Pierwsza recenzja nowej ST50

lm648

Banned
Krótko podsumowując tą całą dyskusję, wniosek nasuwa się taki:
najlepsze jest (moje) G, ST, GT serii 30; a temat postu brzmi: "Pierwsza recenzja nowej ST50" W związku z tym nieśmiało się pytam o co chodzi? :)

Pfk

New member
Widzę, że dyskusja rozgorzała w najlepsze:) Widziałem ST50 i VT30 obok siebie. Obok stała jeszcze GT30. Pracowałem w Saturnie na dziale RTV przez trzy cudowne lata i niesamowicie lubiłem testować każdy telewizor pod każdym względem i skutecznie doradzić:)

ST50 stała włączona w trybie kinowym, obok VT30 i GT30. Po przełączeniu wszystkich w tryb standard...różnica w czerni między GT30 a ST50 była DUUUŻA. Identyczna, jak VT30 a GT30. ST50 świeci jak dla mojego oka idealnie tak samo jak VT30 przy ustawieniach standardowych. Nigdy nie kalibrowałem VT30 w ISF bo przy sztucznym oświetleniu jarzeniowym na sklepie z reguły nie ma to większego sensu, więc nie wiem ile jeszcze da się wyciągnąć z VT30. ST50 nie ma trybu ISF, nie ma certyfikatu THX...ale moim skromnym zdaniem - porządzi w tym roku:) Dobra cena, 3D, SMART, rewelacyjna czerń i obraz. Minusy to brak ISF, brak glassów 3D co jednak nie jest dużym zaskoczeniem, brak THX'a. Co do ilości złącz nie wiem - jak zobaczyłem ST50 przy VT30 to od razu złapałem od chłopaków za pilota i zacząłem się bawić:)

PS. Przy 50-calach ST50 z bliskiej odległości słychać jak pracuje telewizor, więc cichutkie buczenie jest obecne. To też nie powinno nikogo dziwić i według mnie, nie powinno być argumentem przestrzegającym przed zakupem.:)

Adrian85

New member
Bez reklam
Krótko podsumowując tą całą dyskusję, wniosek nasuwa się taki:
najlepsze jest (moje) G, ST, GT serii 30; a temat postu brzmi: "Pierwsza recenzja nowej ST50" W związku z tym nieśmiało się pytam o co chodzi? :)

O to,czy bardziej się opłaca kupić lepiej wyposażony i tańszy model,czy droższego ''golasa'' z lepszą jakością obrazu:)

wojt88

Guest
Bo Wy porównujecie ST50 do GT30 - dla mnie i tak lepiej wyposażony jest ST... Postawcie obok ST30 z ST50!! GT30 z GT50 itd... A moim zdaniem ST50 przebija zeszłoroczne czołowe VT30 bo ja patrzę tylko na jakość obrazu a inne pierdy mnie nie interesują.

ph88

New member
Akurat ST30 i GT30 jeśli chodzi o jakość obrazu, to jest ta sama liga. Nawet można powiedzieć dokładnie ta sama (pomijając THX).
Z testów ST50 i GT50 można wywnioskować, że w serii 50 jest dokładnie tak samo - otrzymały dokładnie takie same noty we wszystkich cechach na avforums.
Porównywanie więc ma sens (jeśli chodzi o obraz).

ph88

New member
Co tu porównywać? ST50 jest lepszy od GT30 pod praktycznie każdym względem. Mimo wszystko kupiłem GT30, bo ST50 byłby po prostu dla mnie za drogi. Mam nadzieję, że GT30 da radę, a ST50 obejrzę sobie w markecie i popodziwiam :)

wojt88

Guest
Da radę bo to Panasonic, dla mnie to jedyna firma która trzyma fason i jakość.

Dziwi mnie mugolstwo ludzi... Szwagry, znajomi i cała reszta "typowych" użytkowników telewizorów kupują te LED'y bo wszędzie o LED'ach głośno (czołówki, żarówki, listwy podświetlające) i lubują się w Samsungu... Nie czaje :/ Najgorsze jest to, że Samsung jest liderem w sprzedaży TV, teraz nawet w USA... WTF?

