Playstation 5 - gry, sprzęt, wrażenia, nowości. Wszystko o PS5

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Co z grafy, jak nie ma w co grać ; )
Microsoft coś kombinuje z konsolą modułową, ale to już będzie bardziej PC niż konsola.

Jakiś link?
Piszę o tym od lat, bo aż się prosi o modułową konsole, a czy bardziej PC? A te obecne, to co, jak nie PC w ładnej obudowie?
Aktualizacja za aktualizacją, jakieś płatne dodatki, dokładanie HDD, mało tego, pojawiła się zakładka "settings" gdzie można wybierać jakość/wydajność.
To co to jest, jak nie a'la PC...
W praktyce już nie wiele się różni, odpalam PC (jakieś 10s), następnie tv, steam, pad do ręki i mam to samo na dużym TV.
Tak ostatnio zresztą odpalałem GTA5, w tym samym czasie też na PS5 - do porównania. Tyle samo kliknięć ; )

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Niby tak, ale ciągle dla amatora lepsza jest konsola. Po prostu jak nie chcesz to nie musisz się kompletnie znać, instalować systemu, sterowników... Kupujesz podłączasz małe pudełko 2 kable i grasz. W PC już nie ma tak dobrze, do tego jest większy, bardziej prądożerny i zazwyczaj głośniejszy. Taka modułowa konsola ala PC to już ciekawa sprawa, nawet laik sobie poradzi, bo pewnie wszystko będzie na zasadzie wciśnięcia, bez jakiegoś dużo rozbierania obudowy itd. O ile w ogóle dojdzie do sprzedaży tego czegoś :)

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Daliby konsolę za 4-5k,która staracza na 5 lat (bez żadnych PRO).
W PC wkurzały mnie te dziesiątki ustawień graficznych i szukanie odpowiednich dla siebie w każdej gierce... ;)

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Mnie też, potem Nvidia zrobiła takie coś, że na podstawie sprzętu ustawiało grafikę w grze. Całkiem dobrze to działało. Ostatecznie jednak wolę kanapę i konsolę :D

Marlo

Active member
Ja czytałem o tym ponad rok temu , już nie pamiętam dokładnie gdzie , tam było coś takiego, Microsoft kończy z nowymi generacjami konsol , zamiast tego co kilka lat dostaniemy wymienne moduły. Moim zdaniem to jest dobra sprawa , wymienimy sobie moduł z kartą graficzną. Mi się bardziej podoba rozwiązanie w Xbox Series X z dyskami SSD , dyski są droższe, ale dużo prostsze w instalacji, podłączam do konsoli i tyle. Zresztą następca PS5 ma być bez dysku , a pamięć będzie można dokupić oddzielnie i podczepić do konsoli.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jeszcze trochę i będą sprzedawać konsole bez padów, przecież będzie można sobie dokupić.
To tak, jakby sprzedawali telefony bez ładowarek... a zaraz, to już się dzieje.

Kupujesz podłączasz małe pudełko 2 kable i grasz.

Dobre. Na pewno nie piszesz o PSX'ie z 1995 roku? ; )
Dokładnie tak było z szarakiem, wołałeś znajomych, podłączało się PSX'a pod tv, wkładało płyte i grało. NIC więcej.
Jedynym problemem było to, kto będzie latał po piwo o 24 na stacje ; )
Z tego zawsze słynęły konsole. Kompletnie bezobsługowe maszynki do grania.

Żadnych aktualizacji, zakładania kont, profili, abonamentów, podpinania kart, aktualizacji gier, wyborów graficznych, nie wspominając o settingach audio/video, a bo atmos, a bo hdr itd.
Nic. Wystarczyła tylko płyta, a dziś? Bez jaj, każdy widzi ; ) Ja nie mogę zagrać w COD, bo aktualizacja na 2h, a bywało, że pliki się posypały i nie było grania przez miesiąc.
Notoryczny autentyk. Umawiasz się spontanicznie ze znajomymi w online, a tu zonk. Nie ma grania.

Cała reszta jak piszesz, konsola to gotowiec. Odpada proces składania, dobierania, instalowania. Wiadomo o co chodzi.
Za to potem, oczywiście jak ktoś się zna i chce, to już jeden pieron. Dużo się zmieniło, to już nie czasy przerzucania jakiś cracków i grzebania w folderach.
Piramida to może dobrze wyjaśnić ; )

Daliby konsolę za 4-5k,która staracza na 5 lat (bez żadnych PRO).
W PC wkurzały mnie te dziesiątki ustawień graficznych i szukanie odpowiednich dla siebie w każdej gierce... ;)

Po co, jak można wszystko na max ; )
Przecież nikt nie mówił, że ma być tanio.
Bo trudno, żeby porównywać ceny, jeżeli sama karta graficzna może kosztować więcej jak PS5 i XSX razem wzięte :grin:
Niech zrobią porządną baze na 5 lat, a każdy sobie dobierze GPU do konsoli wg. uznania i zasobności portfela i niech nikt nie pitoli, że nie chcą dzielić graczy, bo już MS to zrobił wypuszczając series S i świat się nie zawalił.

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Mówisz ? ;)
Razor 1911 proudly presents:
A Plague Tale: Requiem v1.4.0.0

Można,ale nie ma wtedy za dużo kl/s :grin:
(4:49)
Piraty cały czas żyją :D Przecież nawet są gry na PS4. Tylko komu by się chciało w to bawić? To było fajne kiedyś, a teraz chce najnowszą wersję cały czas, poprawiane bugi, bez ryzyka utraty saveow itd :D

Dobra Pan kto bierze mój 82" NU8002. 6k i jest Wasz :D

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Będzie piekło.
Cyber2077 v1.61 GOG.
Faktycznie, Myk, myk dwa kliki, Szybciej jak na PS5.
Widziałem na YT ; )
"Cyberpunk.2077.Edgerunners.v1.61.GOG-P2P Pena wersja gry w wersji GOG, czyli bez zabezpieczen. Instalujesz i grasz. JEZYK: polski, angielski i inne"

Gdybym tylko miał GPU ;) Nie no kupiłem Cybera za 80 zł pudełko i jeszcze nie włączyłem :D

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Dawno nie wchodziłem na Xboxa. Zainstalowałem Atomic Heart i wydaje się mega spoko. Potem zobaczyłem Age of Empires i wsiąkłem na 1h :D WuLon i Deathloop też pobrałem. Może coś mnie wkręci, a jak nie to zabieram się za Cyberpunka.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Atomic na PS5 299zł, na XB za darmo. Bez komentarza.
Deathloop kompletnie mi nie podszedł, archaiczne.
Atomic wymiata pomysłem na świat, tylko brak HDR zabija tą całą radochę.
Cyberpunk? Ma klimacik, ale tu też aż się prosi o grafikę z PC - czyli wracamy do punktu wyjścia - modułowe konsole ; )

kaminskakl

Active member
Bez reklam
1h Atomica za mną. Na razie gra się spoko. Tylko niepotrzebnie instalowałem AoE :D Wczoraj włączyłem na 20 minut. Grałem 1,5h. Świetnie zrobili sterowanie padem. Po 20 minutach myszka i klawiatura niepotrzebna, a myślałem, że w RTS na padzie się nie da grać.

Do góry