Jeszcze raz w sprawie tej fioletowej poświaty.
Wydaje mi się (ale tylko wydaje) bo może być zupełnie inaczej, że jak sam piszesz i ja zaobserwowałem u siebie efekt ten nie występuje ciągle.
U mnie objawia się w bardzo specyficznych warunkach, właśnie sporo koloru czerwonego na ekranie i wtedy tak ale jak by to powiedzieć to musi być taki rodzaj bardzo specyficzny pokazywanej sceny. Częściej pokazuje mi się to na dvd ale wyjątków nie ma na sygnale SD i HD też jest.
Myślę, że w specyficznych warunkach wyświetlanego obrazu zachodzi jakieś zjawisko, które objawia się tego rodzaju poświatą.
Dziwne że zielonej poświaty, która jest normą ja jeszcze u siebie nie widziałem.
Dla przykładu Gears of War mam tą czerwono- fioletową poświatę a zielonej nie
Z obrazów HD przez sat. podczas oglądania Beowulfa też miałem ten objaw.
Możliwe że ustawienia z av forums (które ja również mam) powidują pokazywanie się tej poświaty w takim kolorze a po profesjonalnej kalibracji albo chociaż tej częściowej ten objaw zniknie ?
A może to rzeczywiście jakaś usterka? Trzeba by najpierw zobaczyć co będzie po kalibracji albo ewentualnie skontaktować się z serwisem i zobaczyć co oni powiedzą.
A może jest tak jak napisał forumowicz kolor tej poświaty i jak często sięona pojawia zależy od naszego narządu optycznego (oka) i pewne grupy ludzi będą ją widziały inne nie, jedni będą widzieli taki kolor inni zupełnie inny itd.
Pozdrawiam.