może sie powtórzę, może sam sobie zaprzeczę, mam pokój 4,7x4,8m czyli ok. 22m2 TV -42 stoi po przekątnej , na co dzień jest oglądany z 3-4m i jestem pewien, że jest to optymalny rozmiar. Owszem do filmów mógłby być większy ale no właśnie filmy w w bdb jakości również SD to tylko ok 5-10% reszta to materiały ze zwykłych SD stacji i tutaj TV 42" do takiego pokoju to strzał w dychę.Piotr74 napisał:Witam,
czy ktoś ma 47pfl49664? Czy ma problem z oglądaniem z 3-3,5 m? Chcałbym kupić taki telewizor i brakuje mi potweirdzenia. Wiem, że 42 jest naprawdę dobry, ale czy nie rozczaruję się trochę większym?
Piotr74 napisał:Witam,
czy ktoś ma 47pfl49664? Czy ma problem z oglądaniem z 3-3,5 m? Chcałbym kupić taki telewizor i brakuje mi potweirdzenia. Wiem, że 42 jest naprawdę dobry, ale czy nie rozczaruję się trochę większym? Pomożecie? .
pozdrawiam.
Piotr74 napisał:Witam,
czy ktoś ma 47pfl49664? Czy ma problem z oglądaniem z 3-3,5 m? Chcałbym kupić taki telewizor i brakuje mi potweirdzenia. Wiem, że 42 jest naprawdę dobry, ale czy nie rozczaruję się trochę większym? Pomożecie? .
pozdrawiam.
lolek126 napisał:Witam ja też się zastanawiam nad rozmiarem tak jak i ty i tez mam 3.5 m ostatnio troszkę tak pooglądałem z tej odległości i powiem szczerze że pomimo różnych wypowiedzi to chyba 42 cale to jest max jak na te odległość (...)
Ale w jakim formacie oglądałeś to SD ? 4/3 z pasami czy na cały ekran ?
Na 47" TV obraz w formacie 4/3 ma około 38" i nie jest to za dużo dla Twojej odległości.
Natomiast 42" w Full HD i z trzech metrów to zdecydowanie za mało (47" zresztą też) !
Kupując większy TV masz pole manewru, przy mniejszym niestety nie.
Pozdrawiam
jery-- napisał:lolek126 napisał:Witam ja też się zastanawiam nad rozmiarem tak jak i ty i tez mam 3.5 m ostatnio troszkę tak pooglądałem z tej odległości i powiem szczerze że pomimo różnych wypowiedzi to chyba 42 cale to jest max jak na te odległość (...)
Na 47" TV obraz w formacie 4/3 ma około 38" i nie jest to za dużo dla Twojej odległości.
Natomiast 42" w Full HD i z trzech metrów to zdecydowanie za mało (47" zresztą też) !
Pozdrawiam
Witam to był sygnał sd i obraz był ustawiony 16:9 jeśli dobrze pamietam i oczywiście pasy byly , wiadomo że odległośc to subiektywna sprawa jest... Ja nawet może nie tyle co jakości się boję choć to też mnie lekko przeraża a szybkich scen, np. oglądając tak dynamiczny film jak transformers czy szybcy i wsciekli momentami tak szybko wszystko się dzieje, że z tej odległości wzrok nie jest w stanie uchwycić tego ruchu ( a oczy naprawdę mam niezłe i to nie było tylko moje odczucie ) więc za diabła nie uwierzę że powiedzmy 3.5 m i puszczę szybką akcję i lcd 47 cali i będziecie w stanie w komforcie obejrzeć daną scenę. Bo wzrok nie zdąża za akcją. Ogląda się na zasadzie że przejechał szybko samochód :_) nie ma innej mozliwości. Np jest taka scena w filmie Liga niezwykłych dżentelmenów i jest motyw jak gościowie jadą właśnie samochodem akcja bardzo bardzo szybka. Film będzie z dvd puszczony a nie sygnal sd i tak z 3.5 m i 47 cali i nie obejrzycie tej sceny w komforcie nie ma cudu ... choć bardzo nad tym ubolewam bo chciałbym większy lcd , ale niestety większości narazie jest sygnał sd czy też dvd a tu jakośc nie powala. Bo są filmy dvd i w tej chwili mam tv 36 cali i 3.5m i naprawdę widzę piksele ( oryginał filmy )Ale na szczęście póki co jeszcze mam kilka miesięcy namysłu. Choć tak naprawdę to myslę że to jest wszystko kwestia kto na co sie nastawi kupujac rozmiar lcd..... I kto wie czy nie kupię np 46 cali tylko właśnei żeby w lepszej jakości że tak się wyraże obejrzeć film
na bluray Pozdrawiam.
