Philips 60PFL9607 nowy krok w przyszłość - czyli plazma Pioneera znalazła wreszcie ..

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Lolek masz racje trochę mnie poniosło,ale i tak uważam że Philips seria 8 i9 to bardzo udane tv.

Doakladnie kolego i nikt nie napisze mysle ze seria 8 czy 9 to szmelc czy slabiutki tv. Bo chocby moja osoba i moich kumpli ktorzy ogladalismy ten tv w sklepie pomimo ze zadnemu z nas nie przypadla plynnosc ruchu, to sam tv naprawde sie spodobal. Tylko ze niestety jak dla mnie plynnosc jest nie do przyjecia i nie mozna tego nie pisac, bo ona byla i 2 lata temu i rok temu i i jest w tym roku. I nie mozesz sie dziwic tym osobom dla ktorych plynnosc ta jest nie do przyjecia. I wracajac jeszcze do tego co napisal peterka to jakis miesiac temu dzwonilem do serwisu paansonica i spytalem sie czy sa jakies problemy z wt 50 i jak sie to ma do plazm? To pan powiedzial ze plazmy w stosunku do lcd znacznie mniej sie psuja. I prawda rowniez jest to ze plazma jest drozsza w produkcji i to dlatego jest w takiej cenie , bo gdyby byla tansza to wiele osob mysle by sie skusilo .... a tak jak sprzedawca zacznie plejade dawac jaka to plazma jest zla ile pradu pozera ( ale nie powie ze to jest powiedzmy miesiecznie okolo 50 zl wiecej przy czestym ogladaniu ) to niestety wychodzi ze najlepszym tv jest samsung lub lg bo tego sie sprzedaje najwiecej. I zeby nie bylo nie jestem zwolennikiem plazmy, tylko uwazam ze to rowniez warte tv.
A nie wiem czy zastanawiales sie kiedys co by bylo jakby ambilight byl dostepny we wszystkich markach tv? .......Co by wtedy bylo na rynku naszym.... Pozdrawiam.
lolek

khad

New member
@KIKI
NA wstępie: dzięki za info o reklamach.

Cały czas dziwne jest to że Ci co mają wiedzą że mają coś wyjątkowego.
Dyskredytowanie tego telewizora i tak spełznie na niczym, bo Ci co kupili i mają doskonale widzą że na dziś to najlepszy telewizor na rynku.

A czy jednak, choć to czysto akademickie pytanie bazując na tym co napisałeś dotychczas, najlepszym telewizorem nie jest 46PFL9707, ze względu na filtr MothEye?

Można przypisywać mu głupoty które mijają się z prawdą i tak to nie pomoże.
Pilot to różnica lat świetlnych. Ale ok można go nie lubić. Dźwięk jest w ogóle nie porównywalny. Philips to ogromna różnica na plus.

A czy dźwięk jest lepszy niż z soundbara Toshiby ZL1, nad którym swego czasu się zachwycałeś, jako najlepszym dotychczas dźwięku w tv?

I to co jest absolutnie najważniejsze - obraz, czerń, płynność i skalowanie.
Tu Philips jest mistrzem.
Philips jest mistrzem na dziś również w poborze energii mimo że to telewizor większy o 5" bo ma 60".
Wkrótce dojedzie Sony na testy to sprawdzimy input lag jeszcze.

A dlaczego nie możesz sprawdzić teraz input laga w tym Philipsie, tylko dopiero po tym jak przyjedzie Sony???
Według Twoich dotychczasowych testów mistrzem był Panasonic WT50 z zerowym inputlagiem.

Amblight - na ten temat wypowiedzieli się użytkownicy:
Te wyniki mówią same za siebie.

Osobiście nie wierzę w takie "dane statystyczne" (podawane do wiedzy konsumentów przez producenta o własnych produktach). Z drugiej strony któżby inny pytał konsumentów o Ambilight?

Philips po prostu odrobił zadanie i na dziś jest znakomitą ofertą jakościową telewizorów.

