Ja kupowałem w Sony i też dostałem takie same rabaty. Wygląda to trochę inaczej. Sony robi akcje wtedy kiedy właśnie Saturn i tego typu duże sieci. Za każdy wydany 1000pln dają zniżkę 100pln ale jest to na drugi produkt kupowany razem z TV w tym samym dniu.
Co do samego TV to obejrzałem na tyle dużo materiału, że mogę wyrazić swoją ostateczną opinię.
Zacznę od tego co było raczej dla mnie zaskoczeniem - ilość szczegółów w ciemnych scenach. W wielu filmach gdyby nie czarne pasy pomyślałbym, że obraz jest ciemno szary i że TV ma problem z odtworzeniem czerni. Nic bardziej mylnego. Po scenach z ciemną szarością wystarczy jedna w której wchodzi czerń, żeby zdać sobie sprawę, że tak jest film nagrany. Algorytmy w Philipsie którego miałem działały tak, że potrafiły wygasić szarość do poziomu czerni a w trudniejszych scenach podświetlenie potrafiło się zapalać i gasnąć. Nie mówiąc już o tym, że model 9705 nie wyświetlał całej palety szarości.
Druga rzecz to kolory - Sony nie ma cukierkowych kolorów które wylewają się z TV i to mi odpowiada. W materiałach HDR mam włączone żywe kolory na maxa co dodatkowo zwiększa jasność ekranu, a zmniejszone nasycenie z 50 do 45. Ostatnio oglądałem film American Made. Film kręcony różnymi kamerami + wykorzystano różne filtry i techniki obróbki obrazu. W sumie kilka razy miałem wrażenie, że oglądam różne filmy. Bardzo fajnie ten TV uchwycił te różnice.
Kolejny bardzo duży plus to ostrość w ruchu, a w połączeniu z płynnością nawet szybkie sceny akcji nie powodują problemu ze śledzeniem detali.
Przeskalowywanie obrazu jest nie mniej ważne gdy materiał nie jest 4K. FHD wygląda nadspodziewanie dobrze, ale równie duże zaskoczenie było przy materiale 720p. Oczywiście nie wyglądają już tak dobrze jak chociażby FHD ale jak najbardziej nadaje się do oglądania. Trzeba pamiętać, że kwestia jakości obrazu poniżej 4K, to też kwestia przekątnej. 49 cali radzi sobie lepiej od większych przekątnych.
W mojej sztuce nie widzę bandingu ani DSE. Do czego mogę się przyczepić w obrazie ? Bardzo jasne obiekty rozświetlają fragmenty otaczającej czerni. W bardzo trudnych scenach Sony również traci pewną ilość detali. Porównywałem scenę na TV i monitorze gdy samochód przejeżdżał pod wiaduktem. Scena bardzo ciemna na TV znika niemal wszystko. Prawie cały ekran się wygasza. Na poprawnie ustawionym monitorze Eizo EV2455 który nie ma naturalnie wygaszania widać zarys różnych konturów w środku samochodu. Ilość traconych informacji jest jednak niewielka i być może po kalibracji TV dałoby się je odzyskać.
Generalnie zdecydowane zwiększenie ilości stref wygaszania spowodowałoby, że byłby to świetny TV, a tak jest tylko bardzo dobry