Witam serdecznie !
Tak już czytając poprzednie tematy wtrącę kilka słów.
Zareklamowałem 55PUS8601/2 w styczniu - pasek bad pixeli pionowo - w MIK na razie wychodzi wymiana NSE - jeszcze nie wiem czy na nowy TV dają opcje a słuchy idą, że jest taka opcja.
Ogólnie zainteresował mnie temat wymiany na nowy TV.
Porównuje 55PUS8601 z 55PUS8602 oraz 55POS9002 na displayspec:
I martwi mnie wiele rzeczy - czy cofamy się technologicznie? czy expert patrząc widzi, że dzieje się lepiej. Ogólnie rzecz biorąc, mam takich kilka pytań do expertów - chociażby kogoś kto ogarnia szersze tematy:
- Display Area: rozumiem, że najnowszy pos9002 aż o 5.5% więcej ramki ma zamiast obrazu w stosunku do 8601... 8602 też nie lepiej. Jest jakiś powód czy cofają się wizualnie i technologicznie.
- Brightness: To że 8602 aż tak daleko zostawia poprzednika i oledowy model ? Więc różnica jest zauważalna w słoneczne dni ?
- Edge led - lepiej że 9002 nie ma czy gorzej? Grubość ta sama - podświetlenie wydaje się też.
- Frame interpolation: Rok korzystałem z 8601 - płynność obrazu zasadniczo poprawia jakość - więc wybór na model 8602 super - dlaczego nie dali tego w POS9002 ? coś innego posiada ?
- Procesor: probowalem znalezc cos na temat 8601 ale wiadomo tyle ze 6 rdzeni. rozumiem ze 4 rdzenie dla 9002 albo 9602 maja znacznie... znacznie taktowanie podwyższone, żeby chociaż menu KODI ogarnać?
- Ambilight: Nie potrafię znaleźć słów, albo przekleństw. 4 stronny piękny był, ba! nawet projekcja była niedawno w ktoryms modelu. I co ??? 3 stronny dla 8602 i 9002 ? To jest kpina, czy ja tak tylko uważam...
-
- Głośniki względem 9002POS. - nie ma co pisać..
Ogólnie tak na to patrze - dylemat ogromny. Zrezygnować z 4 stronnego ambilight.. 6 rdzeni ktore dawały rade - 1800 PMR, nawet 5.5 % ekranu mi zabrali dla POS9002>? W którym dostane OLED i mniejszy lag..
Muszę zaznaczyć. 4k włącze na netflix czy youtube. Ogolnie TV sluży do TV - i czasem filmów w FHD. Oled mnie nie przekonuje jeśli mam tracić ambi.
A co z 8602? Znowu, nogi zostawili, jedną rękę ucięli. Lepszy PPI i jasność podobno dramatycznie lepsza.
Czy jest dla 8602 lepsza perspektywa bez Oled w zamian za zalety 8601 ? Czy warto poświecić ambi dla oled 9002? Ogólna jakość 9002 jest naprawdę tak wizualnie lepsza i posiada bajery o których 8601 nawet nie śni?
Tyle pytań. I nie mam na to żadnej odpowiedzi.