@rafallo777;Jest tez jaskrawy, on jest najlepszy, kolory mega nasycone ale tego nie uzywam bo boje sie zywotnosci matrycy.
dzięki za wpis. Widzę, że mamy do czynienia prawdziwą relacją pozbawioną promotorskich manipulacji. To duża rzadkość !
Kilka uwag;
- o żywotność matrycy LCD VA/IPS nie martw się. Są nie do zajechania. Co innego plazmy i Oledy.
- tryb jaskrawy jest do stosowania w sklepach gdzie oświetlenie jest kilkukrotnie silniejsze niż w warunkach domowych. Ja preferuje "naturalny".
- za jakiś czas dojdziesz sam, że "mega nasycenie" kolorami ma niewiele wspólnego z prawidłową reprodukcją obrazu i przyjemnością oglądania video. Owszem to działa zachęcająco na niedoświadczonych kupujących w sklepie, w czasie wyboru TV. No i jeszcze tabuny wytresowanych promotorów rających na swoje TV. To powód dla którego filmy demo są przeostrzone, przekontrastowane i przekoloryzowane. Są efekciarskie.
UWAGA: takie filmy możesz zassać tu: https://www.demolandia.net/4k-video-test.html
Opad szczeny gwarantowany.
- upłynnianie w TV Philips jest bardzo dobre. "Style ruchu" mam zawsze ustawiony na "płynny". Także polecam. Nawet w "Style obrazu" tryb "film".
- ostrość ustawiona na zero daje szczegółowość na poziomie wyjściowym. 5-tka to zwykle ustawienia producenta dla efektu WOW. Ja mam na 3.
- kontrast; ja lubię nieco podkręcić. Nie znoszę obrazu po kalibracji bo jest mdły, blady. Szczegóły w ciemnych scenach po prostu olewam. Nie mam zamiaru tracić przyjemności z oglądania filmu dla kilku szarych scen. Ma to zresztą jakieś znaczenie w filmach czarno-białych.
- jasność: wieczorem, przy niewielkim oświetleniu pomieszczenia próbuj stopniowo zmniejszać jasność i kontrast. Dojdziesz do efektu obrazu "plazmowego".
- ambilight: gdy grasz na konsoli ustaw tryb audio.
pozdro
TELEWIZOR JEST DLA CIEBIE A NIE TY DLA TELEWIZORA
Zmian dokonuj stopniowo tak by powoli przyzwyczajać się do nowych nastawów.
Oczywiście jak przyjdą goście to włączaj tryb "jaskrawy" i puść 4K DV DA z NETFLIXA "Nasza Planeta". Stream 15,25 Mbps. Albo YT z kanału 8K HDR VIDEO czy 8K HDR UNIVERSE czy HDR-X. Z tych kanałów TV będzie pokazywał flagę HDR w lewym rogu. To znak, że YT podaje video HDR.
Ostatnia edycja: