Piraty na blu-ray, czy są ???

mat74

Well-known member
Bez reklam
piszesz ,ze masz za 10 zl Blu-rey ulubionej plyty DVD ?!
ale sie pomyliles ,albo nie mam co sie trudzic- i tak nie zrozumiem....

setunia

New member
Bez reklam
Jak obiecałem. Obejrzałem dzisiaj na PS3 Krucjatę Bourne'a: orginał DVD vs. kopia płyty BR na nośniku Omega BR-R. Teraz jest zrozumiałe mat? :-D
Najlepsze wyniki oczywiście moim subiektywnym zdaniem są podczas oglądania płyty BR mimo, że jest to kopia na najtańszym w tej chwili nośniku BR-R. Zarówno w scenach statycznych jak i dynamicznych jest widoczne większe nasycenie i dynamika kolorów. Dodatkowo w scenach statycznych widać lepszą rozdzielczość względem DVD bez względu na ustawienia skalera PS3-ki.
Najlepsza jakość obrazu DVD występuje przy ustawieniu deinterlacera na - video, natomiast skalera na - pełny ekran.
Jest to moje oczywiście subiektywne zdanie, ale myślę, że przy początkowych ustawieniach konsoli mozna przyjąć te wartości. To byłby koniec offtopu.

leotdi

New member
szczerze pisząc,

to specjalnie dużej różnicy w obrazie pomiędzy skalowanym do 1080p DVD a Blue ray nie widzę !
Natomiast w jakości dźwięku i owszem. Porównując "bezpośrednio po sobie" DTS po coaxialu z Audio HD MA... cóż, różnica wręcz szokująca ! Warunki porównania: obraz na Pioneer 60" PDP-LX6090H, a dźwięk zdekodowany przez Pioneer BDP-LX71 po analogu i przesyłany do Yamahy RX-V650. I właśnie dlatego uważam, że warto kupować w bluray tylko te tytuły, gdzie dźwięk jest w Master Audio a sam film jest w dodatku w 16:9 (a nie anamorficzny!). Jeśli więc tylko czytam na odwrocie pudełka, że dźwięk jest w TrueHD, a obraz anamorficzny, to taką płytę zawsze odpuszczam. Wolę kupić DVD, a w zasadzie kilka za cenę blue ray :-D

setunia

New member
Bez reklam
Nie pisałem, ze róznica jest szokująca, ale jest. Dlatego , zeby uchwycić ją użyłem tego samego tytułu. Oglądałem na TV 32" LG LCD 5600 w rozdzielczości 1080p z odległości 1m. Wiadomo,że ze wzrostem odległości od tv ta różnica będzie się zacierać i pewnie z 3m nie zobaczę żadnej. Pisząc, ze nie widzisz różnicy napisz nie tylko jaki masz tv (chwalić się każdy potrafi :twisted:) ale też z jakiej odległości oglądasz na nim filmy bo tu jest sęk o którym wielu zapomina. Na Twoim tv na pewno będziesz ją widział z 2-2,25m im dalej tym gorzej. Tutaj jest tabela: http://www.hdtv.com.pl/upload/rte/rozdzielczosc_chart.jpg
Przy Twojej przekątnej zaczynasz widzieć 1080p z około 2,25m i bliższej odległości, a znając nawyki Polaków pewnie siedzisz 4m od tv, więc nie dziwne, że nie widzisz różnicy, ale to tylko moje przypuszczenia :-D
Co do dźwięku to ja również odkryłem wiele filmów na nowo np w Gladiatorze dotyczczas interesowała mnie akcja filmu. Po kupnie BR pierwszy raz usłyszałem muzykę w tym filmie i teraz nie tylko go oglądam, ale i słucham. Podobnie jest z trylogią Piraci z karaibów.

Ostatnia edycja:

mat74

Well-known member
Bez reklam
Obejrzałem dzisiaj na PS3 Krucjatę Bourne'a: orginał DVD vs. kopia płyty BR na nośniku Omega BR-R. Teraz jest zrozumiałe mat? :-D
.

teraz -jak nabardziej :-D

Po kupnie BR pierwszy raz usłyszałem muzykę w tym filmie i teraz nie tylko go oglądam, ale i słucham.

sa tacy ,ktorzy w dalszym ciagu twierdza ze w kinie nie ma muzyki.....

leotdi-twoja wypowiedz potwierdza moja teze , tv jest do telewizji. do kina potrzebny jest naprawde
duzy ekran...
co do dzwieku- owszem ja tez z reguly trafialem na lepsza jakosc w dts hd ma , z tym ze jeszcze lepsza sciezka to LPCM wielokanalowe , dd true hd jest rowniez bardzo dobre - wszystko zalezy od realizacji sciezki dzwiekowej . jedna z najlepszych jaka slyszalem byla w "cloverfield" a to dd true hd, natomiast dts hd ma tez trafia sie skopany np. transformers 2

leotdi

New member
setunia,

czy do mnie ta Twoja riposta ?

Jeśli tak...

Nie praw mi pouczeń (odnośnie nawyków polaków), bo znam dobrze te linki i dane tam zawarte. I pewnie każdy inny video-fan je zna.

