plazma 42-50"; głównie filmy; ok 3k.

n00b

New member
Witam,
Szukam plazmy do nowego salonu w cenie do ok 3000. Służyć będzie głównie oglądania divx'ow czasami jakies hd i do tv (kilka kanalow hd).

odległość od ekranu = ok. 3,5 m
jak słońce świeci w pokoju = pokój raczej zacieniony, ekran rownolegle do okna wiec pewnie mozliwe mozne refleksy
jak duży jest pokój = 25m2
jaki masz obecnie telewizor = jakis maly stary grat JVC
jakie programy najczęściej oglądasz = filmy, kanały informacyjne
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem = wieczorem
preferowana wielkość telewizora = 42-50"
preferowana marka = brak
czego nie lubisz w telewizorach = jak długo przeskakuje kanał, refleksow
jakie urządzenia będą podłączone = br dvd
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń = 20% telewizja , 80% filmy.
siedzisz na wprost czy również z katów bocznych = na wprost,
telewizor ma mieć wifi = nie koniecznie ale fajnie by bylo :)
ma czytać przez USB filmy = nie wymagane ale mile widziane
jakimi złączami i co chcesz podłączyć = HDMI
ile programów HD = kilka
ile godzin dziennie ma grać telewizor = 4-5
ile osób zasiada przed telewizorem = 2-3
ma stać czy wisieć = wisieć
jaka klasa cenowa = ok 3000 zł

cactusek

New member
Bez reklam
Na pewno nie LG pk550 bo to król odbić a autor tego nie lubi.
sprawdz Samsunga C550 (uwaga na buczenie), panasa nie polecam bo z tego co widze przeznaczenie multimedialne a s20 to golasy.
I min 50 cali przy tej odległosci!

Bazyl3

New member
W jakim sensie s20 to golasy, bo ja właśnie waham się przed dołożeniem do 42g20, ale nie wiem czy warto i czy Samsung albo LG nie mają dla mnie lepszej/tańszej alternatywy, która pozwoli zamiast 3200 (g20) wydać 2500, a za resztę dokupić odtwarzacz HDD + dysk.

don111

Banned
Panasoniki to golasy jeśli chodzi o wyposażenie - brak usb, odtwarzania filmów, jest chyba tylko czytnik kart pamięci do zdjęć
Na pewno nie LG pk550 bo to król odbić a autor tego nie lubi.
sprawdz Samsunga C550 (uwaga na buczenie), panasa nie polecam bo z tego co widze przeznaczenie multimedialne a s20 to golasy.
I min 50 cali przy tej odległosci!
no fakt, nie zwróciłem uwagi na "refleksy", więc LG opada
w tym Samsungu z kolei nie wyeliminowali buga z poprzedniej serii B (z tą automatyczną zmianą jasności) co jest poważną wadą jak dla mnie, też bym go skreślił

chyba najlepszą opcją byłby Panasonic 50x10 (poprzednia seria) o ile jeszcze jest do dostania...

Ostatnia edycja:

cactusek

New member
Bez reklam
Jesli zależy ci na wyposażeniu to według mnie nie warto dopłacać do serii G w panasie, niby ma USB i DLNA ale okrojone. Nie odtworzysz na tym żadnego materiału HD w popularnych formatach mkv. Nawet z avi sa duze problemy.
Warto dopłacić tylko dla filtra.

Bazyl3

New member
Rozumiem, że chodzi o filtr antyodblaskowy? Ale z drugiej strony osiem stów za to tylko? Czy zatem 5mln kontrastu i NeoPDP to pic marketingowy, a różnica a jakości obrazu między s i g nie jest aż tak wielka? W sklepie obraz na g wyglądał dużo lepiej, ale wiadomo... sklep. Co do multimedialności, to jak wspomniałem widzę podpięty do TV odtwarzacz w rodzaju hyundaiowskiego MBoxa i 1.5 tera dysku (czyli rzeczone 8 stów różnicy między modelami). A może przy ~3m odległości kupić po prostu jakieś 50'' HDReady i dać sobie spokój z materiałem 1080, bo moje lajkonickie oko nie zauważy różnicy w stosunku do 720. Sam już nie wiem. Za dużo się chyba oczytałem, jak zwykle zresztą :D

cactusek

New member
Bez reklam
S20 tez ma neopdp czym panasonic sie nie chwali żeby sprzedawać serie G.
Różnica to tylko ten filtr dzieki czemu odbicia sa mniejsze w jasnym pomieszczeniu. Tego usb i dlna nie wykorzystasz tak jakbys chciał. Lepiej kupić za tą kase porządny odtwarzacz multimedialny taki jak piszesz albo chociażby xtreamer który ma 10 razy wieksze mozliwosci.
Ja serii S bym nie kupił bo brzydki jest i ma refleksy no i golas straszny ale wiele osob poleca go za jakość obrazu. Ja nie widze żadnej różnicy inlus w porównaniu chociażby do serii C5xx Samsunga czy tanich LG. Może minimalnie lepsza czerń i tyle.

