kiki napisał:
Wolę kupować w sklepach sprawdzonych - dlatego widzę wątki że jedne sklepy są polecane inne nie.
Dla Ciebie widzę że to bez znaczenia

.
"Polityka cenowa tej firmy od dawna ku temu zmierza. Jest to jedna z najbardziej wyrafinowanych metod zwyczajnego wpuszczania klientów w maliny,moim zdaniem ociera się o oszustwo." - Możesz rozwinąć myśl - bo wydaje mi się że przekroczyłeś dobry takt - rzucając bezpodstawne oskarżenia. Chyba że wiesz więcej niż inni. Oczekuję na wyjaśnienia bo myślę że firmie i nam należy się wyjaśnienie.
Co byś pomyślał gdyby Tobie przyczepić taki epitet - też chciałbyś wiedzieć o co chodzi ?
Ja kupiłem Pioneera i wcale nie czuję sie wpuszczony w maliny. Wręcz przeciwnie - jestem zachwycony.
I z pewnością nie spotkamy się razem na straganie przy zakupie plazmy Pioneera. Bo na straganach ja szukam raczej warzyw i owoców.
Ale Tobie życzę dobrych zakupów plazm na Bazarze.
Zamieniam się w słuch w sprawie wyjaśnień , a raczej we wzrok - bo będę czytał .
W którym miejscu napisałem,że miejsce zakupu jest dla mnie bez znaczenia?Co za paskudny nawyk uogólniania i przypisywania komuś poglądów i intencji.
Już rozwijam myśl:Nie wiem więcej niż inni-widzę to co widac gołym okiem, a mianowicie astronomiczne ceny zupełnie nie związane z jakoscią ,co mają właśnie sugerowac.Czy naprawdę uważasz,że np. tv Panasonika są trzy razy słabsze od Pioneera?Bo taki dokładnie jest stosunek cen.
Nie przekroczyłem granic dobrego taktu ,bo tak odbieram takie zachowania na rynku.Sugerowanie za pomocą zawyżonych cen,że dany produkt jest kilkakrotnie lepszy od innych uważam za rodzaj oszustwa,oczywiscie w sensie moralnym,a nie prawnym.Chociaż dobry prawnik pewnie mógłby i to wykazac.Bo dlaczego prawo zabrania stosowania cen tzw. dumpingowych(poniżej kosztów produkcji),a nie zabrania cen przesadnie wysokich? Powinno się chronic klienta tak manipulowanego.Przecież UOKIK robi podobne rzeczy(np. ceny monopolistów).
Ja Ci nie bronię kupowac w salonach firmowych ,ale ty nie broń innym(wcale nie o mnie chodzi) kupowac "na straganie".Ja nikogo nie namawiam do kupowania tu czy gdzie indziej - chodzi o coś zupełnie innego.Chodzi o postępowanie Pioneera i innych firm,które starając się podnieśc wartośc swoich produktów robią to sztucznie i nieuczciwie,ograniczając przy tym swobodę wyboru konsumenta.Bo wyobraźmy sobie,że Pioneer nie autoryzuje żadnego sklepu w Polsce(albo np. w Rumunii),bo to przecież "dziki wschód" i nikomu tam nie można ufac.Czy dalej byś ich bronił,musząc jechac po "głupi" telewizor do Londynu czy Paryża?
To,że kupiłeś Pioneera wiele wyjaśnia - to naturalne,że bronisz wizerunku produktu,który zapewne świadomie wybrałeś.Problem tkwi w tym czy ci ,którzy wybierają Pioneera mają świadomośc,że mocno przepłacają.Jeśli tak,a mimo to kupują go ,to wszystko OK.Ale niestety wielu ulega złudzeniu,że kupiło bóg wie co.Bo o ile czerń Kuro jest lepsza?10-15%?Najwyżej.
Wielu kupuje wrażenie,mit ,ale powinni byc tego świadomi.
To,że jesteś sprzedawcą wyjaśnia jeszcze więcej.Ale co by było gdybyś nie miał autoryzacji tej firmy?
Z pewnością nie spotkamy się na straganie,bo ja nie kupuję tam telewizorów-podobnie jak Ty,a taka sugestia była bardzo niegrzeczna.