Philips PUS7334 wada matrycy

masens

New member
Cześć,

ponad 2 tygodnie temu zakupiłem telewizor Philips 55PUS7334, po tygodniu zauważyłem podczas oglądania TV przy zgaszonym świetle jaśniejszy ekran w prawym dolnym rogu. Zgłosiłem reklamację z tytułu rękojmi. Serwistant miał przyjechać do mieszkania by zrobić pomiary, stwierdzić wadę itd., dzisiaj zadzwonił facet z serwisu Philipsa z informacją, że muszą zabrać telewizor do serwisu w celu diagnozy. Poniżej dołączam zdjęcia. Jest szansa, że uwzględnią mi reklamację czy będą wymyślać bzdury, że to dopuszczalne i stracę tylko czas?

https ://gofile.io/?c=QW4pmJ
https ://gofile.io/?c=ezM12X

areq1987

New member
Nic ztym nie zrobisz trzeba było przetestować dobrze przed zakupem a najlepiej kupić przez net gdzie masz 14 dni na dogłebne testy.. Ja kupiłem 58pus6504 i ten nie ma takich kwiatków jak twój ale znowu przy jednolitych jasnych kolorach widać jakby ciemniejsze plamy w rogach i też mam dylemat czy go nie odesłać..

szwedu666

New member
Mam podobnie, moim zdanie light bleed z powodu konstrukcji, tam jest czujka IR i włącznik on off. Przy mniejszym podświetleniu tego nie widać ( w Philips nie ma ustawienia jakości podświetlenia tylko nazywają to kontrastem jeśli dobrze ich zrozumiałem)
Więc walę to, wymienią i będzie jeszcze gorzej a nowego nigdy nie dadzą.
cd89a4f16bb37b415db3c2578ec7d2df.jpg

Wysłane z mojego LGM-V300L przy użyciu Tapatalka

szwedu666

New member
Jaki masz tryb podświetlenia matrycy ?
Nie rozumiem do końca. Do każdego rodzaju materiału (sygnału i wejścia) inne ustawienia, a telewizor niby jest Direct led nie edge Jeśli chodzi o technologię podświetlenia. W każdym wypadku mam kontrast dynamiczny aby mi przy ciemnych scenach przygasał bo głównie to wieczorami oglądam i gram.

Jericho24

Member
Bez reklam
Nie rozumiem do końca. Do każdego rodzaju materiału (sygnału i wejścia) inne ustawienia, a telewizor niby jest Direct led nie edge Jeśli chodzi o technologię podświetlenia. W każdym wypadku mam kontrast dynamiczny aby mi przy ciemnych scenach przygasał bo głównie to wieczorami oglądam i gram.

To slabo przygasl na powyższym zdjęciu, albo to wada matrycy IPS, bo jednak wyraznie widac ta świecącą czern mi tylnego dodatkowego oswietlania w pokoju.

szwedu666

New member
To slabo przygasl na powyższym zdjęciu, albo to wada matrycy IPS, bo jednak wyraznie widac ta świecącą czern mi tylnego dodatkowego oswietlania w pokoju.
Raczej podświetlenia nie matrycy. Na powyższym profil gra był włączony więc faktycznie świeci możliwe że z dużą mocą. Przy oglądaniu filmów tego nie zauważyłem albo nie zwróciłem uwagi.

Dodatkowo zdjęcie zrobiłem z multiekspozycja aby było widać że coś tam jest bo standardowa aplikacja nie udało się pokazać , tak więc jak to wygląda tylko ja wiem niestety. Fotografia ma tylko ukazać że coś tam jest ale powoływać się na nią raczej bym nie radził.

Jak już pisałem reklamować nie ma sensu bo będą rozbrajać telewizor wymieniać podświetlenie i będzie jeszcze gorzej znam już takie przypadki u znajomych którzy zgłaszali light bleed w telewizorach krawędziowo podświetlanych.

Ostatnia edycja:
Do góry