Poza tym, piszesz o oglądaniu i wrażeniach HD dla 32" z odl. 1m, a wytykasz moje 4m dla 60" (Twoje przypuszczenia, nawiasem trafne). Za chwilę piszesz o 3m, gdzie dla 32" zaciera się granica pomiędzy HD a PAL. Nie uważasz, że to śmieszne wywody ?Porownywanie 3m dla 32" kontra 4m dla 60" :-D

... i dobrze napisałeś, że to tylko Twoje przypuszczenia, bo jak widać gubisz się w tej swojej "logice".

mat74,

tak masz rację, spodziewalem się po 60" więcej, ale tak naprawdę, to dopiero 150" by mnie zadowoliło i dopiero wtedy mógbym się chwalić ... przed setunią :krol: .. w 3D :mrgreen:

setunia

New member
Bez reklam
Już wyjaśniam swoją "ripostę"

Nie napisałeś na jakim filmie nie widzisz róznicy, natomiast piszesz na jakim sprzęcie. Nie zastanawiające? Nie wygląda mi to na podawanie faktów tylko przechwałki, bo róznych obrazów nie porówna się ze sobą.
Piszesz, ze nie kupujesz filmów z dźwiękiem Dolby TrueHD który może mieć bitrate (raczej choć nie zawsze przekładający się na jakość) do 6000kb/s, tylko z DTS HDMA, a bywaja filmy z tym systemem kodowania audio z bitratem 2200kb/s (np. Dare 2009r.) Trochę dziecinne - prawie jak przechwałki? To jak twierdzić, że wma jest duzo lepsze od mp3 i basta!
No i jeszcze muszą mieć pełne 16:9 nie anamorficzne! Dużo masz takich? Ja w mojej skromnej kolekcji ok 30 tytułów znalazłem 3 z czego 2 1,85:1, a więc nie 1,78:1. Ciężko będzie Tobie zgromadzić sensowną kolekcję.

Swój sprzęt mam wypisany w podpisie nie dla przechwałek, tylko po to, że każdy kto go przeczyta może się w sprawie takiego sprzętu zwrócić do mnie o pomoc. Testowałem w pokoju syna. Twój sprzęt mi nie imponuje bo nie jest dla mnie w żaden sposób zbieżny z marzeniami. Forum służy do pomocy, a nie do przechwałek.

Jeśli piszesz, że nie widzisz różnicy między DVD i BR moze być tego wiele przyczyn:
-wada wzroku
-za duża odległość od TV
-doskonały skaler
-ustawiona na wyjściu odtwarzacza niska rozdzielczość

Przyjąłem więc najczęściej występującą przyczynę (jak widzisz trafiłem) ot i cała filozofia. I nie ma tu żadnej złośliwości, ani uszczypliwości, bo w takim przypadku zaproponowałbym wizytę u okulisty. Podałem 3m dla 32", bo jest to odległość, przy której nie zauważysz różnicy między zadnym sygnałem podanym na taki ekran. 4m dla 60" też nie pozwoli dostrzec szczegółów w rozdzielczości 1080p, więc absolutnie, nie siedząc blizej nie mozesz wypowiadać się na temat różnic w wyświetlaniu DVD i BR. Czysta fizyka, a raczej optyka.
Pozdrawiam z wyrazami szacunku.

Ostatnia edycja:

dzidek9216

New member
Ogólnie rzecz biorąc piractwo jest standardem jednak, jeżeli chodzi o filmy BR na płytach to wydaje mi się, że go nie ma. Jakość pirackiej kopi może być tak jak w oryginale lub nieco gorsza(zależy jak się trafi).

setunia

New member
Bez reklam
Jak juz wczesniej pisałem jest to wynik małej popularności odtwarzaczy BR i dość trudnego dostępu do filmów w tym formacie w sieci. Pliki BR "ważą" od ok. 19GB i są dostępne najczęściej na serwerach z ratio lub jak wcześniej ktoś pisał płatnych. Do użytku "od ręki" nadają się te do 23,5GB, resztę trzeba dopasować. Dobrej jakości płyta BR-R to wydatek ok.20PLN. Ten sam film często za miesiąc kupić można w obiegu wtórnym za ok 50-60 PLN. Jeżeli ktoś miałby na tym zarabiać musiałby sprzedawać pirata za 30zeta. Jaki sens kupowania go parę złotych taniej od orginału?
Sytuacja jest jak 20 lat temu kiedy kupowałem swoje pierwsze CDA. Kosztowały też tyle i człowiek obchodził się z nimi jak z jajkami. Wymienialiśmy się na giełdach i teraz jest podobnie ;)

leotdi

New member
setunia,

nie bęzie riposty - bo nie warto .... TY WIESZ o WSZYSTKIM NAJLEPIEJ ... oj sorki za Caps Lock :hmm:

z wyrazami szacunku

ps
czy wyrażałem opinie o Twoim "wymarzonym" sprzęcie ? :popcorn:

Npisał kiedyś setunia :
---------------------------------
Będąc kiedyś w Katowicach zajrzałem do Electro World, Tam na 50"LCD Sharpa leciały Gwiezdne Wojny IV. Podeszłem na ok 1m i byłem w szoku. W pierwszej chwili mmyślałem, że wypuścili to na BR :grin: :grin: :grin: , więc zacząłem myszkować gdzie te płyty. Okazało się, że film leciał z DVD z odtwarzacza Toshiba HD DVD to był ten legendarny E1, czy A1 z Reonem na pokładzie. Gdybym dzisiaj miał kupić dla siebie BR z porządnym skalowaniem DVD, kupiłbym właśnie Samsunga 2500 - on ma taki chip "onboard" To byłoby na tyle :grin:

Ostatnia edycja:
Do góry