Lolek
jery-- napisał:lolek126 napisał:Witam ja też się zastanawiam nad rozmiarem tak jak i ty i tez mam 3.5 m ostatnio troszkę tak pooglądałem z tej odległości i powiem szczerze że pomimo różnych wypowiedzi to chyba 42 cale to jest max jak na te odległość (...)
Pozdrawiam
Witam to był sygnał sd i obraz był ustawiony 16:9 jeśli dobrze pamietam i oczywiście pasy byly , wiadomo że odległośc to subiektywna sprawa jest... Ja nawet może nie tyle co jakości się boję choć to też mnie lekko przeraża a szybkich scen, np. oglądając tak dynamiczny film jak transformers czy szybcy i wsciekli momentami tak szybko wszystko się dzieje, że z tej odległości wzrok nie jest w stanie uchwycić tego ruchu ( a oczy naprawdę mam niezłe i to nie było tylko moje odczucie ) więc za diabła nie uwierzę że powiedzmy 3.5 m i puszczę szybką akcję i lcd 47 cali i będziecie w stanie w komforcie obejrzeć daną scenę. Bo wzrok nie zdąża za akcją. Ogląda się na zasadzie że przejechał szybko samochód :_) nie ma innej mozliwości. Np jest taka scena w filmie Liga niezwykłych dżentelmenów i jest motyw jak gościowie jadą właśnie samochodem akcja bardzo bardzo szybka. Film będzie z dvd puszczony a nie sygnal sd i tak z 3.5 m i 47 cali i nie obejrzycie tej sceny w komforcie nie ma cudu ... choć bardzo nad tym ubolewam bo chciałbym większy lcd , ale niestety większości narazie jest sygnał sd czy też dvd a tu jakośc nie powala. Bo są filmy dvd i w tej chwili mam tv 36 cali i 3.5m i naprawdę widzę piksele ( oryginał filmy )Ale na szczęście póki co jeszcze mam kilka miesięcy namysłu. Choć tak naprawdę to myslę że to jest wszystko kwestia kto na co sie nastawi kupujac rozmiar lcd.....
SDman napisał:Witam, dostałem od mojej TV Kablowej moduł CAM TechniSat CX do wypróbowania w moim TV no i niestety nic ! TV nie widzi wcale tego modułu ?
Próbowałem ustawień jak już tutaj wcześniej opisywano na innych językach niż polski i kompletnie nic . W biurze czytnik z TV Sony działał.
Ktoś ma jakieś porady co może być powodem ?
Pozdrawiam.
od początku , karta do modułu włożona prawidłowo, moduł włożony prawidłowo, zgodnie z instrukcją TV po włączeniu powinien chyba zameldować, że coś ma instaluje czy coś nic nie robi jakby nie było modułu. Zastanawia mnie jedynie gdzie można wybrać kraj bo ni cholery nie mogę znaleźć !vienna1980 napisał:w menu kraj,a nie w językach jak napisałeś,wybrać kraj Norwegia lub Litwa i na pewno Ci wszystko zadziała.
Odpisz jak tak zrobisz ,czy Ci zadziałało.
SDman napisał:od początku , karta do modułu włożona prawidłowo, moduł włożony prawidłowo, zgodnie z instrukcją TV po włączeniu powinien chyba zameldować, że coś ma instaluje czy coś nic nie robi jakby nie było modułu. Zastanawia mnie jedynie gdzie można wybrać kraj bo ni cholery nie mogę znaleźć !
A w menu dekoder jest wpis 'żaden' oraz w opcjach jest wyszarzony 'wspólny interfejs' ?!
chorobcia, dałem jednak plamę nie poszedłem dalej w menu instalacja programów,vienna1980 napisał:O ile dobrze pamiętam żeby wybrać kraj musisz wejść w menu instalacja - instalacja kanałów- a następnie automatyczna instalacja lub kabel/antena,po próbuj po eksmeryntować .Natomiast po włączeniu telewizora to że nic nie pokazuje telewizor jest normalne,żadnego komunikatu telewizor nie wyświetla że wsadzono moduł.
Ten TV to po pierwsze i przede wszystkim , obraz, potem obraz i jeszcze raz obraz - Rewelacjaaaa.Darkus napisał:Chcę zakupić owy TV ale jak przeczytałem tą opinię to się waham i czy potwierdzacie to wszystko co tu napisano?