47PFL6007K na gorąco
W środę dotarł do mnie 47PFL6007K, wczoraj wieczorem zabrałem się za instalację.
Poprzednio miałem Sharpa 46XD1E z 2007 roku, więc ewentualne porównania mogę odnosić tylko do poprzednika.
Kilka zdań sprzed odpalenia TV:
1. Pierwszy zgrzyt, karton u góry oklejony zwykłą taśmą. Widać, że był otwierany (żeby podbić gwarancję ?), ale późniejsze jego zamknięcie dziwne. Jakby się z jednej strony nie domykał, okazało się, że dwie z czterech par okularów były na szczycie kartonu zostawiając solidny odcisk w steropianie (powinny być w przegródce). Tak to wyglądało:
http://imageshack.us/a/img5/7512/odbicie.jpg
2. Ciekawa sprawa przy montażu. Uchwyt mocowany na dwie śruby. Po przykręceniu możemy go obracać o kilkanaście stopni w każdą stronę (czyli jak TV). Jednak po 2-3 krotnym obróceniu tego uchwytu, śruby montażowe mimo, że dokręcony były na maksa, stały się mniej dokręcone. Mam nadzieję, że TV po jakimś tam czasie, po wielu skręceniach nie wypadnie nagle ze śrub.
3. TV na swoim miejscu i powiem, że prezentuje się świetnie. O gustach się nie dyskutuje, ale oglądając wiele TV stwierdzam, że to jeden z najładniejszych modeli na rynku. Piękny, nowoczesny design. Pilot świetny.
4. Podłączyłem kable, jako ostatnie było gniazdko sieciowe. Patrzę, a TV już włączony z obrazem instalacyjnym, jakimś podwójnym, postrzępionym, w jakieś pasy, prążki. Wyglądało to fatalnie. Wyłączyłem TV przyciskiem, włączyłem ponownie i obraz był już ok.
5. Instalacja ok., tylko dość długo czasu zajęło szukanie kanałów z naziemnej.
Po włączeniu i instalacji kilka zdań na gorąco:
1. Pogasiłem wszystko, przełączyłem na nieaktywne złącze - i tak na gorąco stwierdzam, że matryca jest podświetlona równomiernie. Bandingu nie widzę.
2. Pierwsze wrażenie, obraz z SD dobry, wyraźny.
3. Obraz HD (Cyfra) też bardzo dobry, choć mam wrażenie, że TV uwypukla niedoskonałości satelitarnego HD (wiadomo bitrate mógłby być wyższy).
4. Podłączyłem sieć. TV ma oprogramowanie 133.005. Uruchomiłem kilka aplikacji. Na chwilę włączyłem coś z Ipla i jakość pozytywnie mnie zaskoczyła. Szkoda, że skończyła się promocja IplaFilm.
5. Aplikacji póki co nie jest jakoś bardzo dużo. Co ciekawe na liście do instalacji jest m.in. Hustler i Private, ale nie instalowałem więc nie wiem jaka jest zawartość (filmy do wypożyczenia ?). Dobrze, że jest kontrola rodzicielska (kod), ciekawe tylko czy można aplikacje ukrywać.
6. Na komputerze odpaliłem PS3 Media serwer. Włączyłem kilka filmów avi. mp4. mkv. Chodzi bez problemu, PS3MS wkleja napisy. mkv wygląda naprawdę bardzo dobrze. Z USB jeszcze nie próbowałem.
7. Włączyłem konsolę PS3. W ustawieniach zaawansowanych TV włączyłem tryb gry. Obraz w menu dużo wyraźniejszy, niż w poprzedniku, cieszy oko. Odpaliłem grę.... i pierwszy poważniejszy zgrzyt.
Na tapecie mam Red Dead Redemption. Jestem na farmie, jest noc, dużo szarości. Pokręciłem kamerą wokół własnej osi i mam poważne wątpliwości czy TV płynnie odtwarza to co się dzieje na ekranie, tak bardziej w tle. Mam wrażenie, że niektóre obiekty np. domy szarpią, zrywają, przesuwają się skokowo. To raczej nie tearing. Problem w tym, że nie robiłem takich testów na poprzedniku, ale i nie rzuciło mi się to w oczy. Nie wiem czy to wina gry, czy TV po prostu nie wyrabia z tak szybkim ruchem. Przyznam, że się wkurzyłem. TV nowszej generacji i ma działać mniej płynnie niż blisko już 6 letni poprzednik (w dodatku 50Hz i bez polepszaczy) ?
Było mało czasu, włączyłem na chwilę FIFĘ. Obraz piękny, wyraźny, soczysty i płynny. Nie zauważyłem nic niepokojącego, przy czym to inny typ gry. Później odpaliłem jeszcze na minutkę Motorstorm Apocalipsa (wyścigi), wygląda świetnie, ale o płynności nic nie powiem, za krótko.
8. Póki co na wszystkich źródłach włączałem obraz "Naturalny". Jakoś tak najbardziej mi pasował. Tryb "Film" trochę zbyt żółtawy, chyba trochę za ciepły. Póki co nie kombinowałem z ustawieniami zaawansowanymi.
9. Co mnie najbardziej martwi to płynność na konsoli, dla mnie to około 50 % czasu przed TV. Po 5 minutach z jednym tytułem nie ma co wyciągać wniosków, to wymaga jeszcze głębszego sprawdzenia, trzeba odpalić inne tytuły. Może inni użytkownicy tego TV, a przy okazji gracze się wypowiedzą.
Od instalacji TV używałem jakieś 3 godziny, więc krótko aby wyciągnąć jakieś daleko idące wnioski. Idzie weekend, chyba muszę zacząć normalnie oglądać i korzystać TV, a nie szukać jego wad.