Philips serii 6007/6907 - opinie, pytania, porady, pomoc, różnice

emer

Member
Bez reklam
kolejne czary mary filipkowe na różnych egzemplarzach ...
miałem różne FW - NIGDY mi TV nie "gubił" kanałów DVB-T - chyba ze ktos ma słaby sygnał i dlatego takie czary.

Tika

New member
Bez reklam
kolejne czary mary filipkowe na różnych egzemplarzach ...
miałem różne FW - NIGDY mi TV nie "gubił" kanałów DVB-T - chyba ze ktos ma słaby sygnał i dlatego takie czary.

mam mocny sygnał a jeśli pomaga prosty trik to ewidentnie wina FW, na forum oficjalnym Philipsa ludzie zgłaszali podobne problemy, poza tym przy słabym sygnale to obraz po zaniku by wracał, a niestety u mnie nie wraca

screw_driver

New member
Już straciłem cierpliwość na wybieranie i zamówiłem 47PFL6057K/12. Mam nadzieję, że brak DTS przeboleję a jakość obrazu będzie na plus względem Samsunga UE46ES6800, którego również brałem pod uwagę.
EDIT:
Przeglądałem bibliotekę znajomego i okazało się, że większość jego filmów HD ma kodowane audio w DTS. W przypadku jego Samsunga to żaden problem, ale niestety będę musiał przerabiać pliki aby odtworzyć u siebie, ewentualnie odtworzyć z laptopa, ale to nie to samo co wpiąć dysk. Straszny fail Philipsa z tym brakiem DTS. Serwer DLNA pewnie też nic nie da, bo tylko strumieniuje. Pewnie nie ma co liczyć, że Philips wprowadzi obsługę DTS programową.

Dokładnie,Pan na infolinii potwierdził mi ze nie bedzie DTS .Pozostaje wymuksowanie dtsa ,przerobienie i wmuksowanie znowu,czyli czas i kombinatoryka,zero wygody...

Yacko

Member
Programowy opada - mnie również interesuje mnie mały box, gdzie podłączam dysk czy pendrive i z poziomu TV wybieram interesującą treść i przekoduje mi w locie DTS na AC3 lub coś innego z czym poradzi sobie Philips 6057.

screw_driver

New member
programowe wymaga odemnie dodatkowego urządzenia,jednym słowem lipa
pozatym brak odtwarzania divx/xvid za pomoca dlna ze sprzetowych serwerow/dysków sieciowych/serwerów NAS to jakaś pomyłka...

Moze to wina sprzetowych serwerów a nie tv
Bo mi bez problemu po dlna chodzą xvid z kompa
Wiem że trzeba gdzieś akceptować coś tam w sprawie dvixa ( certyfikat) chyba

Wandyta

New member
Witam.

Posiadam tydzień TV Philips 47PFL6907 i mam takie wrażenie że jak są jakieś szybsze momenty w programie np: TVN, Polsat, to widać takie kwadraciki i jest ich dość sporo. Czym to może być spowodowane, matryca jest walnięta ? Dzisiaj sprawdzę film Full HD, czy tam są takie jaja. Mam zwykłą antenę na dachu i podstawowe kanały z cyfrowej telewizji naziemnej.

Tika

New member
Bez reklam
Witam.

Posiadam tydzień TV Philips 47PFL6907 i mam takie wrażenie że jak są jakieś szybsze momenty w programie np: TVN, Polsat, to widać takie kwadraciki i jest ich dość sporo. Czym to może być spowodowane, matryca jest walnięta ? Dzisiaj sprawdzę film Full HD, czy tam są takie jaja. Mam zwykłą antenę na dachu i podstawowe kanały z cyfrowej telewizji naziemnej.

mogą być to spadki jakości sygnału z anteny, niestety ten TV ma bardzo słaby tuner DVB-T i wymaga na prawdę mocnej anteny albo mieszkania blisko nadajnika :)

emer

Member
Bez reklam
mam wrażenie że jednak to może być różnica między poszczególnymi egzemplarzami - ja nie mam takich problemów, sygnał jest zawsze OK, nawet przy słabszej pogodzie. Antenka nawet bez wzmacniacza, a na niej inne tunerki DVB-T potrafiły szatkować i mieć problemy ... ten mój 47PFL6007 zawsze OK ...

Tika

New member
Bez reklam
Była u mnie przez 2 tygodnie plasma Panasonic, sygnał żyleta na starej taniej antenie z marketu, przyszedł Philips, to nie chciał w ogóle odbierać na niej, trzeba było kupić antenę za 20GBP czyli prawie 100zł, teraz odbiera bardzo dobrze

antena bez wzmacniacza? pewnie jakaś kierunkowa, a zasilacz przynajmniej ma jakiś?
ja używam pokojowej stoi przy oknie, skierowana na nadajnik

a w ogóle masz jakieś problemy z tym TV, możesz masz ten egzemplarz bezproblemowy, który ma 5%, reszta 95% ma jakieś problemy

Ostatnia edycja:

emer

Member
Bez reklam
( ciach )antena bez wzmacniacza? pewnie jakaś kierunkowa, a zasilacz przynajmniej ma jakiś?
ja używam pokojowej stoi przy oknie, skierowana na nadajnik

a w ogóle masz jakieś problemy z tym TV, możesz masz ten egzemplarz bezproblemowy, który ma 5%, reszta 95% ma jakieś problemy ( ciach )
dokładnie mam TAKA (wersja bez wzmacniacza). Nadajnik Kosztowy w odległości około 40km. O dziwo akurat z tym nie mam kompletnie problemów w tym TV.
Wiadomo że nikt nie śledzi moich postów, ale moja opinia od początkowej pozytywnej opinii po zakupie, ewaluowała do dość mieszanych odczuć. Od IMO mojego błędu kupienia LCD zamiast plazmy (kąty kąty kąty - choć wygląda na to, że niektórzy są zadowoleni, możliwe że są różne matryce, ja mam "426"), poprzez babol FW Philipsa (szok jaki niedopracowany), przez HDNM, jego albo teatrum i artefakty (choć muszę przyjrzeć się po ostatnim update - cośtam niby poprawili), albo bez HDNM i lekka szarpaczka przy ruchu obrazu. Nie wspomne o moich wcześniejszych problemach z ambilight i powracającym samoistnie HDNM.
O Smart nie będę mądrzył się, mało korzystam (wiele "spraw" rozwiązuje mój Dreambox).
Więc po opisaniu mojej wzruszającej historii :? - chyba jeeednak nie należę do tych uprzywilejowanych ;)

Do góry