Plazma?, ale jaka, prosze o pomoc

gregier

New member
A_ndy napisał:
No nie do końca jest tak jak napisałeś :rolleyes:
Rozdzielczości dla TV HD Ready:
42" to 1024x768
50" to 1366x768
Chyba jest różnica w ilości (poza wielkością) pikseli. Dlatego pisałem, że rozdzielczość natywna 50" plazmy Hd ready wyświetli pełne 720p :grin:

Pozdrawiam, A_ndy

PS. pod resztą tekstu podpisuję sie bez uwag :grin:

ojjj, tak
masz rację,
w 50 faktycznie jest tego trochę więcej,
ale sens mojego przykładu pozostaje niezmienny ;)

Dzięki za zwrócenie uwagi
i za głos za..
:)
pozdrawiam

gregier

New member
to znowu ja - to dlatego, że mam dzisiaj wolny dzionek;)

problemy są nie tylko ze skalowaniem ale i z interpolacją.
Interpolacja to proces mający na celu utworzenie nowego, wcześniej nie istniejącego piksela. Procesor musi "dorobić" piksele, których brakuje kiedy wyświetla program SD na tv o większej rozdziałce.
Zazwyczaj realizowane jest to za pomocą interpolacji dwusześciennej lub algorytmu Lanczos'a. Polega to na analizie wszystkich pikseli stykających się z oryginalnym bokami i rogami, w przypadku Lanczos'a chodzi o analizę większego obszaru, zazwyczaj pikseli w kwadracie 8x8.
Po analizie procesor tworzy nowe piksele i wstawia je w miejsce brakujących w matrycy o większej rozdzielczości.
W telewizorach o podwyższonej rozdziałce skalowanie i interpolacja zachodzą jednoznacznie i obraz wyświetlany jest wypadkową obydwu.
(skalowanie - proporcjonalne zmniejszanie/zwiększanie)

ArtS007

New member
Bez reklam
Nie wyobrażam soibie jakoś skalowania bez interpolacji. Bez względu na zastosowaną metodę.

Wracając do mojej wiedzy i świecenia. Ja nie wnikam w rurkę, ale mam na myśli pksel. Piksel bez sygnału delikatnie świeci. I to będzie widział laik, gdy już postawi telewizor w domu. Zanim kogoś ocenisz po jednej wypowiedzi (nie do końca, jak widzę, zrozumianej), poczytaj trochę forum.

I nie cytuj, proszę, bez wyraźnej potrzeby.

ArtS :)

Ostatnia edycja:

pejotpe

New member
Bez reklam
ArtS007 napisał:
Nie wyobrażam soibie jakoś skalowania bez interpolacji. Bez względu na zastosowaną metodę.
Ja tak. Przypomnij sobie pierwszego i drugiego Dooma i powielanie pikseli zamiast prostej interpolacji dwuliniowej - efekt koszmarny, no ale można.

ArtS007

New member
Bez reklam
Powielanie pikseli jest najprostszą metodą skalowania. Ale ze względów przez Ciebie podanych, nie stosuje się tej metody w skalerach.

Co do rurki i wnikania... Wiedziałem, że będzie odzew. Z premedytacją nie poprawiałem. :)

ArtS :)

Bartos81

Member
Bez reklam
... A co sądzicie o modelu TH-46PY8 jak w waszych oczach sprawdza sie ten TV? juz niedługo wypłata wiec zamierzam kupić wreszcie plazmę. Jesli zabraknie TH50PV8 to będe patrzyła własnie w kierunku TH-46PY8.

Więc krótka odp: jak się sprawdza i czy warto się nim interesować?

--dziekuje--

Foxxx24

New member
Jeśli wolisz model FULL-HD to ja zdecydowanie polecam Ci zamiast 46PY8
(raczej nieopłacalny), 42PY80 bo można go już kupic za około 3400zł,a zarówno pod względem prezencji jak i możliwości jest w pełni wart swojej ceny.

