co napisałem powyżej, to... dostrzegam niekiedy migotanie tego ekranu. Nie wiem jaka jest natura tego zjawiska tak więc opiszę swoimi słowami. Gdy patrzę wprost na ekran, żadnego migotania nie dostrzegam - obraz jest zawsze absolutnie stabilny. Jednak jeśli odwrócę wzrok od ekranu, to wtedy, na jasnych partiach obrazu, jestem w stanie dostrzec kątem oka coś jakby nieznaczne migotanie. Jest to zjawisko na tyle powtarzalne i wyraźne, że wykluczam przewidzenie bądź złudzenie optyczne. Czy ktoś z Was też ma takie spostrzeżenia? :)

Pozdrowienia!

arekw99

New member
moje spostrzezenie jest jak najbardziej praktyczne - wielogodzinne wpatrywanie sie w ekran monitora (LCD) komputera nie wywułuje specjalnie zadnych negatywnych reakcji zwiazanych z oczami, tymczasem jak siade przed swoja plazma (42 Py 80) w miare blisko od ekranu (ok. 1 m) na 2-3 godzinki to jednak pewne zmeczenie wzroku (lekkie pieczenie) czuje.

Ale to tylko szczegolik. Bo plazma to mega wypas (jesli chodzi o moje potrzeby) i jestem z niej bardzo zadowolony.

Ostatnia edycja:

ArtS007

New member
Bez reklam
Panowie z Tom's Hardware pomieszali pojęcia i wyładowania gazu mylą z odświeżaniem ekranu. Ja ma do Ciebie pytanie praktyczne. Miałeś okazję oglądać telewizor plazmowy w mieszkaniu?

Migotanie ekranów jest przez jednych zauważalne bardziej, przez innych mniej. Ja bez problemu widzę, gdy monitor CRT wyświetla obraz z częstotliwością poniżej 85 Hz, ale z 50 Hz plazmą nie miałem tego problemu.

Miałem za to porównanie z LCD. Mnie osobiście męczy jasność świecenia matrycy LCD. Owszem, można przyciemnić, ale wówczas w ciemnych scenach zaczyna dominować podświetlenie matrycy, przez co tracimy półtony.

Nie mam przekonania, gdy fachowcy od komupterów rozprawiają na temat sprzętu audio wideo. Nie można się znać na wszystkim.

Każdy ma swój pogląd na sprawę LCD kontra plazma. Niestety, większać z nas nie miała okazji dokonać porównań w warunkach domowych. Ja mam to szczęście, że miałem. I mnie bardziej odpowiada plazma.

60000 godzin, to 20 lat oglądania po bite 8 godzin dziennie. Nawet jeśli przyjąć, że luminofor wypali się zauważalnie po połowie tego czasu, to mamy 10 lat. Struktura kryształów w LCD też się z czasem zużywa i następują nieuchronne uszkodzenia i spowolnienie działania. Nic nie jest wieczne.

Jakość dzisiejszych urządzeń każe mi wątpić w to, że telewizor będzie w stanie bezawaryjnie przeżyć taki okres. Jakie więc znaczenie ma wypalenie luminoforu. Tym bardziej, że następuje stopniowo i jest niezauważalne na co dzień? Oraz, że stopień zużycia luminoforu zależy również od ustawień obrazu?

ArtS :)

Masta_J

Active member
Bez reklam
arekw99 napisał:
(...)Migotanie obrazu. To zjawisko pomijalne, gdy oglądasz obraz z większej odległości, ale z bliska, niestety, widoczne.
Co to niby znaczy z bliska?
To jest teoria i to jeszcze kiepska do tego.
Praktyka pokazuje zupełnie co innego, ładnie cytujesz te serwisy ale nijak to się ma do praktyki.

krzywdzisz to sam siebie wypisujac glupoty na forum.
Ty może nie wypisujesz głupot ale wyssane z palca teorie, których nijak w praktyce nie idzie zweryfikować - gratulacje.

w zasadzie na Twoje zarozumialstwo mialem nie odpowiadac, ale forum czytaja tez inni i mogli by jeszcze w Twoje wywody uwierzyc . . .
Oby tylko nie uwierzyli w Twoje chore teorie mające się nijak do praktyki.

plazmy migotaja i to fakt. dlatego tak istotne jest zastosowanie w nich technologii 100 hz, ktora wyraznie to migotanie zmniejsza (podwaja wyswietlane klatki) i w ten sposob lepiej dostosowana jest do naszego wzroku (...).
Moja plazma ma 100Hz ale widziałem też sporo innych bez tej technologii i NIC NIE migotało.

i jeszcze z Tom's Hardware . . .

