Pioneer VSX-828 czy Yamaha 673 - które lepsze do Dali Concept 6 5.1

sielus

New member
Witam wszystkich. Do tej pory byłem w posiadaniu Denona 1611, który to całkiem miło się sprawował z w/w zestawem kolumn. Jednak przyszedł czas na zmiany, zapałałem chęcią posiadania amplitunera z odrobinę wyższej półki, "usieciowionego" i dającego inne nowoczesne bajery. Z tej okazji prosiłbym o Wasze opinie, która z wyżej wymienionych maszyn lepiej się sprawdzi z Dali Concept 5.1 (sub dali concept aktywny).

Pokój ma 20m2 (4x5).
Zastosowanie:
60% filmy
30% konsola
10% muzyka (rockowa lub odrobinę cięższa z bassem raczej przeciąganym, niż pulsującym)

O ampli yamahy są same pozytywne opinie i raczej jest to pewniak, jednak aktualnie są problemy z dostępnością (chciałbym zakupić od ręki w sklepie stacjonarnym), pionek, jako nowy model jest wszędzie dostępny i odrobinę tańszy (można dostać za 1600zł), aczkolwiek nie ma jeszcze opinii, a sam też nigdy nie interesowałem się tą marką, a gorąco polecał mi go sprzedawca, który oczywiście yamahy nie posiadał :).

sielus

New member
O, i to już jest cenna wskazówka, dziękuję za odpowiedź. Czyli ten Pionek 828, rozumiem znacznie by odstawał "dźwiękowo" od Yamahy?. A, czy mógłby ktoś się wypowiedzieć, jak się mają Ci producenci od strony "charakteru" do kolumn Dali i moich zastosowań?

sielus

New member
Niestety Pioneer 923 już nie zmieści się w moim budżecie (2100zł), czyli Yamaha 673 pozostaje bezkonkurencyjna w zestawieniu cena/jakość (1700zł).

collider

New member
Bez reklam
Czy bezkonkurencyjna to bym się upierał :). A oglądałeś inne amplitunery np. z Onkyo czy Harmana?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

sielus

New member
Oglądać nie oglądałem, jakoś zawsze byłem nastawiony na Onkyo, aczkolwiek ostatnie problemy tych ampli mnie skutecznie odstraszyły (widać nawet na allegro, jak często się przewijają onkyo z uszkodzonymi HDMI). Harmana kompletnie nie znam, jedynie wiem, że w tych pieniądzach będzie model 170 i to jest najniższy model HK. A prosiłbym jeszcze o e/w opinie na temat denon'a avr-1912 - tutaj akurat mam opcje kupna używanego.

collider

New member
Bez reklam
Denon 1912 swego czasu był to wysoko ceniony model. Gdy kupywałem swój pierwszy amplituner (był to Pioneer VSX 920 K) to rozważałem zakup 1912. Powiem inaczej oba te amplitunery doszły u mnie do finału :). Wybrałem wtedy Pionka czy słusznie, ciężko powiedzieć. Myślę, że na tamte czasy czego bym nie wybrał to byłby to dobry wybór.

Czy kupywanie używanego amplitunera to dobry pomysł to mam mieszane uczucia. Ja bym nie kupił, wolę jednak mieć bieżącą gwarancję i najlepiej jak najdłuższą. Nie wiem jak w innych markach ale np. Pioneer teraz ma dwa lata.
O Harmana musiałbyś podpytać Blacknije.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
sielus, a brzmienie Denona 1611 Ci odpowiadało? Najlepiej wybierz się na odsłuch, bo np. Yamaha zagra zupełnie inaczej.

sielus

New member
Jeśli chodzi o zakup używanego ampli też mam właśnie podobne odczucia. Yamaha niby ma 3 lata gwarancji (po rejestracji urządzenia na stronie). Jako, że od Denona 1611 zaczynałem, jego brzmienie jest dla mnie podstawowe, bez zachwytów, ani bez zarzutów. Mam chęć sprawdzić innego producenta, stąd pomysł z Yamahą lub Pionkiem, a skoro yamha 673 jest z "wyższej półki jakościowej" niż kosztujący niemal tyle samo Pionek, wniosek jest prosty. To czego chciałbym uniknąć, to jakiejś kompletniej katastrofy dźwiękowej :) w dobranym sprzęcie, czyli aby zestaw współgrał bez zgrzytów. Odmienne brzmienie od denona jest jak najbardziej pożądane :).

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
w kinie na yamaszce się nie zawiedziesz, co do stereo nie jest super ale i nie najgorsze. Zresztą wiadomo, że ampli nie jest do stereo:)

sielus

New member
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, wybór padł na Yamahe, która aktualnie jest w super cenie do jakości - 1700zł, dla porównania nowy model 675, który w/g spec. różni się jedynie dodaniem MHL'a bodajże, kosztuje 2300zł. Jedyny minus to taki, że do najbliższego znalezionego sklepu z dostępnymi, nowymi sztukami mam 30km, ale mogło być gorzej ;).

maniukaa

New member
Witam!
Ostatnio miałem podobny dylemat jaki amplituner kupić. W grę wchodziły 3 marki i modele:
- Yamaha - RX-V673,
- Pioneer VSX-922,
- Onkyo TX-NR616.

Najbardziej skłaniałem się ku Yamaha - RX-V673. Ostatecznie kupiłem Onkyo ale nie ubiegłoroczny model TX-NR616 a tegoroczny Onkyo TX-NR626. Ponoć Onkyo uporało się z problemami z HDMI a dodatkowo ten model ma już Wifii co, jak się okazało w moim przypadku, nie jest tylko zbędnym bajerem a często wykorzystywaną funkcją np. do słuchania muzyki przez radio internetowe.
Co do ceny tego modelu Onkyo to na początku nowy model odstraszał mnie cenowo ale po negocjacjach cenowych zaproponowano mi naprawdę bardzooo rozsądną cenę /niewiele wyższą od TX-N616.../, fakt kupowałem w zestawie 2 głośniki przednie + centralny ale myślę, że zawsze możesz wynegocjować cenę... bo wszak konkurencja jest duża... ;)
A z zakupu jestem bardzo zadowolony :)

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, wybór padł na Yamahe, która aktualnie jest w super cenie do jakości - 1700zł, dla porównania nowy model 675, który w/g spec. różni się jedynie dodaniem MHL'a bodajże, kosztuje 2300zł. Jedyny minus to taki, że do najbliższego znalezionego sklepu z dostępnymi, nowymi sztukami mam 30km, ale mogło być gorzej ;).
Pokombinujemy pisz.

Do góry