Panowie, mam pewien problem z TV. Tyczy się to w zasadzie każdego z telewizorów Sony z Androidem, ale obecnie przerabiam to też w modelu XF9005. Wspominałem już kiedyś o tym na forum, ale nikt mi nie odpowiedział więc napiszę raz jeszcze. Od czasu gdy telewizory z androidem dostały aktualizację do wersji 6.0 (Marshmallow) pojawił się problem z dźwiękiem stereo. Do telewizora mam podpięte głośniki Microlab Solo 7C za pomocą kabla jack-2xRCA (cinch). Problemem jest to, że telewizor za wszelką cenę podaje dźwięk przestrzenny 5.1 do głośników stereo. Mam wrażenie, że nie konwertuje go odpowiednio czego efektem są wyciszone dialogi, niektóre efekty i muzyka. Z kolei efekty jak np. eksplozje w filmach czy grach są o wiele głośniejsze od reszty. Dźwięk jest przez to pozbawiony życia, jest nieco przytłumiony. Pamiętacie jak kiedyś trzeba było kombinować z filmami odtwarzanymi na komputerze z formatem AC3? Teraz sytuacja jest niemal identyczna. Niby mam w TV ustawione wszystko jak trzeba - tj. dźwięk PCM, ale i tak problem występuje. Tyczy się to tylko aplikacji w których jest dostępny dźwięk przestrzenny takich jak np. Netflix. Podobnie jest z konsolą PS4. Problem nie występuje przy aplikacjach, które "nadają" tylko w stereo (np. Spotify).
Problem próbowałem rozwiązać jeszcze podpinając pod TV przetwornik DAC stereo Fiio D03K za pomocą kabla optycznego i dopiero do niego głośniki, ale w takiej konfiguracji nie ma możliwości sterowania głośnością w TV! Zmieniając głośność na pilocie kompletnie nic się nie zmienia więc wykluczam korzystanie z niego.
Pamiętam jeszcze jak mój stary Soniak W755C działał na androidzie 5.0 - można było wtedy wybierać w takim netflixie ścieżkę dźwiękową - stereo lub 5.1. Teraz takiej możliwości brak. Telewizor niby działa w stereo, ale jakieś to oszukane. Nie wiem zbytnio czy istnieje jakieś rozwiązanie problemu. Może sprawę rozwiązałby amplituner?
Nie mam zamiaru kupować zestawu 5.1, chciałbym aby moje 2.0 grało tak jak należy. Doradźcie coś bo ciągle mnie to gryzie
Problem próbowałem rozwiązać jeszcze podpinając pod TV przetwornik DAC stereo Fiio D03K za pomocą kabla optycznego i dopiero do niego głośniki, ale w takiej konfiguracji nie ma możliwości sterowania głośnością w TV! Zmieniając głośność na pilocie kompletnie nic się nie zmienia więc wykluczam korzystanie z niego.
Pamiętam jeszcze jak mój stary Soniak W755C działał na androidzie 5.0 - można było wtedy wybierać w takim netflixie ścieżkę dźwiękową - stereo lub 5.1. Teraz takiej możliwości brak. Telewizor niby działa w stereo, ale jakieś to oszukane. Nie wiem zbytnio czy istnieje jakieś rozwiązanie problemu. Może sprawę rozwiązałby amplituner?
Nie mam zamiaru kupować zestawu 5.1, chciałbym aby moje 2.0 grało tak jak należy. Doradźcie coś bo ciągle mnie to gryzie