Philips DLED 9206 z odświeżaniem 100 Hz na rok 2021

luck76

Well-known member
Z widocznych rzeczy, to doszły kolejne kanały w tym przesyłaniu strumieniowym i obecnie jest ich już 46.
Jak dotąd żadnych błędów nie zauważyłem.

Tak z innej beczki mam pytanie do użytkowników tego telewizora, którzy mają do niego podpięty jakiś amplituner i włączone HDMI CEC.
Czy u was też amplituner nie włącza się wraz z tym telewizorem tylko jakieś 5 minut później? U mnie telewizor już się zdąży włączyć, dźwięk idzie tymczasowo przez wbudowane głośniki, a amplituner dopiero się włącza. Jest to dla mnie problem, ponieważ mam podejrzenia, że właśnie z tego powodu w ampli wybiera mi się nieprawidłowe źródło dźwięku.
Wcześniej miałem jakiś stary amplituner Yamahy z 2013r. i ze starszym Philipsem też na Androidzie PUS8804 działał bardzo dobrze(włączał się od razu). Po zakupie PUS9206 zaczęły się problemy i już ampli zaczął włączać się z opóźnieniem i często wybierało się w nim nieprawidłowe źródło dźwięku(niepasujące do wyświetlanego obrazu).
Pomyślałem, że mam za stary ampli, który może już nie współpracuje dobrze z nowymi TV. Zakupiłem więc jeden z najnowszych amplitunerów Yamahy, jednak nic się nie zmieniło.
Moja konfiguracja wygląda tak, że ampli jest podpięty do tv przez HDMI eARC(próbowałem na zwykłym ARC i było bez zmian), a do jednego z wejść ampli mam podpięty dekoder satelitarny na Enigmie. Dekoder w zasadzie nie jest wyłączany, a wyłączam tylko tv i wtedy ampli prawidłowo się wyłącza razem z telewizorem. Są jednak problemy przy włączaniu telewizora, o których napisałem wyżej. Amplituner nie daje wtedy dźwięku ze swojego wejścia HDMI tylko zwrotnie z tv i jest cisza. Musze przełączyć źródło na home w TVi wrócić na źródło amplituner, żeby dźwięk zaskoczył. Oczywiście mógłbym wpiąć dekoder bezpośrednio do TV i ten problem by zniknął, tyle że ten dekoder jest jedynym urządzeniem podpiętym do wejścia amplitunera i bez tego straciłbym całkiem dostęp do grafiki ekranowej(opcji) amplitunera.

Jeszcze jedno pytanie. W tym tv przycisk "OK" z pilota nie idzie przez podczerwień tak jak większość przycisków z pilota tylko radiowo. Jednak, czy TV jest w stwnie przyjąć ten sygnał także przed podczerwień(z innego pilota)? Chciałem zmienić pilota na uniwerslanego obsługującego wiele urządzeń, ale właśnie nie jestem w stanie na nim zaprogramować tego przycisku "OK".
Wydaje mi się, że możesz spróbować podłączyć dekoder bezpośrednio do TV. Być może problem leży po stronie ustawień CEC na podłączonych urządzeniach. Ja mam tak podłączony dekoder UPC, Apple TV i BR oraz belkę pod eARC i jednym pilotem (od TV) rzesze wszystkim, bez konieczności dokupowania pilota uniwersalnego.

Do góry