Witam,
wydaję mi się, że jestem jedynym właścicielem panelu Kuro, który w miarę regularnie odwiedza to forum, więc odpowiadam.
Faktycznie, posiadam 428xd i faktycznie trochę żałuję, że nie kupiłem 50" (nie jest to jednak strasznie, dla mnie, męczące). Przy mojej odległości od ekranu (2,5-3m), mógłbym (trochę na siłe) kupić 508xd, ale bardziej skłaniałbym się do lx508d. Nie ważne, będzie to powód, aby upgrade'ować ekran w przyszłości (bliższej lub dalszej) - zobaczymy.
Odpowiadając na Twoje pytanie dotyczące inteligentnego sterowania jasnością,to moim zdaniem nie jest to funkcja, dla której warto dopłacić kasę. Początkowo miałem ją włączoną, ale po jakimś czasie zauważyłem, że ta "inteligentna" kontrola jasności, nie jest taka "inteligentna", jak piszą. Mianowicie, psuję trochę gamę kolorów, dokłada i ujmuje jasność, zamiast kontrolować inteligentnie też inne funkcje. Napiszę też, że u mnie jasność jest stale na 0, ponieważ, gdy podwyższam - cierpi na tym czerń, gdy zmiejszam poniżej zera - cierpią na tym detale w obrazie. Więc jest to funkcja, na stałe wyłączona w moim TV.
Natomiast, inne zalety 428/508, w porównaniu z 4280/5080, są już inną historią. Pytanie brzmi, czy są one warte (dla Ciebie), dodatkowych pieniędzy. Dla mnie były i dlatego kupiłem model "Elite".
Pozdrawiam