Bazyl3

New member
Czyli wniosek z tego taki, żeby odpuścić g20, bo tak naprawdę dodatkowa kasa nie jest warta korzyści, a zacząć się rozglądać za czymś innym. Tylko czym? Ot osiołkowi w żłoby... A pamiętam jak z Mamą kupowaliśmy Curtisa i do wyboru były jeszcze bodajże Elemisy. O ile prostsze było życie.
PS. A MBox podoba mi się dlatego, że obsługuje .txt :)

don111

Banned
w teorii tylko sam filtr i odbicia, w praktyce jednak G20 gra lepiej od S20, nie wiem czy to przez ten sam filtr ale tak jest (z tym, że różnica w domu nie będzie tak duża jak w sklepie)

co do full hd przy takiej odległości to masz rację, nie zauważysz różnicy, najgorsza wada w tym przypadku to świadomość, że sam tego nie będziesz mógł sprawdzić na swoim tv hd ready jak będziesz oglądał filmy z blueray :razz:

Bazyl3

New member
Rozsądek mówi s20 albo nawet x20 + fanty. Pragnienie dobrej jakości - g20. A gdzieś z boku Zły pokrzykuje: "Samsunga weź, albo LG!" Kurza pupcia, muszę się z tym przespać :( Dzięki za opinie :D

don111

Banned
przy takiej odległości w zasadzie wybór powinien się zaczynać od określenia wielkości, 50' to takie optymalne minimum
choć z drugiej strony piszesz że masz jakiegoś małego crt, więc po przesiadce chyba nawet 42' były spory na początku...

rcube

New member
Od pewnego czasu użytkuję PS50C6500 i jako świeżo upieczony plazmowiec mam dla Ciebie radę:
- czerń lepsza, gorsza.... w domu jak będziesz miał jeden TV to nie będziesz miał z czym porównać i będziesz zadowolony :-D Plazma to plazma.
- odgłosy niepożądane wydawane przez elektronikę tv czyli buczenie i bzyczenie. Można z tym walczyć, słuchawki na uszy i jazda :mrgreen: Mój PS50C6500 jakby ucichł albo się przyzwyczaiłem :bober:
- lustro za dnia ? Rolety na okna, wieczorem nie włączać światła i problem rozwiązany.
- brak mkv, avi itp... są osobne odtwarzacze sieciowe ;-)
- wygląd ? do każdego się można przyzwyczaić

.......Ale jak będziesz chciał zlikwidować problem o nazwie "judder" ? Skup się na tym przy wyborze TV.

Bazyl3

New member
Myślę, że 42'' nie będzie aż tak złe, bo często zdarza się, że leżę na podłodze przed TV i wtedy jest to mniej niż wspomniane 3m. Żona lubi fotelik, który nie stoi na wprost (dlatego rozważam plazmę) i od ściany z TV jest oddalony o jakieś 2 m (może nawet mniej). Skoki cenowe między większymi rozmiarami są u Panasa zbyt znaczące 2400 za 42'', a już 3k za 46''. Sześć stów to sporo :( Buczenie eliminowane słuchawkami? Oglądamy zazwyczaj we dwoje, więc 2x w miarę porządne słuchawki = ~400 PLN. IMO nie warto. Rolety mam marniutkie, ale jak już wspomniałem, u nas seans = noc, w dzień ewentualnie poranne programy dla dzieci (okno na zachód, więc słońca brak) albo wieczorynka. Brak mkv z USB i wygląd to sprawy tak błahe, że ich nie poruszam :(
Podsumowując, chyba w poniedziałek zamówię 42s20 do tego jakiś HD Player (no właśnie jaki, odeślijcie do porządnego wątku, albo powiedzcie czy eSATA da jakiś wymierny efekt) i Story Station Samsunga (chyba, że macie coś lepszego) i będę się cieszył tym co mam :) Ot, taka męska decyzja!

Bazyl3

New member
Pytam o tą eSATĘ, bo transfer w porównaniu z USB 2.0 jest wymiernie większy, a jedynym budżetowym odtwarzaczem z tym bajerem jest O!Play Asusa, o którym niewiele wiem.

cactusek

New member
Bez reklam
42 to mało, ale to moje zdanie. Tylko potem możesz załować że nie wziales wiekszego a rozmiaru nie powiększysz a dodatkowe odtwarzacze zawsze mozesz dokupić.

rcube

New member
42 cale przy HD (mkv, bluray itp) z 3m to trochę mały obraz.

Gdybym miał teraz kupować plazmę to brałbym chyba coś z serii G Panasa lub jeszcze wyższy model Samsunga od mojego. Widziałem Panasa S i efekt judder był taki sam jak na moim :(

Do góry