Ostatnia edycja:

Pfk

New member
Akurat ST30 i GT30 jeśli chodzi o jakość obrazu, to jest ta sama liga. Nawet można powiedzieć dokładnie ta sama (pomijając THX).
Z testów ST50 i GT50 można wywnioskować, że w serii 50 jest dokładnie tak samo - otrzymały dokładnie takie same noty we wszystkich cechach na avforums.
Porównywanie więc ma sens (jeśli chodzi o obraz).

ST50 ma lepszą czerń:) Widziałem i nie koloryzuję tutaj żadnych faktów, sam mam LCD Samsunga:)

peterka1000

Member
Bez reklam
ST50 ma lepszą czerń:) Widziałem i nie koloryzuję tutaj żadnych faktów, sam mam LCD Samsunga:)

A gdzie to niby widziałeś ? Pewno w sklepie a nie w domu . Takie gadki to dla zupełnie zielonych w tej materii mozna sadzić . Telewizor w sklepie i w domu to dwa różne telewizory . ST50 jest nowością to ją na siłę będą exponowali ustawiając tak żeby udowodnić że się nei jest wielbładem . Jak to w praktyce będzie się okaże .Może i będzie miał lepszą czerń ale napewno nie po ocenie 10 minutowej w sklepie .Pozdrawiam

Pfk

New member
Da radę bo to Panasonic, dla mnie to jedyna firma która trzyma fason i jakość.

Dziwi mnie mugolstwo ludzi... Szwagry, znajomi i cała reszta "typowych" użytkowników telewizorów kupują te LED'y bo wszędzie o LED'ach głośno (czołówki, żarówki, listwy podświetlające) i lubują się w Samsungu... Nie czaje :/ Najgorsze jest to, że Samsung jest liderem w sprzedaży TV, teraz nawet w USA... WTF?

Masz 100% rację:) Z perspektywy byłego sprzedawcy, sprzedawcy widzę, że ludzie po prostu kupują oczami. Wiesz co sprawdzają klienci w pierwszej kolejności? Grubość TV, i design. Potem pytają o obsługę filmów z USB i na tym można by skończyć. Ludziom się wydaje, że jakość obrazu w przejaskrawionych LCDkach jest taka super a plazmy są do bani, bo prąd, bo grube ramki. Przede wszystkim też - ludzie oceniają plazmy przez pryzmat modeli z niskiej półki lub średnio niskiej. Nie wiedzą tego, że za dobry panel plazmowy ten z prawdziwie smolistą czernią i obrazem bez kompromisów też trzeba zapłacić tyle co za LEDa. Patrzą na Panasa z serii U lub S i wydaje im się, że kolory jakieś takie wyblakłe, podczas gdy Samsung D5000 aka 50HZ pod przykrywką 100HZ - świeci się jak psu jajca.

Kolejna kwestia - multimedialność plazm Panasonica, że gorsza, że nie ma tylu widżetów, że do niedawna MKV nie hulały z USB. Ten argument jak słyszałem, to aż mną telepało...:blagam: TELEWIZOR MA WYŚWIETLAĆ OBRAZ BEZ ŻADNYCH PÓŁŚRODKÓW, REWELACYJNEJ JAKOŚCI Z SUPER NATURALNĄ PALETĄ BARW I SZEROKĄ GRADACJĄ KOLORÓW. Jego ułomność multimedialną załatwić można odtwarzaczem multimedialnym za 400 zł który służy do obsługi multimediów i potrafi dużo więcej niż USB w TV, bo posłuchasz sobie FLAC'ów i wielu innych formatów których nawet Szajsung nie obsłuży. TV ma grać, urządzenia peryferyjne są od reszty. Basta.

