Dla wątpiących
Witam.
Właśnie jestem po zakupie telewizora, którego szukałem 3 miesiące. Dziesiątki sklepów MM, Saturn, EW, sklepy specjalistyczne Hi-Fi i fora internetowe min. i te.
Pokój mam ok. 23 m 2 ale prawie pusty, do telewizora 3,5-4,5 metra, południowe okna, telewizor wisi sam na ścianie co jest istotne w przypadku wyboru dużego telewizora.
Kasa do wydania najlepiej w granicach 5 tys zł, ale jak coś mi się spodoba wyjątkowo może być i 8 tys zł. Wybór na początku padł na telewizory LCD Sony W 5500 lub Z 5500, JVC DVI, Sharpy. Samsunga, LG w ogóle nie rozpatrywałem. Obrazy w tych ekranach są dla mnie za sztuczne. Jeździłem sprawdzałem porównywałem. W MM i tym podobne porażka, brak fachowców, telewizory proszę nie patrzeć na obraz z tego względu, że są ustawiane tak jak poleci kierownik działu w zależności od tego ile jest danego modelu na magazynie.
. Już miałem kupić właśnie Soniaka gdy wszedłem na ten portal, zacząłem czytać wypowiedzi i znalazłem gościa którego wszyscy znają KIKI. Trochę e-mailowałem z nim, co by zaproponował, chciałem wziąć prezentację i odpisał - dlaczego nie plazma. Znowu jeździłem, porównywałem, szczególnie dobre są sklepy specjalistyczne Hi-Fi, w większości fachowcy.Kupiłem plazmę Pioneer 5090 i powiem tak, jest to najlepszy telewizor ze wszystkich jakie oglądałem. Ogólnie po przywiezieniu 5090 do o domu jestem zachwycony obrazem. Nie myślałem, że z kablówki Aster City będzie taki czysty obraz. Nie wiem co może być jeszcze lepszego w obrazie cyfrowym, czy HD. Zona na początku mówiła po co wydawać tyle pieniędzy jak można za 5 tys kupić Panasa 46"G15, którego obraz w sklepie nam się podobał, ale jak telewizor zawisł na ścianie szczęka opadła. Rozmawiałem z DSV ostatni telewizor 5090H sprzedali 06.10.2009 r. natomiast 5090 maja jeszcze na magazynie ale się kończą. Jeżeli ktoś nie kupuje od znajomego najlepiej telef. albo e-mailem sprawdzić nr. fabryczne czy telewizor jest z polskiej dystrybucji. Jeszcze o 5090 z H i bez. W H tuner satelitarny działa trochę dziwnie w przypadku zmiany jakiegoś programu tuner przeszukuje i przydziela nowe nr. programom. Jest to trochę uciążliwe . Nie opłaca się do 5090 montować głowicy DVB-S (satelitarnej) straszne koszty i przeróbki w tyle obudowy. MPEG-4 jest to kwestia softu i delikatnej ingerencji fizycznej w elektronikę ale Pioneer nie przewiduje na dzień dzisiejszy takiej możliwości. Pozostanie najlepiej tuner zewnętrzny DVB-S lub/i z MPEG-4 (obecne kwoty od 100zł. do ok. 800 zł. tzw combo z tendencją do spadania cen). Co do głośników podłączyłem satelity Tannoy rewelacja. Myślę, że jak nie oryginalne do telewizora to JBL Es 10 lub 20,30 by było super. W mojej ocenie lepiej kupić zewnętrzne i szeroko rozstawić uzyskując lepszy efekt.
Proszę uważać na wieszaki z niby poziomicą ja się zasugerowałem i w pierwszej chwili telewizor zawisł krzywo jak na filmie alternatywy, woda w akwarium pod kątem, ściema.
Ogólnie bardzo polecam gościa KIKI. Kopalnia wiedzy. Te telewizory, które mi polecał z perspektywy czasu stwierdzam, że rzeczywiście są najlepsze na naszym rynku. Miałem już brać prezentację do domu, ale spotkałem kolegę z dawnych lat, odkurzyliśmy znajomość i się okazało, że handluje min. RTV. Co prawda nie miał Pioneera tylko Panasonica i inne, ale też stwierdził, że Pioneer jest najlepszy i załatwił mi telewizor od kumpla, który miał go w sprzedaży. Nie znam Kikiego osobiście, nie kupiłem od niego telewizora, ale naprawdę chyba warto go posłuchać szczególnie ci niezdecydowani.
Moja siostra kupiła lcd 47Lh500 200Hz i obraz na tym samym kablu kaszana, jak zobaczyła u mnie obraz to poszła wkurzona wyrzucić swój telewizor do śmieci. Dla tych, którym będzie pomocny post o moich laika rozważaniach na temat plazma czy lcd i ew. jaki kupić i jaki rozmiar puściłem post na PLAZMA CZY LCD JAKI KUPIĆ.
Pozdrawiam wątpiących i dołączam do grona osób, które twierdzą, że
Pioneer to Pioneer i już.