Philips DLED 9206 z odświeżaniem 100 Hz na rok 2021

Esseker352

New member
...a ja mam odmienne doznania:grin:. Na Netflix to jest super a na Amazonie gorzej ale dopiero wczoraj odkryłem,że każde źródło ma inne ustawienia. Jak widać każdy ma inny gust, oko, i doznania...dlatego podawanie ustawień na forum jest bez sensu. Każdy ma inne preferencje ( włącznie z czarnym ekranem:grin:..żart). Nawet ktoś tam napisał wcześniej, że kolory po kalibracji dla tajnych niebieskich d...y nie urywają bo wyglądają jak wyprane. To co dla guru i tv-fila jest idealne to dla szarego zjadacza chleba już może być nieakceptowalne. Ja uważam,że każdy powinien poświęcić 2 dni i ustawić tv pod siebie:-D

Tak na marginesie. Pojawił się na Netflix w HDR film ,,The hand of god,,...film jak film ale ciekawostka,że na tym Philipsie PUS9206 obraz jest lepszy niż na moim Philipsie OLED 803( pomijając moje wypalone pasy). O dziwo obraz jest naprawdę lepszy. Szok.

Nie wiem czy to odda ale naprawdę:

Nie zgodzę się z tym że nie ma sensu dzielić się ustawieniami. Ustawienia odpisane od Conqest zdziałały cuda na większości źródeł (Dzięki!). Został tylko netflix do skalibrowania. Dla laika takiego jak ja, który po prostu chce mieć poprawny obraz i nie wie do czego służy większość funkcji w ustawieniach to ogromna pomoc, bo jest gotowy szkic z większością poprawnych ustawień i zmiana jednego lub dwóch pozwala dopasować efekt pod siebie.

Zaczynając ustawianie od zera gdzie jest z mnóstwo opcji do przeklikania i każda ma kilka możliwych wartości, daje to tysiące możliwych kombinacji :niewiem:

Dlatego nadal będę wdzięczny za ustawienia pod Netflix :)

conqest

Well-known member
Bez reklam
Skoro pomogło to bardzo się cieszę i jak będę miał chwilę to zapodam na weekendzie moje dla dolby vision jasny (netflix). Oczywiście nikt nikogo nie zmusza do wklepywania moich... Zdaję sobie sprawę z tego że każda matryca jest inna i może wymagać delikatnej korekty pod siebie jednak drobna korekta to nie to samo co wymyślenie z głowy ustawień np. do 20 pkt.

. Każdy ma inne preferencje ( włącznie z czarnym ekranem:grin:..żart).

Jeżeli Twoje preferencje są takie żeby mieć białe plamy na czarnym ekranie to twoja sprawa... I tu nie chodzi o to czy ja oglądam czarny ekran czy nie bo wiadomo że nie ale drażnił mnie fakt że to jest w takim stopniu. Nie po to się kupuje nowy tv żeby był gorszy niż stary. Całę szczęście udało mi się pozbyć problemu praktycznie do zera...

Ostatnia edycja:

91tomek

Klub HDTV.com.pl
vip
Skoro pomogło to bardzo się cieszę i jak będę miał chwilę to zapodam na weekendzie moje dla dolby vision jasny (netflix). Oczywiście nikt nikogo nie zmusza do wklepywania moich... Zdaję sobie sprawę z tego że każda matryca jest inna i może wymagać delikatnej korekty pod siebie jednak drobna korekta to nie to samo co wymyślenie z głowy ustawień np. do 20 pkt.

