Platforma cyfrowa nowej generacji staruje w Polsce

Status
Zamknięty.

paw166

New member
from media2
Już wiadomo ofcjalnie kiedy wystartuje trzecia platforma cyfrowa w Polsce. 22. września ITI Neovision poda wszystkie szczegóły dotyczące swojej oferty- ujawniona zostanie także marka nowego projektu .

Do tej pory informacje na temat tego projektu były bardzo ogólnikowe. Zmieni się to jednak już w przyszłym tygodniu. ITI Neovision zwołało specjalną konferencję prasową, która będzie pierwszą oficjalną prezentacją tej nowej platformy cyfrowej. Do publicznej wiadomości oprócz nazwy nowej platformy zostaną podane ceny oraz zawartość pakietów programowych.

ITI będzie pierwszym nadawcą w Polsce, który zaoferuje "wideo na żądanie" oraz telewizję wysokiej rozdzielczości. Wszystkie filmy zapisane będą na dysku twardym odbiornika. Dostęp do nich będzie możliwy po opłacaniu miesięcznego abonamentu. Według nieoficjalnych informacji w bazie filmów pojawią się także propozycje zapisane w wysokiej rozdzielczości, do tego cyfrowy wielokanałowy dźwięk oraz wszelkie inne "gadżety" znane z domowego kina.

Przystawki odbiorcze (dekodery) dostarczy ADB (firma ma główną siedzibę w Szwajcarii, ale centrum badawczo-rozwojowe znajduje się w m.in. w Zielonej Górze). Będą one dostępne w dwóch wersjach- zaawansowanej (z dyskiem) oraz podstawowej (bez dysku). Nie wiadomo, na razie w jakie będą ceny pakietów. Optymizm osób, które liczą na "super-tani" pakiet programowy trzeba ostudzić. Już w czerwcu Maciej Sojka, prezes ITI Neovision, w rozmowie z nami stwierdził, że cena abonamentu musi uwzględniać technologię użytą w platformie i to do jakiej grupy docelowej będzie docierać pakiet.

Nie wiadomo, jakie środki finansowe zostaną przeznaczone na rozruch nowej platformy. Sam transponder potrzebny do retransmisji programów nowej platformy kosztuje rocznie 3,8 mln euro. Droższe jest jednak dotarcie do klientów i stworzenie sieci sprzedaży. Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że w Krakowie trwają szkolenia konsultantów w centrum telefonicznym. W początkowej fazie będzie tam pracować nawet 170 osób.

Już w październiku "platforma nowej generacji" będzie dostępny dla klientów Telekomunikacji Polskiej.

Na razie jednak do 22 września wszystko co jest związane z Neovision objęte zostało "embargiem informacyjnym". - Nie udzielamy na temat ITI Neoviosion żadnych informacji, proszę skontaktować się bezpośrednio z naszym klientem - powiedział nam jeden z polskich inżynierów zatrudnionych w ADB. Firma ta podczas IBC w Amsterdamie, największych targów sprzętu dla stacji telewizyjnych, pokazała na stoisku wiele ciekawych urządzeń, jednak tych do odbioru ITI Neovision podobno nie było ….

…. a w TVN już emitowane są krótkie spoty zawierające informację o sponsorowaniu przez "platformę nowej generacji" poszczególnych pozycji programowych.

Na specjalnej konferencji prasowej zorganizowanej przez ITI Neovision przedstawiona zostanie szczegółowa oferta nowej satelitarnej platformy cyfrowej. Już teraz wiemy, że wśród usług znajdą się m.in. wideo na żądanie oraz telewizja wysokiej rozdzielczości. A za kilka miesięcy na przykład Tele.Dom, czyli interaktywna telewizja w standardzie MHP. Będą to na przykład interaktywne prognozy pogody, wiadomości, itp. Przystawki odbiorcze mogą być przystosowane także do oglądania internetu oraz odbioru poczty elektronicznej.

EMEM

New member
Agent_7454 napisał:
A co wnich fajnego jest? Zwykłe sat STBox'y.

