Kupiłem wczoraj i rozpakowałem 49XF9005

Przesiadka z Philipsa 40PFL9705 posiadającego FALD i i 112 stref wygaszania, więc szukałem godnego następcy.
Trzeba zacząć od tego, że plastyka i głębia obrazu, kolory, przejścia tonalne, jasność stoi po stronie Sony, ale czerń i kontrast lepsze zapewniał mi Philips. Z drugiej strony czern Philipsa zabierała też część detali widocznych w Sony.
Na szczęście to czego się obawiałem czyli bloomingu i halo przy jasnych obiektach na ciemnym tle, ale również napisów na czarnych pasach okazało się, że po regulacji odbiornika w zasadzie nie mam wcale. Philips czasami potrafił się nagle pogubić i z pięknej sceny nagle zrobić mleko na 3/4 ekranu, lub wygaszał za dużo. W Sony konstruktorom udało się tego uniknąć i FALD + wygaszanie działa w sposób bardziej przewidywalny. Poziom czerni zaczyna się podnosić po włączeniu HDR ale ewentualny blooming można zmniejszyć/wyeliminować redukując lub całkiem wyłączając X-tended dynamic range a zwiększając Automatic local dimming. Dodatkowo można zmniejszyć poziom czerni z 50 do poziomu 46-48 tracąc niewiele detali. W zależości od trybu w którym ustawiamy TV, czasem należy też zmniejszyć Gammę do poziomu -1.
Materiały w 4K, szczególnie sceny za dnia robią wrażenie. HDR (poszerzona paleta barw + jasność) daje niezły efekt zwiększjąc realizm. FHD wygląda bardzo dobrze. TV UPC, generalnie jestem pozytywnie zaskoczony - nastawiłem się, że będzie gorzej, a tu miła niespodzianka. Oczywiście nie ma ostrości jak na Philipsie który natywnie był modelem FHD ale obraz jest naturalny.
Dźwięk. Philips generował 30W i posiadał podwójny głośnik niskotony z tyłu i listwę z głośnikami z przodu. Miał troszeczkę więcej basu i wysokich tonów a słabiej grał środkiem - wokale były bardziej wyraźne, ale dźwięk był bardziej chudy w tym zakresie. Sony posiada 2x10W (głośników nie widać) gra dość równo w całym pasmie, ale wymaga pokombinowania korektorem i według mnie wyłączenia trybu Surround.
Design. Cienka ramka, bardzo delikatnie świecąca dioda i nóżki ... które ze względu na za wąską szafkę zamontowałem skierowane do środka. Nie przeszkają mi specjalnie, a raczej to, że TV stoi na nich wysoko i widzę np. dysk leżący za nim. Nie ma natomiast w tym modelu zewnętrznego zasilacza. Szkoda jednak, że sam kabel zasilający nie jest wymienny. Etykieta z tyłu informuje o 199W pobieranej energii oraz kraju pochodzenia - Belgii.
Ponieważ szukałem złotego środka - sygnał z UPC - programy które głównie ogląda żona, a sygnałem FHD/4K a zarazem wielkością (rozważałem 55', ale uznaliśmy, że fizycznie jest za duży do salonu) oraz czegoś z FALD i dobrym HDRem, myślę, że to bardzo dobry zakup, choć naturalnie wolałbym by zamiast nóżek była jakaś sensowna podstawa i trochę więcej basu w dźwięku ... ale widać nie można mieć wszystkiego

Pewnym bonusem będzie (gdy wyjdzie firmware) Dolby Vision.
Philips natomiast zostaje w rodzinie i będzie służył tylko do odbioru TV z Cyfrowego Polsatu.