Super z chęcią przetestuje 😄

Powiedzcie mi czy udało Wam się ustawić sterowanie tak aby jednym pilotem od tv przełączać programy tv satelitarnej oraz regulować głośnością np. z soundbara? Opcje easylink mam oczywiście włączoną. Doprowadza mnie wizja używania 3 pilotów do szału…

conqest

Well-known member
Bez reklam
wszystko po hdmi - włączając dekoder, tv i soundbar włączają się automatycznie
hdmi1 - xbox series s
hdmi2 - dekoder
hdmi3 - PS3
hdmi4 - soundbar (on nie odsługuje earc wiec dlatego tutaj)

Ostatnia edycja:

Yeti16

New member
Dzięki za info. Tak właśnie myślałem, ale facet w ME wczoraj mi mówił że ma FALD tak samo jak sony, tylko że procek P5 nie wyrabia i dlatego jest jak jest w tym modelu...

Wczoraj zrobiłem masowanie matrycy i po tym zabiegu jak i zmianie w ustawianiach clouding jest praktycznie nie zauważalny na czystym czarnym tle. Wczoraj zrobiłem też porównanie do sony xh9096 (tv stały obok siebie) i philips podczas normalnego oglądania wypadł na równo z soniakiem (żona twierdziła ze nawet lepiej), tak więc zostawię go i zobaczymy co będzie.

Przepraszam, pewnie będę jedyną osobą na tym forum, która nie wie czym jest masowanie matrycy... Tak więc prosiłbym o objaśnienie. Oczywiście mogę poszperać w necie, ale może tutaj na forum coś praktycznego usłyszę.

Yeti16

New member
miękka szmatka i jedziesz jak byś mył okna tylko delikatnie i z wyczuciem.

Taka czynność jakoś oddziałuje na matrycę? Tzn z twojej poprzedniej wypowiedzi wnioskuj, że tak.. Tylko czy to jakkolwiek oddziałuje na LEDy i daje długofalowy efekt? Czy może będziesz jej robił seNsualny masaż co 2 dni? :)

Wczoraj zrobiłem masowanie matrycy i po tym zabiegu jak i zmianie w ustawianiach clouding jest praktycznie nie zauważalny na czystym czarnym tle.
co to jest masowanie matrycy?? Co przez to rozumiesz??
Przymierzam się do wymiany mojego starego 10-letniego samsunga b650, który moim zdaniem bardzo ładnie świeci. I ciągle rozważam wszystkie ZA i PRZECIW

Edit: już wiem co to jest masowanie, tak to jest jak długo się posta pisze w przerwach w pracy

piotrgryf

Klub HDTV.com.pl
VIP
Oglądałem ten telewizor w media expert. Czy na matrycy jest naklejona folia? Obraz wydaje się być zamglony, bez względu na ustawienia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

piotrgryf

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie chodzi mi o Netflix. Obraz wydaje się być jak za mgłą. Oglądałem filmy na YouTube w HDR i naziemną. HDR jest widoczny, ale obraz i tak wydaje się zamglony.

conqest

Well-known member
Bez reklam
Nic nie jest zamglone zapewniam Cię. Po odpowiednim ustawieniu obraz w tym tv jest na równi z Sony xh9096 a może i lepszy.

ferg80

Member
Nie chodzi mi o Netflix. Obraz wydaje się być jak za mgłą. Oglądałem filmy na YouTube w HDR i naziemną. HDR jest widoczny, ale obraz i tak wydaje się zamglony.

to nie było do ciebie. Ogólnie do wszystkich bo była mowa o ustawieniach pod HDR Netflixa.

...a w twojej kwestii to też cię zapewniam,że obraz jest ostry i wyraźny. Może zobacz w innym sklepie bo albo specjalnie źle go ustawili albo jest folia ale to mało prawdopodobne nawet w sklepie na wystawie.

piotrgryf

Klub HDTV.com.pl
VIP
Sam nie wiem co myśleć. Jakość wykonania super. Dźwięk też daje radę i to nawet fajnie. Jednak dla mnie telewizor to obraz?

conqest

Well-known member
Bez reklam
Mówię raz jeszcze obraz jest mega ostry, kolory są piękne, czarny jest bardzo dobry. Testowałem go z Sony który ma bdb obraz (stały obok siebie) i nie wypadł gorzej napewno. Dlatego go zostawiłem u siebie bo obraz naprawdę jest ok

Do góry