To zależy od tego jaki będziesz miał sygnał w tv, bo jeżeli w większości będziesz oglądał tv a sygnał będzie kiepski, to lepiej kupić mniejszy - bo mniej niedoskonałości widać tzw. artefaktów. Ale jeśli masz jakiś cyfrowy sygnał to jak najbardziej możesz kupić większy.A jak wygląda sytuacja z odległością od ekranu? Czy nie jest to zbyt blisko jak na 42 cale? Niestety nie moge pokazać jak dokładnie wygląda pokój, gdyż nie mam jeszcze 5 wypowiedzi na forum.
Sugerujesz, że 42 cale to za dużo dla moich warunków? Obraz będzie pochodzić wyłącznie z dekodera telewizji satelitarnej (Cyfrowy Polsat). Przynajmniej dopóki w mojej okolicy nie pojawi się DVB-T.To zależy od tego jaki będziesz miał sygnał w tv, bo jeżeli w większości będziesz oglądał tv a sygnał będzie kiepski, to lepiej kupić mniejszy - bo mniej niedoskonałości widać tzw. artefaktów. Ale jeśli masz jakiś cyfrowy sygnał to jak najbardziej możesz kupić większy.
Jako, że piszę po raz pierwszy witam wszystkich użytkowników.
Planuje kupić plazmę do 2300zł. Jak dotąd najbardziej odpowiada mi Panasonic TX-P42U30E. Co o nim sądzicie?
Heh, rzeczywiście (przez przypadek zmodyfikowałem 1 post i zapomniałem dopisać). Najczęściej telewizor jest oglądany z odległości 2.5-3.5m.Nic takiego nie sugeruję, bo tak jak powiedziałem to zależy od jakości sygnału - jeśli masz cyfrowy to można większy a po 2 nie określiłeś z jakiej odległości będziesz oglądał .
Heh, rzeczywiście (przez przypadek zmodyfikowałem 1 post i zapomniałem dopisać). Najczęściej telewizor jest oglądany z odległości 2.5-3.5m.
46?! Czasami mam wrażenie że 42 to za dużo.Minimum absolutne to 46 cali, IMHO
46?! Czasami mam wrażenie że 42 to za dużo.
ja z takiej odległości mam 42cale - na początku wydawał się duży - ale po miesiącu postawiłem mój stary 21 cali TV przy nowej plazmie i zacząłem się zastanawiać jak mogłem oglądać coś w tak małym TV i nazwałem go PIP
Na dzień dzisiejszy - to przymierzam się do 46 cali - chociaż 50 tez mnie kusi
Ostatnio przeczytałem na forum pewnego posta, a w nim był umieszczony wykres, z którego wynikało że przy 42" przy jakości SD należy siedzieć 4 m od ekranu. Powoli nabieram wątpliwości czy 42" to przypadkiem nie za dużo. (Aby być 4m od ekranu musiałbym wyjść za drzwi )
PS. To ten post: http://www.hdtv.com.pl/forum/inne/1...-czy-lcd-plazma-vs-lcd-plasma-vs-lcd-189.html
Ostatnio przeczytałem na forum pewnego posta, a w nim był umieszczony wykres, z którego wynikało że przy 42" przy jakości SD należy siedzieć 4 m od ekranu. Powoli nabieram wątpliwości czy 42" to przypadkiem nie za dużo. (Aby być 4m od ekranu musiałbym wyjść za drzwi )
PS. To ten post: http://www.hdtv.com.pl/forum/inne/1...-czy-lcd-plazma-vs-lcd-plasma-vs-lcd-189.html
bzdura, ja mam ~2,5-2,7m do ekranu 46' i prawie wszystkie kanały wyglądają bardzo dobrze, część wygląda średnio ale to akurat te, których praktycznie się nie oglądaOstatnio przeczytałem na forum pewnego posta, a w nim był umieszczony wykres, z którego wynikało że przy 42" przy jakości SD należy siedzieć 4 m od ekranu. Powoli nabieram wątpliwości czy 42" to przypadkiem nie za dużo. (Aby być 4m od ekranu musiałbym wyjść za drzwi )