Widziałem cała serię PY80,czyli 42",46"(obok siebie) oraz 50" w innym sklepie i moim zdaniem super:)Nie będziesz zawiedziony:)

A tak na marginesie 50PY80 można kupic już za ok 4300zł także cena bardzo przystępna:)

Pozdrawiam

Bartos81

Member
Bez reklam
witam, mam ważne dla mnie pytanko,

jak wejśc w th 46PY8P w tryb serwisowy i sprawdzić ilość godzin i włączeń tv oraz jak wyjśc z tego trybu.

Zaznaczam iż chodzi mi jedynie o sprawdzenie licznika a nie grzebanie w funkcjach bo to mnie nie interesuje

Bartos81

Member
Bez reklam
no i mam, stoi u mnie na (chwilowo) komodzie bo na niczym innym sie nie mieścił, jest tak wielki jak cała komoda, jest błyszczacy (cała rama jak i podstawka) a myślałem że będzie czarny matowy, a on prezentuje sie lepiej niż Samsung. Narazie mam problem ze znaleziemniem odpowiedniego stolika bo wszystkie sa o udźwigu do 35kg a TV ma 47kg:)

dziekuję wszystkim za pomoc i jeszcze nieraz o nia poprosze.

Th46PY8P

Bartos81

Member
Bez reklam
i tutaj z onbrazem jest problem, niktóre filmy dvd wyglądają gorzej niż divixy ale moze dlatego ze filmy z tesco za 25zł, dvd dv300 podłączone po komponencie, filmy divix które były nagrywane z fullhd wyglądają pięknie, obraz ostry jak żyleta, a oglądany np z 2m wydaje sie za mały:) chyba zaspokoiłby mnie 60"

teraz aktywowałem n podłączoną po hdmi, mam problem bo wykrywa mi sygnał 720 a anie 1080 z tv czy to wina konwertera (na opakowaniu pisało hd ready) czy moze zmienić na coś lepszego?

POMÓŻCIE, uświadomcie mnie.

O jakości napisze coiś wiecje jak sie przyjze bo narazie mam nke włączoną od 15min

pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

A_ndy

New member
Na N pewnie nie zmieniłeś rozdzielczości, klawisz RES na frontowym panelu tunera. Jesli to nie pomoże... to będzie trzeba spróbować czegoś innego :D

Pozdrawiam, A_ndy

Bartos81

Member
Bez reklam
no i teraz moge coś powiedzieć o jakości obrazu. jak dla mnie duper, skalowanie super nic nie jest postrzepione obraz jest czysty i ładny, fakt że ucze sie enki, dzisiaj ustawiłem sygnał na 1080i ale mam jeszcz3e kłopoty z obrazem podczas pogody i nie wiem od czego to zalezy, np dzisiaj była półgodzinna ulewa i na chwile straciłem sygnał potem jak sie pojawił obraz był przytki i przepikselowany również na kanałach hd, na niektórych obraz był w pionowej panoramie a na niekótych w ramce z panowamy pioonowej-poziomej (jak chcecie możecie mnie doinformować)

potem wszystko ucichło, obraz dalej piekny czysty klarowny, i takie małe zaskoczenie dla mnie oglądają dzisiaj DR House na tvp2 na eNce obraz był tak czysty i wyskalowany że niczym nie odbiegał od tego z HBO hd dla mnie zaskoczenie, szkoda że wszystkie sd tak nie wygladają.

Jakość poprzez komponent z dvd , divixów przegrywanych z seriali HD niemal idealna pixelozy brak.
Jak narazie uważam iż wszystko zalezy od warunków jak ma sie dobry sygnał to obraz bedzieidealny.

narazie antene z eNki ustawiałem sam i robiłem to o 20tej wieczór z latarką w ręku i bez żadnych mierników "na oko wg anteny sasiada", mam siłe 90 i jakość 74-76 ale sobote pobawię sie z złapaniem lepszej jakości. dodatkowo uchwyt na konwerter jest przyczepionydo masztu taśmą izolacyjną bo niechybnie w nocy połamałem go :(

tak czy inaczej jak ustawie to dam znać co i jak

z tv jestem zadowolony da sie przyjemnie oglądac nawet z 1.5 m

Do góry