Arsenal sugeruje że te dwa dolne urządzenia to właśnie TE które prawdopodobnie zobaczymy w ofercie ITI. To są takie domysły które krążą w sieci na podstawie pewnych poszlak :)

To wszystko jest zabawne, że ludzie jak detektywi poszukują szczątkowych informacji na temat przyszłej oferty ITI. Są jakieś zdjęcia stoiska ADB zrobione przez rosjan (!!!) na wystawie, gdzie był zakaz robienia zdjęć :) Jakieś niewyraźne zdjęcia "szpiegowskie" ze szkolenia ITI dla sprzedawców :) itp. Jest taka atmosfera przygody odkrywania tajemnicy :)

Sam temu ulegam i mam ochotę na najdroższy pakiet chociaż go jeszcze na oczy nie widziałem :)

arsenal

Moderator
VIP
EMEM napisał:
To wszystko jest zabawne, że ludzie jak detektywi poszukują szczątkowych informacji na temat przyszłej oferty ITI. Są jakieś zdjęcia stoiska ADB zrobione przez rosjan (!!!) na wystawie, gdzie był zakaz robienia zdjęć :) Jakieś niewyraźne zdjęcia "szpiegowskie" ze szkolenia ITI dla sprzedawców :) itp. Jest taka atmosfera przygody odkrywania tajemnicy :)

Sam temu ulegam i mam ochotę na najdroższy pakiet chociaż go jeszcze na oczy nie widziałem :)
To dowodzi tylko tego jak bardzo chcemy(Polacy) nowości w telepudle i jak mocno nietrafione jest podejście Cyfry+ i Polsatu do naszego rynku.
Siedem lat abonowałem. Dopiero gdy wymówiłem umowę ponownie stałem się klientem a nie płacącym. Ja jednak mam juz dość. Nawet jeśli ITI też powinie się noga( w co wątpie ale, zawsze jest jakieś ale;)) nie wrócę do francuzów. Na mnie ten lep już nie działa.

Gie

Member
Bez reklam
arsenal napisał:
Co powiecie na te dwa dolne modele. Czy aby fajne są;)
Czy mi się wydaje czy tam nie ma slotów na karte? Chyba że to modele "pokazowe" i w tych dla ITI bedą.
Może wiadomo czy sprzęt będzie wyporzuczany czy bedzie można go kupic na własność?

Grzegorz

New member
Gie napisał:
Czy mi się wydaje czy tam nie ma slotów na karte? Chyba że to modele "pokazowe" i w tych dla ITI bedą.
Może wiadomo czy sprzęt będzie wyporzuczany czy bedzie można go kupic na własność?
paw166 napisał:
from media2
Już wiadomo ofcjalnie kiedy wystartuje trzecia platforma cyfrowa w Polsce. 22. września ITI Neovision poda wszystkie szczegóły dotyczące swojej oferty- ujawniona zostanie także marka nowego projektu .

Do tej pory informacje na temat tego projektu były bardzo ogólnikowe. Zmieni się to jednak już w przyszłym tygodniu. ITI Neovision zwołało specjalną konferencję prasową, która będzie pierwszą oficjalną prezentacją tej nowej platformy cyfrowej. Do publicznej wiadomości oprócz nazwy nowej platformy zostaną podane ceny oraz zawartość pakietów programowych.
czytaj ze zrozumieniem - nikt tu nie jest wróżem, poczekaj cierpliwie a wszystkiego się dowiesz.

dnc

Moderator
VIP
Matiu napisał:
Witam,
(..)
Co do wypowiedzi Agenta_7454 to chyba człowiek pomylił wątki !

Pozdrawiam

No cóż nikt nie jest doskonały...
Ja myślę, ze w tej chwili odbiorniki ITI, które prawdpodobnie będą dostępne niczym nie różnią się technologicznie od sprzedawanych w Niemczech, Anglii czy Włoszech w ramach tamtejszych platform. Z pewnością nie będzie to oferta dla biednych o czym Arsenal napisał powyżej. Tak więc wszyscy, którzy liczyli, że jak teraz płacą 20 zł - 50 zł w Cyfrze czy CP, to te 20 czy 50 zł dalej będą płacić, ale za pakiet HD w ITI, raczej się zdegustują. Dobrze, że zostało to już wyjaśnione. W dzisiejszej GW jest artykuł o planach HBO Polska co do rynku medialnego w naszym kraju. HBO podała, że ma 800 tyś klientów w sieciach kablowych i w C+. To oznacza, że Ci klienci mogą być potencjalnymi klientami ITI, ponieważ mają wykupiony pakiet pay TV, a więc płacą około 100 zł abonamentu. Jeśli ITI ruszy ze swoją platformą i będzie mieć ceny na poziomie 100-150 zł za abo., może liczyć na 10-20 tyś. klientów do końca roku. Koniec roku jest zawsze gorący w sklepach.
Zastanawiam się jednak jak naprawdę ITI wpłynie na destabilizację rynku DVB w Polsce? Ilu klientów "odpłynie" z platform już działających? Jak poradzi sobie TPSA z pakietami HDTV? Czy LiveBox jest w stanie obsłużyć tę technologię?
Kwestie techniczne w zasadzie są jasne dla mnie. Natomiast pytania powyższe warte są zadania, choćby dlatego, że rewolucje zawsze pociągają za sobą ofiary!