Z dużej odległości obraz jest równomierny, ale oglądany z bliska powoduje zmęczenie wzroku. (...) Migotanie może spowodować dyskomfort przy oglądaniu telewizji z bliska. Więc obraz na wyświetlaczu plazmowym jest większy, ale trzeba siedzieć daleko od niego. Tracimy przez to część przyjemności z oglądania.
Też fajne cytaty ale co to znaczy z bliska? Co to znaczy daleko od niego?
Marne teorie powtarzam raz jeszcze.
W praktyce przecież nie będę oglądał swojej plazmy 50" z 1 metra, aby cieszyć się z pełnego full hd na takiej wielkości ekranie trzeba siedzieć w odległości około 2 metrów - z takiej odległości nie widać żadnego migotania!

Co do reszty zgadzam się jak prawie zawsze z Artsem :)
Męczy wzrok LCD a zmniejszanie parametrów powoduje straty w obrazie.

Pozdrawiam,

arekw99

New member
polemizuj wobec tego z Tom's Hardware i innymi specami od tematu ...

ja juz dyskusje z Toba zakonczylem.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

Hopkirk

New member
arekw99 - Masta_J należy do tych wyznawców plazm (geniuszy), którzy nie widzą żadnej z ich wad. Wydaje mu się, że jak on czegoś nie widzi to tego nie ma. Dlatego trzeba go zrozumieć, że tak reaguje. Może to swego rodzaju frustracja? Nie wiem.

A że czasem kogoś piszącego o wadach plazm (które ta osoba widzi) potrafi przy okazji wyszydzić - no cóż, taki widać charakter.

Masta_J

Active member
Bez reklam
@arekw99
To żeby był pełny obraz to Hopkirka masz scharakteryzowanego tutaj:
http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?p=310042#post310042

Poczytaj jego posty w tamtym wątku i jak reagują na niego innego osoby - to Ci powinno dać dobry obraz tego zioma.

Opinie, które prezentuję są tylko moje więc Hopkirkowi coś musi mocno dawać w dekiel, że wygaduje głupoty w stylu, że jak czegoś nie widzę to tego nie ma - no cóż, chłopak taki już jest.

Ja nikogo nie wyszydzam, jeśli ktoś widzi szumy w kolorach to jego sprawa i mnie nic do tego - tutaj znowu przekręcił ale czemu tu się dziwić...

Pozdrawiam,

Hopkirk

New member
Pod tym linkiem poświęconym plazmie Kuro dobrze widać jak sfrustrowani wyznawcy Pioneera i Kuro traktują osoby, które nie uległy sprytnemu marketingowi Pioneera i mają inne od nich zdanie.

Polecam - pouczająca lektura.

Masta_J

Active member
Bez reklam
Sfrustrowana to jest tam jedna osoba, która w wątku o Kuro wypisuje jaki to on jest BE, chore - ale ta osoba ma do tego prawo.
Marketing tu nie ma nic do rzeczy - wszyscy w tamtym wątku oczywiście oprócz rzeczonej osoby posiadają Kuro i piszą z własnego doświadczenia - w ich przypadku widziały gały co brały zanim wzięły NIE odwrotnie.

Ja sobie nie wyobrażam bym teraz wpadł na forum Xboxa (jako posiadacz PS3) i wypisywał tam kolegom jaką to mają kiepawą konsolę...

Pozdrawiam,

pooh1968

Klub HDTV.com.pl
VIP
arekw99 napisał:
polemizuj wobec tego z Tom's Hardware i innymi specami od tematu ...

