Witajcie,
Jeszcze jeden "long time reader, first time poster". Dzięki bezcennej wiedzy zawartej na tym forum dokonałem świadomego wyboru - od kilku dni na ścianie wisi PDP-508XD. Kupiłem w warszawskim Planusie (KIKI wybacz, wolałem kupić na miejscu). Sklep OK, bardzo rzeczowi i pomocni, także po zakupie, co byłem zmuszony sprawdzić. Pierwszy egzemplarz, który do mnie przyjechał posiadał brzydkiego martwego zielonego subpixela. Kilka dni później pojawili się u mnie Państwo z Planusa z nowym egzemplarzem. Tym razem nic złego nie znalazłem i telewizor po kilku dniach zainstalowałem na uchwycie. Następnego dnia niestety mały zonk - bez szczególnego wysiłku zauważyłem podobny defekt, tym razem czerwony dead
. Właściwie, nie jest martwy tylko "chory"
- wyraźnie słabiej świeci i bardziej migocze. Pomimo, że jest to teoretycznie dopuszczalne i w granicach specyfikacji producenta, to jednak (delikatnie mówiąc) nie pomaga cieszyć się zakupem. Na wymianę lub zwrot już za późno. Zastanawiałem się, czy jest możliwa kalibracja polegająca na podkręceniu pojedyńczego subpiksela...
Poza tym, sprzęt robi bardzo dobre wrażenie, choć na razie tylko analogowa kablówka Aster i DVD po złączu component, bez upscalingu. Na razie pracuje na oszczędnych ustawieniach (wiem, podobno nie trzeba). Próbując wygonić jadowite loga z ekranu napotkałem na brak możliwości przesuwania obrazu góra-dół w trybie zoom. Rzeczywiście nie ma takiej możliwości, czy czegoś nie doczytałem? Mój poprzedni CRT Thomson ma coś takiego. Ma też bardzo przydatną funkcję, której nie znalazłem w Pioneerze - lista programów. Tu trochę denerwuje konieczność pamiętania numerów albo nerwowego przełączania P- P+ (czyżbym znowu czegoś nie doczytał?). Jest też jakiś problem z polskimi czcionkami w teletekście. Wygląda jakby nie zawsze pamiętał ustawienia kraju w menu. Swoją drogą, ciekawe co palił ten, który przygotował polskie tłumaczenie menu
? Najlepszy jest chyba opis opcji sterujących jasnością niebieskiej diody... Od razu wróciłem do angielskiego
.
Uciekam do roboty. Pozdrawiam,
Marcelek.