cles

New member
A ja mam nieodparte wrażenie, że jakoś nieprofesjonalnie do tego podchodzą (ITI). Mając takie media i siłę przekazu powinni WALIĆ w klienta spotami o nowej platformie. Wystarczyłybu 10 sek wstawki przed reklamami. Sprzedaż i oferta ma być lada dzień a medialnie nie istnieją.
Poza tym mogliby wyjść z propozycją przedsprzedaży z jakimś tam rabatem. Bezsensu
Z drugiej strony ciekawi mnie ile to filmów zmieści się na dysk. Mówią że dostępnych będzie sto tytułów i część w HD ale to przecież nie może zmieścić sie na 250G.

sewan

New member
cles napisał:
A ja mam nieodparte wrażenie, że jakoś nieprofesjonalnie do tego podchodzą (ITI). Mając takie media i siłę przekazu powinni WALIĆ w klienta spotami o nowej platformie. Wystarczyłybu 10 sek wstawki przed reklamami. Sprzedaż i oferta ma być lada dzień a medialnie nie istnieją.
Poza tym mogliby wyjść z propozycją przedsprzedaży z jakimś tam rabatem. Bezsensu

To nie jest bez sensu. Dlatego m.in. pisałem już w czerwcu, że nie wierzę w rychły start tej platformy. Przypomnijcie sobie zresztą, ż Sky i Premiere też kilkakrotnie przekładali start.
Dla mnie sprawa jest oczywista: "podchody" ITI (bo inaczej nie da się tego nazwać) mają na celu wymacanie rynku i sprowokowanie konkurencji do nerwowych ruchów.
To zresztą bardzo skuteczne praktyka marketingowa, w przypadku, gdy nie chce się wtopić za dużo kasy w nietrafione projekty, a tego najwyraźniej obawia się ITI…
I efekty przecież widać: zarówno Cyfra jak i PC wydają sprzeczne oświadczenia, próbując bagatelizować sprawę, jednocześnie z całą pewnością zaczęły intensywnie pracować nad swoimi projektami HD (lub - jak w przypadku Polsatu po prostu szukają ratunku u obcych: 15% Polsatu ma kupić grupa RTL).
TP rozwija Liveboxa, technicznie przystosowanego do HD (to odpowiedź na pytanie dnc). TP miało czerpać ofertę programową z C+, a tu nagle pojawiły się informacje o współpracy ITI z TP…. Jutro znowu dowiemy się czegoś nowego… Więc zamieszanie trwa.
Prawda jest jedna: w Polsce nie ma miejsca na kilka platform HD. Mimo tego, że w tej chwili ten rynek szacuję na najwyżej 10%. Ale z każdym dniem rynek będzie się zwiększał. Więc jest oczywiste z drugiej strony, że kto pozostanie na platformie SD, będzie każdego dnia tracił klientów.
Scenariusz wg mnie jest taki: z czterech operatorów mających szanse na rozwinięcie własnych platform w ciągu najbliższego pólrocza/roku pozostanie dwóch. Trudno przewidzieć, w jakiej konfiguracji - kto kogo itd…..;)
ITI to doskonanle wie, więc próbuje przetrzymać konkurencję, by mieć silniejszą pozycję w przyszłych negocjacjach.
Dlatego, mimo wszystko uważam, że oferta ITI będzie zaporowa. Bo nie chodzi o to, żeby zystać klientów, tylko wysondować konkurencję. No i być "tym pierwszym".
Myślę, że cena za pakiet z HD (cokolwiek to nie będzie) i VOD na poziomie 250 zł to nie będzie przesada.
Ceny spadną dopiero po w/w mergingu, i dopiero wtedy zacznie się walka o klienta.
Obym się mylił…...:blagam:

Agent_7454

New member
dnc napisał:
No cóż nikt nie jest doskonały...
Ja myślę, ze w tej chwili odbiorniki ITI, które prawdpodobnie będą dostępne niczym nie różnią się technologicznie od sprzedawanych w Niemczech, Anglii czy Włoszech w ramach tamtejszych platform. Z pewnością nie będzie to oferta dla biednych o czym Arsenal napisał powyżej. Tak więc wszyscy, którzy liczyli, że jak teraz płacą 20 zł - 50 zł w Cyfrze czy CP, to te 20 czy 50 zł dalej będą płacić, ale za pakiet HD w ITI, raczej się zdegustują. Dobrze, że zostało to już wyjaśnione. W dzisiejszej GW jest artykuł o planach HBO Polska co do rynku medialnego w naszym kraju. HBO podała, że ma 800 tyś klientów w sieciach kablowych i w C+. To oznacza, że Ci klienci mogą być potencjalnymi klientami ITI, ponieważ mają wykupiony pakiet pay TV, a więc płacą około 100 zł abonamentu. Jeśli ITI ruszy ze swoją platformą i będzie mieć ceny na poziomie 100-150 zł za abo., może liczyć na 10-20 tyś. klientów do końca roku. Koniec roku jest zawsze gorący w sklepach.
Zastanawiam się jednak jak naprawdę ITI wpłynie na destabilizację rynku DVB w Polsce? Ilu klientów "odpłynie" z platform już działających? Jak poradzi sobie TPSA z pakietami HDTV? Czy LiveBox jest w stanie obsłużyć tę technologię?
Kwestie techniczne w zasadzie są jasne dla mnie. Natomiast pytania powyższe warte są zadania, choćby dlatego, że rewolucje zawsze pociągają za sobą ofiary!

Może nie jestem doskonały ale wiem o czym piszę. Tego typu set boxy oferuje wielu dostawców, w dowolnych konfiguracjach. Ponawiam więc pytanie co jest w nich takiego niezwykłego?
Prywatnie uważam, że związek iti i adb nie jest najszczęśliwszy.
Jest kilka bardziej przyszłościowych propozycji np. wymioniona przez Ciebie wideostrada i livebox. Przy łaczach powyżej 6M i dopasowanej topologii i technologii stream serwerów można będzie uruchomić HD. Parę innych rozwiązań jest w fazie testów np. przekaz radiowy.

arsenal

Moderator
VIP
Może nie jestem doskonały ale wiem o czym piszę. Tego typu set boxy oferuje wielu dostawców, w dowolnych konfiguracjach. Ponawiam więc pytanie co jest w nich takiego niezwykłego?
Być może to, że po wielu miesiącach domysłów jak to będzie wyglądać i czy nie będę się wstydził postawić tego obok tv dostałem odpowiedź. Może to być oczywiście innny model. O.K. Niezrozumiałeś w tamtym pytaniu małego żartu. Bywa.
Prywatnie uważam, że związek iti i adb nie jest najszczęśliwszy.
Jest kilka bardziej przyszłościowych propozycji np. wymioniona przez Ciebie wideostrada i livebox. Przy łaczach powyżej 6M i dopasowanej topologii i technologii stream serwerów można będzie uruchomić HD. Parę innych rozwiązań jest w fazie testów np. przekaz radiowy.
Ja uważam, że ten związek może być nieszczęśliwy z innego powodu. TePsa, jak zapewne wiesz, ma nienajlepszą opinię. Z powietrza się ona oczywiście nie wzięła.
Z tym dopasowaniem łącza 6Mega to bym uważał. Już użytkownicy Neostrady w opcji 6Mega przekonali się o "zaletach" videostrady.

chocio

New member
sewan napisał:
(...) Dlatego, mimo wszystko uważam, że oferta ITI będzie zaporowa. (...) Myślę, że cena za pakiet z HD (cokolwiek to nie będzie) i VOD na poziomie 250 zł to nie będzie przesada. (...)

I w tym wszystkim najgorsze :-( jest to, że ty możesz mieć rację. Już od pewnego czasu poziom 200,- zł chodzi mi po głowie jako ten, na który pewnie niejeden z nas będzie w stanie się zdecydować, żeby tylko móc wykorzystać pełną rozdzielczość swoich plazm / LCD-ków
:blagam: :blagam: :blagam:

rumcais1

New member
Dla mnie to by było za drogo juz wole zostac przy cyfrze a HD ogladać na razie na moim SC200. Tym bardziej, że na poczatku ITI nie będzie pewnie puszczał dużo w HD. dla mnie do zaakceptowania za abonament jest zakres 50-80 zł bez bajerów takich jak VOD i kanałów filmowych- takie tam podstawowe programy.
Najlepiej żeby ceny były takie jak w cyfrze z tym, że pare programów powinno byc w HD.

