Proszę o pomoc w wyborze nowego TV z tego roku. Potrzebuję telewizor 50-55 cali do (kolejność nie jest przypadkowa):
1. PS4
2. Filmy i seriale uruchamiane z komputera
3. Mecze piłki nożnej, zazwyczaj uruchamiane przez PC ze streamów strony typu eleven itp.
4. Netflix z poziomu aplikacji TV
I tyle, telewizji nie oglądam, czyli ogólnie tylko PS4 i laptop przez HDMI lub poprzez castowanie. Jaki telewizor warto wybrać:
49PUS8303 - 3599zł
55PUS8303 - 4499zł
55PUS7303 + soundbar Philips za 500zł - całość 3250zł
lub Philips PUS7803 55" 3599zł nie mam pojęcia czym się różni od 55PUS7303??
Wiem, że jedyna różnica na korzyść 8303 to technologia nano cell i 120hz matryca, z kolei 7303 50Hz ale za to matryca VA. HDR mnie nie interesuje wiec jasność 350nitów mnie zadowoli, do PS4 raczej lepszy ekran IPS bo bardziej jasne i żywe kolory, VA raczej do filmów bo lepsza czerń, chociaż PS4 wymieniłem na pierwszym miejscu. Powiem jeszcze tak do tej pory używałem 40 Samsunga 50Hz z matową matrycą z roku 2001 model LE40C550. Nie jestem, aż takim maniakiem, żeby wukładać nagle 4500zł za TV gdzie jako zwykły laik nie zauważę różnicy pomiędzy nano cell a nie nano cell

Przesiadając się z starego TV, zobaczę różnicę w postaci ambilight i to już zapewne będzie dużo.
Dodatkowe efekty w grach to co mi najbardziej zależy, czy do tego muszę mieć 120hz? Do tej pory miałem 50hz i gra się spoko.
Czy nowy model 7303 będzie pozbawiony smogu pod matrycą?
bo efekt bandingu chyba nie wystepuje w matrcach VA?
Cena 3250zł z soundbarem jest mega kusząca. Proszę o radę bo 1500zł drogą nie chodzi, a efekt głośników będzie lepszy niż wbudowany głośnik niskotonowy w droższym modelu. I jak mniemam 120hz lepsze pod sport który oglądam, ale jeśli oglądam głównie stream z neta w jakości 720p- 1080p ( i zawsze widać, że to stream, jakość zawsze jest inna niż w tv) to czy faktycznie potrzeba te 120hz?
Wydaje mi się, że mi to nic nie pomoże, gdybym używał telewizji cyfrowej, jakieś nc+ itp to na pewno jakość bym dostrzegł ale stream przez kodi, czy acestream lub innych playerów??
Opłaca się dokładać 1500zł, żeby mieć tylko dodatkowe 120hz, nano cell i głośnik niskotonowy?? 

jeśli tak to proszę o szczegóły, DLACZEGO???
Wymieniłem celowo model 49 cali chociaż wiadomo, że zawsze lepiej brać większy bo to zawsze bardziej przyszłościowe rozwiązanie, ale wymieniłem mniejszy ekran aby pokazać, że jest 400zł droższy od 55 calowego 7303. Wiem, że to średnia półka, numer modelu niżej 7x vs 8x ale 1500zł można zainwestować w inny sposób, choćby na nową konsolą która wyjdzie za dwa lata
Dziękuję za pomoc, bo nie mam telewizora i mi się śpieszy trochę