PS. Ja kupiłem LCD, bo wiedziałem, że w tej cenie którą chcę wydać na TV, nie kupię tego, o czym wtedy marzyłem - Panasonic 50 VT 20;)

peterka1000

Member
Bez reklam
Masz 100% rację:) Z perspektywy byłego sprzedawcy, sprzedawcy widzę, że ludzie po prostu kupują oczami. Wiesz co sprawdzają klienci w pierwszej kolejności? Grubość TV, i design. Potem pytają o obsługę filmów z USB i na tym można by skończyć. Ludziom się wydaje, że jakość obrazu w przejaskrawionych LCDkach jest taka super a plazmy są do bani, bo prąd, bo grube ramki. Przede wszystkim też - ludzie oceniają plazmy przez pryzmat modeli z niskiej półki lub średnio niskiej. Nie wiedzą tego, że za dobry panel plazmowy ten z prawdziwie smolistą czernią i obrazem bez kompromisów też trzeba zapłacić tyle co za LEDa. Patrzą na Panasa z serii U lub S i wydaje im się, że kolory jakieś takie wyblakłe, podczas gdy Samsung D5000 aka 50HZ pod przykrywką 100HZ - świeci się jak psu jajca.

Kolejna kwestia - multimedialność plazm Panasonica, że gorsza, że nie ma tylu widżetów, że do niedawna MKV nie hulały z USB. Ten argument jak słyszałem, to aż mną telepało...:blagam: TELEWIZOR MA WYŚWIETLAĆ OBRAZ BEZ ŻADNYCH PÓŁŚRODKÓW, REWELACYJNEJ JAKOŚCI Z SUPER NATURALNĄ PALETĄ BARW I SZEROKĄ GRADACJĄ KOLORÓW. Jego ułomność multimedialną załatwić można odtwarzaczem multimedialnym za 400 zł który służy do obsługi multimediów i potrafi dużo więcej niż USB w TV, bo posłuchasz sobie FLAC'ów i wielu innych formatów których nawet Szajsung nie obsłuży. TV ma grać, urządzenia peryferyjne są od reszty. Basta.

PS. Ja kupiłem LCD, bo wiedziałem, że w tej cenie którą chcę wydać na TV, nie kupię tego, o czym wtedy marzyłem - Panasonic 50 VT 20;)
Nic dodać nic ująć . Z tą poprawką że najwyższe modele LCD LED też dobrze świecą i tutaj w wyborze plazma LCD biorą góre niuanse których ktoś nie znosi albo znosi czyli : plazma -powidoki , plazma - migotanie , plazma-lekkie bzyczenie .LCD - pastelowe kolory , LCD-lekkie smużenie , lcd- nierównomierne podświetlenie matrycy , LCD-mniej szczegułów w czerni . A co do telewizorów z niskich półek to każda plazma bez względu na markę gra o klase lepiej od każdego LCD LED w tej samej klasie cenowej .Pozdrawiam

inta

New member
witajcie,
pierwszy co prawda glos ale postanowilem udzielic sie w dyskusji, bo stoje przed zamiarem kupna plazmy na dniach i po dluuugich przemysleniach juz prawie wiem co wybiore (ale jeszcze nie na 100%) ale co do tematu to postanowilem sie udzielic bo troche sie dziwie tym co tutaj przeczytalem, bo bylem w piatek w poznaniu w MM i troche gadalem z obsluga - glownie pytalem o vt i gt30. byl tam tez st50 i mowil zupelnie cos innego co tu piszecie - ze ten st50 jest jakis niedorobiony i cos w nim sknocili - nie wiem czy chcial mi wcisnac zapasy magazynowe 30tek ale na to nie wygladalo bo mowil, ze tylko ta st jest jakas niedorobiona i jej by nie bral, natomiast co innego z vt50 - mowil, ze na szkoleniu jakie mieli (czy tez prezentacji -nie pamietam dokladnie) robionym przez goscia z panasa wszystkim szczeki opadly i ponoc zupelnie nowa jakosc, wiec na nie niby warto poczekac - ja takiego budzetu nie przewiduje, wiec czekal nie bede, niestety bylem juz zdecydowany na gt30 chociaz po tym co tu piszecie to juz sam nie wiem - troche mimo wszystko chyba za drogo to wyjdzie (o 1/3 drozej niz gt30) bo st nie ma thx i innych rzeczy - to troche syf i chyba jednak zdecyduje sie na gt30 hmmmm nadal mysle...po swietach juz bym chcial miec decyzje podjeta - jeszcze troche czasu jest ale troche nie ogarniam tego waszego podniecenia st50'ka