hovercraft

New member
Zgadzam się z rumcais1, cena 200 zl czy cos podobnego to bylby absurd, szczególnie dlatego że na początku zbyt wiele transmisji w HD nie będzie. Rozumiem, że ktoś ktoś kto wydał 10 tys. na telewizor chętnie zapłaci tyle i więdzej ale uważam, że byłoby to zupełnie nieracjonalne. Obecnie płacę w kablówce 50 zł za większość programów z maxymalnego pakietu cyfry, nie licząc canal+, HBO i jeszcze ze 2 kanałów filmowych (nie uwzględniając kanałów nie polsko języcznych). A i te kanały mógłbym dokupić, nie kojarze teraz za ile ale zmieściłbym się pewnie w 100 zł. W związku z tym nie widzę uzasadnienia dla cen wyższych niż dajmy na to te 120-140 zł za pełen pakiet (te dodatkowe 20-40 zł za te kilka kanałów HD). Dodatkowo biorąc pod uwagę wypowiedź wiceprezesa ITI Neovision "Chcemy, aby wysoka rozdzielczość stała się powszechnie dostępna i aby każdy, nawet odbiorca podstawowego pakietu mógł oglądać swoje ulubione programy w tym formacie." Taka wypowiedź każe mi myśleć, że ceny podstawowych pakietów nie przekroczą 50 zł. Wyższa cena nie zapewni powszechnej dostępności.

Marcin_s

Member
optymalny uklad - kanal informacyjny i przyrodniczy HD w tanim pakiecie podstawowym jako opium dla ludu, kanal filmowy i sportowy moze byc w pakiecie drozszym... dla mnie 200/miesiecznie to paranoja - po co mam tyle placic jesli i tak nie mam czasu tego ogladac - dla samego snobizmu? Bez sensu. Ale pewnie pierwsze abonamenty beda drogie - by wykosic ten najbardziej podjarany i nieliczacy sie z kasa target.

Mazoku

New member
Nie wierzę w te 200 zł za abonament. Byłby to krok absolutnie bez sensu ze strony ITI. Koszty uruchomienia platformy są wysokie, to fakt. Natomiast nie można nie zauważyć, że koszty jej prowadzenia będą znacznie niższe, niż u konkurencji. ITI używa MPEG4, co oznacza możliwość stosowania dwa razy mniejszej liczby transponderów przy tej samej ofercie programowej. Chodzą pogłoski o sprzedaży dekoderów w sieci dystrybucyjnej TP/Orange - czyli dalsze cięcie kosztów.

Przedsięwzięcie ITI to długoterminowa inwestycja i mogą sobie raczej spokojnie pozwolić na ceny na poziomie Cyfrowego Polsatu (czyli np. 75 zł za pakiet pełny z HDTV + 25 zł za usługi VOD). Utrzymanie ceny pakietu "full wypas" poniżej 100 zł byłoby sporym ciosem dla Cyfry, a jest to - moim zdaniem - jak najbardziej w ich zasięgu.

arsenal

Moderator
VIP
Mazoku napisał:
Przedsięwzięcie ITI to długoterminowa inwestycja i mogą sobie raczej spokojnie pozwolić na ceny na poziomie Cyfrowego Polsatu (czyli np. 75 zł za pakiet pełny z HDTV + 25 zł za usługi VOD). Utrzymanie ceny pakietu "full wypas" poniżej 100 zł byłoby sporym ciosem dla Cyfry, a jest to - moim zdaniem - jak najbardziej w ich zasięgu.
Ja myślę, że sporym ciosem było by już 150 zł za pełen pakiet. Skoro jest dużo osób, które płacą co miesiąc taką sumę Cyfrze+ za znaną wszystkim ofertę.
Nigdy nie dałem zarobić C+ na mnie "prestiżem". Co najwyżej 116zł. Jeśli ITI spełni obietnice i za tuner HD, z dyskiem, bogatą ofertą VOD, dobrą funkcjonalnością i odpowiednim traktowaniem klienta to 150 zeta zapłacę.
Nie róbmy z siebie( forumowiczów) aż takich biedaków. Rozmawiamy tu HDTV a część nonstop ma zapaloną lampkę: "chcę wszystko ale tylko jak będzie półdarmo lub całkiem za friko" Niektórzy płacą w " twardej walucie" za binarki, inni ciągą torrenty ile się da. To nie jest oferta dla nich dopóki, doputy im się to znudzi lub ich dosięgnie władza IV RP:p

update:
eszcze cos waznego o czym byla mowa: nie bedzie czegos takiego jak dzierżawa za tuner! Placimy tylko za aktywacje i potem abonament smile.gif Super!
To napisał uczestnik szkolenia ITI

autorus

New member
Jestem w stanie zapłacić 150 za pełny pakiet. Tylko czy takich chętnych oprócz mnie będzie wystraczajaco dużo zeby się im interes opacał.:D

Status
Zamknięty.
Do góry