Towerman - Jeżeli tak Ci się dobrze ogląda, to jest najważniejsze i nie przejmuj się tym co zaraz napiszę, bo jest to podejście czysto teoretyczne. Mianowicie, w momencie, gdy ustawiasz na odtwarzaczu dvd 1080p na tym panelu, powodujesz podwójne skalowanie, bo:
po 1. dvd skaluje obraz "w góre" (upscaling) z oryginalnego 576i do 1080p (oraz konwertuje z "intarlace" do "progresive");
po 2. nadsyłany obraz z DVD (w tym wypadku 1080p) panel skaluje "w dół" (downscaling) (do 720p, jeżeli się nie mylę), aby wyświetlić go na ekranie, który przecież nie jest 1080p.
Podwójne skalowanie, to niestety dwa razy większa szansa na wyświetlanie nieporządanych artefaktów, ale też możliwość w przekłamywaniu w kolorach, itd. To może skutkować również obniżaniem poziomu czerni na ekranie, większym poziomem "szumów" w obrazie itd.
W momencie, gdy dvd przesyła sygnał 576i, panel zajmuje sie konwertowaniem go z "i" do "p" i upscaling'iem tylko raz (dvd już tego nie robi).
Taka jest teoria (niech mnie ktoś poprawi, jeżeli się mylę), natomiast praktyka jest taka, że powinieneś oglądać tak, jak Tobie się wydaję, że jest najlepiej.
Muszę przyznać, że WAF u mnie też jest na baaaardzo wysokim poziomie
k: (chociaż u mnie powinno to być GAF - girlfriend acceptance factor)
(...)
Pozdrawiam