Pioneer LX73 vs H/K AVR660

Norbunio

New member
Witam proszę o opinie który z amplitunerów polecacie?
Ampli ma być do wszystkiego-stereo, blu ray, konsole i tv:)
Harman kardon jak zawsze zbiera dobre opinie i charakteryzuje się mięsistym brzmieniem. Pioneer lepiej wygląda i sprawia wrażenie sprzętu lepiej wykonanego.
Słucham sporo muzyki elektronicznej - progressive house, chill out a do tego czarny hip hop.
W planach mam zakup blu raya i z tego co się orientuje Pioneer robi bdb odtwarzacze więc to już mnie trochę bardziej pcha w stronę Pioneera. Nie ukrywam że sprzęt chcę mieć z tej samej lini i tego samego producenta.
Kolumny jakie mam to Kef iq5.
Nie zależy mi bardzo na 3D ponieważ mam wadę wzroku o okulary 3d powodują że czuję dyskomfort.

Czekam na wasze opinie, może ktoś porównywał bezpośrednio te dwa modele?

Inne modele i marki odpadają

Trakkah

New member
Do hip hopu czy chill outu i do kolumn które posiadasz wg mojej opinii bardziej sprawdzi się Harman właśnie dzięki temu "mięsistemu brzmieniu" :)
Tylko czy do tych iQ5 warto taki wysoki model podłączać? Panuje opinia że to kolumny powinny być lepsze od elektroniki...
Również słucham czarnej muzy (hh, neosoul, soul) i kiedyś posiadałem AVR255 + Kef C7 i grało to bardzo fajnie, w tym przedziale cenowym jest to bardzo dobre połączenie...
Mimo wszystko może rozważ połączenie bd od Pioneera i ampli Harmana, mogą się dobrze wizualnie skomponować razem :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do muzyki elektronicznej i hip hopu - zdecydowanie wybrałbym Harmana.
Ma lepszy bas i szerszą scenę muzyczną.
A i podpytaj Blackninja o ceny

Norbunio

New member
Tak myślałem, że forum poradzi mi H/K:)
Czytałem test LX82 (dla niebieskich) i tam Pionek został opisany w samych superlatywach, fakt że to wyższy model ale myślę że po części mozna bazować na tym teście.
W kwestii bassu to się nie martwię bo zawsze można się wspomóc subem a w planach mam zakup velodyne.
Dziś słuchałem H/K avr460 i grał bardzo fajnie, typowo dla H/K czyli mięsisto. Nie wiem czy tym razem nie szukam trochę innego brzmienia niż "Harmanowego".

Przy okazji odsłuchu H/K zaciekawił mnie Onkyo 809-fajny kloc, który zagrał w troche innym stylu i to było też fajne. Nigdy nie byłem fanem Onkyo ale kto wie, może się przekonam.

Pioneer zbiera mega recenzje u Angoli. U nas za to ciężko go upolować na odsłuch. Ciągnie mnie mocno do Pioneera ze wzgledu na design i samo przekonanie do marki, ale do tej pory nikt jeszcze nie powiedział że LX miażdzy brzmieniem:)

Nie wspomniałem że mam już Kuro więc LX pasowałby idealnie do kompletu.

Trakkah - miałeś kiedyś H/K, co teraz masz jeżeli mogę wiedzieć?

werf

Active member
Bez reklam
Kolega o niku Deimos grał sobie kiedyś na LX 83 i z tego co pamiętam oddał ten sprzęt ale on przesiadł się chyba z Demonka avc-a1hda to faktycznie mógł czuć niedosyt Napisz do niego na pw może ciekawego podpowie

Ale fakt jest taki iż angole są zachwyceni pionkami

Ostatnia edycja:

.:PhaRaoN:.

New member
witam

mam podobny dylemat....HK AVR 660 vs LX 83
Jest moze ktos kto miał obydwa ampli? fakt ,faktem ze na UK forach jest duzo o LX83 i faktycznie 99% są zachwyceni...
Krązy tez opnia ze LX83 ma słaby zasilacz i mocowo jest cienki...
Ktos moze podpowie kto miał HK i Pionka :)

POZDRO

Norbunio

New member
Wczoraj udało mi się posłuchać AVR660 w MM z blu ray Piraci z karaibów i jakoś mnie nie porwało. Nie wiem czego to wina ale to chyba juz nie mój klimat. Faktycznie było mocno i potężnie ale jakby brakowało góry i średnicy. Dźwięk w formacie HD, bez dodatkowych ustawień czy zmian. Kolumny to JBL a tyły bose.

Amra Lew

New member
Bez reklam
No to są dwie opcje.Dźwięk Harmana ci się przejadł i nic cię już nie zaskoczy albo sprzęt w sklepie MM był tak kiepsko ustawiony,że nie mogłeś usłyszeć tego co oferuje.Ja na Twoim miejscu poszedł bym do salonu Hi-Fi z prawdziwego zdarzenia gdzie sprzęt będzie należycie skonfigurowany i wtedy porównasz co oferują oba amplitunery.W sklepach typu MM czy Saturn można odsłuchać ale plastiki z jednego pudełka.

Prokop

New member
Bez reklam
witam

Jest moze ktos kto miał obydwa ampli? fakt ,faktem ze na UK forach jest duzo o LX83 i faktycznie 99% są zachwyceni...

POZDRO
Jeśli chodzi o moc to akurat jeden z mocniejszych amplitunerów na rynku. Nie spotkałem się nigdzie z opinią, że ma słaby zasilacz (i na pewno nie ma). Harmana 660 nie słuchałem ale po 255 mam uraz do tej firmy (miliony poprawek w oprogramowaniu) acz grał fajnie. O brzmieniu nie będę się rozpisywał, każdy woli co innego trzeba posłuchać. Na pewno jest bardzo neutralny, z dynamicznym dołem (potrafi kopnąć). W Avatarze przy spotkaniu z tym wielkim "nosorożcem" mało pies kumpla się nie posikał ze strachu :) i my też :)

werf

Active member
Bez reklam
witam

POZDRO[/QUOT

Zasilacz Pioneer to faktycznie ma mały bo 330 vatt tylko nie zapominaj o tym że w klasie D co daje mu zaje... sprawność i moc i zdaje się według testu mocy na kanał nie ma sobie równych

Norbunio

New member
Gdzieś to właśnie czytałem że Pionek mocowo nie ma sobie równych, osoba która mi go oferuje bardziej namawia na Pionka. Podczas rozmowy facet sprawiał wrażenie bardzo obytego w temacie i nie wyczułem żeby chciał mi coś wypchnąć. Sam jestem handlowcem od wielu lat i bardzo łatwo wyczuwam kiedy ktoś mi pompuje czysto handlowa gadkę:)

.:PhaRaoN:.

New member
własnie jak to sie ma 330W zasilacz a 190w czy 140 na kanał,
widział ktos moze gdzies taki dokładniejszy opis tego pionka z pomiarami,jak to sie faktycznie ma do rzeczywistosci?

Trakkah

New member
@Norbunio... Miałem w domu Harmana AVR 255 i miałem Pioneera VSH-1018.
Przede wszystkim w Harmanie było mniej ustawień, mniej bajerów w porównaniu do Pioneera. Ale przy muzyce którą słucham brzmieniowo lepiej wypadał Harman. Pioneer był fajny przy "delikatniejszej" muzyce. Przerobiłem również Marantza i Pioneera ale wzmacniacze stereo... Efekt? W domu ponownie gra Harman :)

Znajomy lubi brzmienie Onkyo (ma kolejny ampli tej firmy) inny znajomy jest fanem Pioneera (też nie pierwszy ampli od Pionka) i oboje bardzo chwalą swoje ampli. A ja wolę Harmana i też sobie chwalę... Nie napiszę że Onkyo czy Pioneer są słabe czy kiepskie (bo nie są) a Harman to mistrz i jego kupuj. Każdy ma swój gust i szuka czegoś innego w dźwięku. Dużo zależy też od rodzaju muzyki którą się słucha dlatego napisałem Ci że Harman wg mnie byłby lepszym wyborem... Hmmm nie pozostaje Ci nic innego jak wybrać się na porządny odsłuch z płytami cd i posłuchać ich w stereo. Napisałeś że ma być do wszystkiego a właśnie w stereo usłyszysz różnicę w ich brzmieniu a nie w KD.

P.S. a odtwarzacz bd mam Pioneera :)

Ostatnia edycja:

ssmichaalss

New member
Mogę z czystym sumieniem polecić Harmana Avr660, obecnie posiadam go już pół roku i jestem z niego bardzo zadowolony. Podpięte mam do niego Klipsch RF-62.
Do muzyki jakiej słuchasz, harman będzie zdecydowanie lepszym wyborem..

gebolek

Banned
Jeżeli nie zależy Ci na 3D to warto także odsłuchać onkyo 5007. Posiadam kolumny Kef IQ 70 i całkiem fajnie się to zgrywa. Cena jest teraz bardzo przyzwoita a ampel jest wart uwagi. Wcześniej użytkowałem 805-tkę na której z jednym z wypowiadających się tu kolegów robiliśmy odsłuchy w konfrontacji ze sprzętem marantza i harmana. Mam nadzieję, że będzie miał "odwagę" :) przyznać publicznie, pomimo faktu, że jest zwolennikiem sprzętu zza oceanu, że onkyo zrobiło na nim ogromne wrażenie. Faktem jest, że po odsłuchu rozpoczął przygotowania do wymiany swojego sprzętu......:)

Norbunio

New member
Onkyo mi się nawet podoba, bdb wyposażenie i ogólnie fajny klocek ale decyzja już zapadła i zamówię Pioneera. Tym razem wygrał design, dobre opinie oraz zaufanie do marki. Zobaczymy co z tego wyjdzie:)

Do góry