Cześć Panowie i Panie mam problem odnośnie Miracast uruchamiam wszystko w TV laptop w Windows10 łączy się z TV ale na TV pojawia się tylko informacja Odtwarzanie Aplikacji i tak sobie kręci i kręci i na tv nie rzuca obrazu z lapka też tak macie"??
Z tego co widziałem na forum supportforum.philips.com to działanie Miracasta na tych TV jest wątpliwe właśnie.
Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
Ja też kombinowałem z rożnymi sposobami połączenia komputera bezprzewodowo z telewizorem.
Mam komputer stacjonarny podpięty kablem do routera. Tv przez Wifi do routera. Windows 10. Zainstalowałem nawet program Samsung allShare. Program działa połowicznie w tle, przy normalnym uruchomieniu sie wiesza. Ale coś tam robi, udało mi sie udostępnić jeden folder z filmami który moge przeglądać w TV w jakimś menadżerze plików ( umnie X-Plore). Minus tego jest taki że nowy plik widac po restarcie kompa.
Inna opcja np do oglądania filmów online była możliwa jakiś czas po aktywowaniu instalacji z nieznanych źródeł. Zainstalowałem Firefoxa i jakis czas chodzilo ale latem coś sie stało , bo na wszystkich urządzeniach z androidem ( smartfon, tv, Android tv Box ) strony pzrestaly wyświetlać filmy kilka minut po uruchomieniu.
Kolejna opcja , kupiłem modecom FreePC. Niestety dostałem urządzenie bez systemu i nie mogłem sprawdzić działania. Przy okazji kolejna opcja dokupiłem tez Asus USB Wifi dongle. (ponoć modecom miał wadliwą tez antenkę wifi) . Umieściłem do PC, czyli mam coś jak laptop. Niby sie połączyło ale przy ustawieniu klonowanie ekranu wyświetla sie tylko w HD i to tez nie zawsze .
Ostatecznie okazało sie że rozwiązanie problemu jest proste, znane od czasów tv kineskopowego: Kabel ( tu HDMI) . Kabel HDMI rozwiązuje w moim przypadku wszystkie ograniczenia i najlepsze opcja to ekran rozszerzony. Tu i tu jest FullHd , jakość obrazu bardzo dobra . Mozna sobie zainstalować jakiś program do łatwiejszej pracy na wielu monitorach np Dispaly fusion pro. Najlepszy jest skrót na klawiaturze. Mam film włączony , klikam i mam na tv. Nawet dźwięk przechodzi w większości przypadków bez problemu. Można sobie zaznaczyć czy maja grać głośniki w tv czy przy kompie . Jedynie trochę jestem zawiedziony że nowoczesność przegrała z rozwiązaniami "starymi". Prosto bez kombinacji