Witajcie,
W grudniu kupiłem swój tv 58pus8535 i już po paru dniach zauważyłem (jak emocje opadły

), że coś jest z nim nie tak z obrazem. Miałem wszystkie bolączki obrazu, o których tu pisano na forum. Od tego momentu przeglądam internet i różne fora, godziny poświęcone na kombinowaniu z ustawieniami i już miałem moment, że chciałem go oddać albo reklamować. Znalazłem wtedy jakieś ustawienia na tym forum i uznałem, że jest zjadliwie i da się oglądać, choć miałem jakiś niedosyt w obrazie. W międzyczasie minęło 14 dni na zwrot i zostało czekać i łudzić się, że w którejś aktualizacji to naprawią.
Wracając do sedna, wyczytałem ostatnio, że pomaga ponowne zainstalowanie telewizora po wgraniu najnowszego softu (009). Nie miałem już nic do stracenia, więc w wolnej chwili tak właśnie zrobiłem. I mocno się zdziwiłem, bo faktycznie obraz jest lepszy, nie ma pixelozy, choć czarny był bardziej szary niż czarny. Ale fakt jest, taki, że na ustawianiach fabrycznych (tuż po ponownym zainstalowaniu tv) obraz był dobry, i na netflixie (4k, dolby vision) i na YT na filmach 4k, HDR i zwykłych HD. Wtedy ustawiłem kalibrację kolorów jaką miałem wcześniej i to działa, czarny jest czarny, pikselozy brak, albo moje oko już tego nie dostrzega i dla mojego widzenia jest już wystarczająco dobrze.
Poniżej moje ustawienia podstawowe. Po kalibracji kolorów zrobiłem zastosuj dla wszystkich. W HDR, czy dolby vision praktycznie nie zmieniałem już nic, bo obraz jest dobry na każdym ustawieniu - zależnie od upodobań - jaśniejszy, ciemniejszy, bardziej nasycone kolory itd.
Wiem, że po zainstalowaniu na nowo tv, traci się wszystkie ustawienia, ale u mnie pomogło i było warto, mam nadzieję, że i u Was pomoże. Dla mnie obraz jest teraz ok i w końcu śpię spokojnie.
Image style: ISF Day
Color 60
Backlit contrast 85
Brightness 45
Sharpness 5
Advanced:
Color enhancement: wyłączony
Color gamut: normaly
Color temperature: własne (na tym profilu zapisałem sobie swoją kalibrację i przy pozostałych trybach: hdr i dolby vision i innych predefiniowanych zmieniałem na ustawnienie "własne")
Contrast mode - zoptymalizowany dla obrazu
HDR Upscaling - włączony
Dynamic contrast - wyłączony
Video contrast - 100
Light sensor - wyłączony
Gamma: +4
Ultra resolution: wyłączone
2pt
R-WP: 124
G-WP: 95
B-WP: 58
Red - BL: -7
Green BL: -7
Blue BL: -7
Color - Hue - Saturation
R 2 -1
Y 0 0
G -1 2
C 0 1
B 0 1
M 1 1
20pt
R G B
1. 4 -3 -15
2. -1 -2 -9
3. 2 5 0
4. 2 1 1
5. 0 0 0
6. 0 0 0
7. 1 0 0
8. 0 -3 0
9. -6 3 0
10. 2 0 0
11. 1 0 0
12. 0 0 0
13. 1 0 0
14. 2 0 0
15.- 20. 0 0 0
Jedyne co jeszcze czasem zauważam z mankamentów, to lekka niebieska poświata (zamiast białej) przy przejściach z bardzo ciemnej sceny w bardzo jasną. Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś i to uda mi się wyeliminować odpowiednią kalibracją.