ph88

New member
inta,

Skoro był tam też ST50, to nie mogłeś SAM stwierdzić czy obraz jest dla Ciebie wyraźnie lepszy od GT30 czy VT30?
ST50 niedorobiony? Fakt, nie ma paru rzeczy w porównaniu do GT czy VT i pewnie przez to kolesie z MM trochę go "poniżyli"... Testy i reakcja kolegów z forum, którzy widzieli ST50 na żywo mówią co innego.

inta

New member
inta,

Skoro był tam też ST50, to nie mogłeś SAM stwierdzić czy obraz jest dla Ciebie wyraźnie lepszy od GT30 czy VT30?
ST50 niedorobiony? Fakt, nie ma paru rzeczy w porównaniu do GT czy VT i pewnie przez to kolesie z MM trochę go "poniżyli"... Testy i reakcja kolegów z forum, którzy widzieli ST50 na żywo mówią co innego.

wlasnie w mojej opinii roznica jest niezauwazalna praktycznie ale moze nie mam az takich wymagan bo obecnie mam crt i jedynie na takim ogladam obraz i na laptopie. troche sie roznily obrazy ale nie az tak, zeby dokladac 1/3 ceny dodatkowo uszczuplajac konfiguracje... i nawet bym powiedzial, ze ten z vt30 mi bardziej odpowiadal ale tak jak was tu czytam to sie zastanawiam czy cos mi nie umknelo...
koles z obslugi MM byl wbrew pozorom bardzo kompetentny (co mnie z reszta dosc mocno zaskoczylo) i mysle, ze nie koloryzowal, z reszta dosc dlugo z nim gadalem i nie tylko o samym tv mi opowiadal ale tez o roznych konfiguracjach calego otoczenia - dostep przez ezview, co chce z tego tv osiagnac itd... nie wiem wlasnie czy koledzy tutaj nie zachlysneli sie w mysl zasady, ze wchodzi nowe to i lepsze no ale mowie moze mi cos umknelo i nad tym mysle jeszcze...

Adrian85

New member
Bez reklam
wlasnie w mojej opinii roznica jest niezauwazalna praktycznie ale moze nie mam az takich wymagan bo obecnie mam crt i jedynie na takim ogladam obraz i na laptopie. troche sie roznily obrazy ale nie az tak, zeby dokladac 1/3 ceny dodatkowo uszczuplajac konfiguracje... i nawet bym powiedzial, ze ten z vt30 mi bardziej odpowiadal ale tak jak was tu czytam to sie zastanawiam czy cos mi nie umknelo...
koles z obslugi MM byl wbrew pozorom bardzo kompetentny (co mnie z reszta dosc mocno zaskoczylo) i mysle, ze nie koloryzowal, z reszta dosc dlugo z nim gadalem i nie tylko o samym tv mi opowiadal ale tez o roznych konfiguracjach calego otoczenia - dostep przez ezview, co chce z tego tv osiagnac itd... nie wiem wlasnie czy koledzy tutaj nie zachlysneli sie w mysl zasady, ze wchodzi nowe to i lepsze no ale mowie moze mi cos umknelo i nad tym mysle jeszcze...

Pod tym się podpiszę,bo i wcześniej o tym pisałem,że dla przeciętnego ''Kowalskiego'' różnice nie są takie znaczące żeby były warte sporej dopłaty.Różnice między starymi a nowymi modelami są większości w ustawieniach fabrycznych o czym można się przekonać zaglądając do menu serwisowego i po odpowiedniej kalibracji się zacierają;)
W każdym razie z zachwalaniem i zakupem ST50 jeszcze bym się wstrzymał przez jakiś czas.To,że w sklepie się fajnie prezentuje jakoś nie robi na mnie żadnego wrażenia.......
Z tego co można już wyczytać na zagranicznych forach,to istotne zmiany są w modelach GT/VT50.

Ostatnia edycja:
Do góry