Zastanawia mnie jednak dlaczego ta seria (9706 i 9707) NIE jest objęta promocją Philipsa pt. jeśli nie spodoba Ci się nasz Ambilight to możesz zwrócić tv przez 30 dni...?

Może powód jest w ogóle inny? Czytając fora tematyczne dotyczące tv widzę tutaj inny problem: mam wrażenie, że Philips ma problemy jakościowe z modelami, którymi próbuje zaistnieć w klasie "premium".
Sam się też naciąłem, ale niestety często czytam o ludziach, którzy także "męczyli" się (ciągłe reklamacje, naprawy, w najlepszym razie wymiany i znowu te same problemy) z różnymi produktami topowych serii 9 (tv, dvd, bluray), które z reguły mają rewelacyjne parametry, znacznie lepsze niż to co oferuje reszta rynku.

kriswas

Member
Bez reklam
Sami spece się wypowiadają a nikt z was nawet nie umie przeczytać takiego testu jak jest tam ze zrozumieniem bo nie macie pojęcia o czym oni piszą. Wikipedia się kłania Panowie. A przyznać się też czasem trzeba, że się po prostu nie umie czegoś. Dobrze, że w kraju mamy jedno profesjonalne miejsce. Reszta jak wszędzie czyli testy fotki i własne "bo mi się podoba". Ale wiadomo, że niewiedza boli. Trzeba się więc po wyżywać :)

Play ty jesteś chyba jakiś niedowartościowany. Słowo z kretesem jest tak śmieszne jak ty sam. Ani jeden ani drugi telewizor nie zyskał super noty bo w jakości obrazu rządzi plazma a Sony wygrał dosłownie kilkoma punktami wynikającymi chociażby ze Smart TV (tutaj jak widać wystarczy wsadzić dongla androida i już nie jest to ważne haha). Widać, że plazmy królują i ta punktacja, która tam jest pięknie to oddaje. Stawiam, że Samsung lcd miałby z 60punktów a VT50 z 86 w ogólnym rozrachunku. I to jest dla mnie idealna punktacja. :bober:Całe szczęście że jest taki portal jak tamten to można się sporo nauczyć. :blagam::blagam::blagam:

Chciałbym zapytać Ciebie, czy to czasami nieprzypadkowa zbieżność imion w tym temacie osób wydających opinie, TUTAJ całość, a to cytat opinii:
Philips 9707 droższy ale uboższy

Opinię napisał(a) Marcin dnia 17-09-2012 r.
Telewizor z najwyższej półki w kosmicznej cenie a okrojony z formatowania obrazu 4:3 i 14:9 a przecież bardzo dużo i często nadawane są powtórki starych programów i filmów własnie w formacie 4:3 gdzie chciałbym nie co powiększyć obraz do formatu nie większego jak do 14:9 gdyż zwiększając do 16:9 obraz stanie się rozlany, mało wyrażny z pixelami - nie do oglądania. Niestety firma z oszczędności ten najdroższy model pozbawiła formatów 4:3 i 14:9 a szkoda.
Firma dla uzyskania klasy energetycznej A+ zmniejszyła jasność z 500cd/m2 do 450cd/m2 co w dłuższym czasie używania i w bardzo jasnych pomieszczeniach pokażę swoją wadliwość. Dziwi mnie jeszcze jeden fakt a mianowicie. Skoro firma bardzo szybko oznaczyła ten telewizor klasą energetyczną A+ to czemu nie podaje stanu faktycznego pobierania energii a w specyfikacjach i na stronie Philips zatajając stan faktyczny. Moim zdaniem, ktoś kto coś zataja ma coś do ukrycia. Ja kupując ten model mam prawo znać jego energożerność a producent obowiązek określenie poboru w Watach na godzinę - a to zataił.
Dla podciągnięcia nie co obrazu zastosowano zwiększenie kontrastu mój boże aż do 150 000 000:1 czyli stosunek czerni do bieli którą aż razi po oczach.
Przy tak wygórowanej cenie tylko 2 pary okularów do 3D oraz brak kamerki Skype to typowe dla firmy Philips która dalej za najmniejszą pierdołkę każe sobie sporo dopłacać.
Ramka tego modelu nagrodzonego EISA 2012/2013 r. jest brzydką, zbyt szeroką i nie modną odstraszająca i nie zachęcającą.
Ogólnie jak dla mnie jak za taką kwotę ten LCD stracił na wyposażeniu jakości i wyglądzie.
Dalej w najdroższym modelu montują kryzysowy Ambilight z trzech stron a ta dolna dalej w kryzysie.
Telewizor okrojony do maksimum chyba, że dokupimy dodatkowe wyposażenie ale cena raptownie wzrośnie.
Telewizor dla ociemniałych z bardzo zasobnym portfelem.
Nie wiem i zastanawiam się za co ten dziadek dostał, zresztą jak co roku tą nagrode EISA.