Kolego. Polska strona Toms Hardware zakończyła działalność w 2006 roku. Cytujesz artykuł z 9 marca 2005. Jeżeli chodzi o sprzęt to są wieki. No i jeżeli jesteś taki dokładny to przytoczę Ci podsumowanie z tego archaicznego artykułu

[FONT=Arial,Helvetica]"Podsumowanie[/FONT]
Celem tego artykułu było przybliżenie zasady działania wyświetlaczy plazmowych i LCD, oraz zwrócenie uwagi na wady i zalety tych technologii. Jak już wspomnieliśmy, biorąc pod uwagę bezwzględną jakość obrazu, wygrywa plazma. Klimat zdaje się jednak sprzyjać LCD - rynek LCD rośnie jak na drożdżach, w sprzedaży jest coraz więcej telewizorów LCD. Niektóre są dobre, niektóre niezbyt dobre, a jeszcze inne po prostu kiepskie. Ten trend, który rozpoczął się ok. pół roku temu, potwierdza fakt, że wielu producentów z branży komputerowej wskoczyło do pociągu z napisem "LCD TV". Ci producenci muszą jednak pamiętać, że monitor to nie to samo co telewizor. Która technologia odniesie zwycięstwo? To wcale nie musi zależeć od nas. Producenci wolą LCD, ponieważ sposób produkcji jest podobny do sposobu w jaki wytwarza się półprzewodniki, i jest on dobrze opanowany przez producentów. "

Zanim coś zacytujesz, to zawsze to przemyśl, bo generalnie możesz sobie dalej wierzyć w coś, ale nie cytuj staroci.

Jeżeli chodzi o resztę. Panowie proszę bardzo się nie obrażać nawzajem. Wszytko można omówić kulturalnie. Należy też szanować zdanie innych. To, że się ktoś z czymś nie zgadza, nie oznacza automatycznie, że ma rację.

Mam Pioneera, ale nie uważam się za sfrustrowanego wyznawcę. Wybrałem go po porównaniu w domowych warunkach z innymi wtedy topowymi modelami. Czy jestem z niego zadowolony? TAK, ale wiem też jakie ma wady. Denerwuje mnie jak ktoś jest ślepo zapatrzony we własny zakup, ale ma do tego prawo. Jeżeli jednak przy tym zaczyna się obrażanie uważających inaczej to mnie to badzo wkurza.

Proponuję wszystkim wzięcie głębokiego oddechu. Ja jakiś czas popilnuję ten wątek. Od tej pory usunę każdą obraźliwą (wg mnie) odpowiedź.

Z doświadczenia wiem, że często po takich działaniach wątek zamiera.

PZDR

Ostatnia edycja:

arekw99

New member
pooh1968 napisał:
Kolego. Polska strona Toms Hardware zakończyła działalność w 2006 roku. Cytujesz artykuł z 9 marca 2005. Jeżeli chodzi o sprzęt to są wieki...

PZDR

Kolego - znalezienie tego artu z Tom"s hardware zajelo mi 15 sek. teraz w 30 sek znalazlem kolejny z XII 2007 (rok temu). Wybacz, ale dalej nie bede szukal. Mozesz nie wierzyc... i juz.

http://wyborcza.pl/1,76842,4761524.html

aha - serwis wyborcza.pl wciaz dziala :)

pooh1968 napisał:
Denerwuje mnie jak ktoś jest ślepo zapatrzony we własny zakup, ale ma do tego prawo. Jeżeli jednak przy tym zaczyna się obrażanie uważających inaczej to mnie to badzo wkurza.

Proponuję wszystkim wzięcie głębokiego oddechu. Ja jakiś czas popilnuję ten wątek. Od tej pory usunę każdą obraźliwą (wg mnie) odpowiedź.

PZDR

zakladam, ze to uwaga nie do mnie ?? :)

Masta_J

Active member
Bez reklam
Wygląda jakby ten artykuł z wyborczej był pisany na bazie tomshardware :grin:
Jest tam też wiele innych bzdetów typu:
"(Plazma) Poza tym jest droga, zjada dwukrotnie więcej prądu niż ekran LCD, a luminofor szybko się zużywa".
Cóż można na taki tekst powiedzieć? Ja mówię LOL

Podobnie jak Pooh postuluję o przemyślenie odrobinę tego co się cytuje bo można się strasznie wygłupić.

Pozdrawiam,

Do góry