Zalety
  • Szkoda gadać
  • Pilot Qwerty
  • Podświetlenie LEDpro
  • moc głośników 2x20 wat
Wady
  • Brak kamerki Skype
  • obniżona jasność z 500 cd/m2 do 450cd/m2 tylko dla uzyskana klasy energetycznej A+ ale kosztem jakości obrazu a który podciągnięto kontrastem czyli czerń do bieli od czego oczy bolą
  • Szpetna dalej szeroka, odstraszająca ramka wokół matrycy. W tańszych modelach PTV/Philips zastosowano zdecydowanie cieńsze i ładniejsze ramki zachęcające do zakupu.

Dwa Marciny, a bełkot podobny, bez urazy.
Co do reszty to, deja vu. Pojawiają się nowe modele Philipsów i odżywają te same demony w dyskusji, z tymi samymi aktorami. Tylko jak w życiu, poglądy i opinie coraz bardziej skrajne, złośliwe, pogłębiające podziały i pozbawione jakiegokolwiek dystansu. Wydaje mi się, że uczestniczycie w chocholim tańcu, tylko po co? Istnienie skrajności w poglądach to, jak mówił klasyk, oczywista oczywistość, a prawda jest jak...dupa, każdy ma swoją. No chyba, że chcecie, aby dać dodatkowe zatrudnienie dla głównego "czyściciela" z forum, a potem pitolić coś na temat cenzury i usuwania postów. Pozdrawiam fanklub Bolka i Lolka :p.

brodacz

Active member
Bez reklam
Kto stawia ambilighta na stopie? To ma wisieć.

Wisząc na ścianie ambi kończył się ok 40 cm od ramek i był na tyle intensywny, że wręcz rozpraszał. Obecnie (ekran) stoi na stopce w odległości 27 cm od ściany i poświata rozszerzyła się do 60 cm a przy jaśniejszych scenach nawet do metra.

accu

New member
Bez reklam
Witam uprzejmie,

Tak znany mnie jest przypadek z tzw."brudnym obrazem - DSE" . Kolega , kupił telewizor firmy Philips 46PFL9707S/12 i zaprosił mnie do siebie . W pierwszej "chwili" przypadłość ta nie rzuca się w oczy .
No , ale zaczął się na Nsport HD mecz piłki nożnej ligi włoskiej . Efekt ten można było bardzo łatwo
zaobserwować na boisku , gdzie toczył się mecz , na kolorze zielonym trawy pojawiły się pionowe smugi(pasy),
jakby ktoś brudnymi palcami pomazał ekran . Telewizor "poszedł" do wymiany.
Kolega Szybal na tym forum miał podobną "przypadłość" , dwukrotnie wymieniano mu telewizor topowy firmy Philips ,
tyle , że dotyczyło to modelu z 2011 r. 46PFL9706K/02 . Możesz się z tym przypadkiem dokładnie zapoznać
w wątku o tegorocznej serii telewizorów firmy Philips 8007 .

Pozdrawiam ,:)
accu
:kom:

khad

New member
Wisząc na ścianie ambi kończył się ok 40 cm od ramek i był na tyle intensywny, że wręcz rozpraszał. Obecnie (ekran) stoi na stopce w odległości 27 cm od ściany i poświata rozszerzyła się do 60 cm a przy jaśniejszych scenach nawet do metra.

A czy można powiesić ten tv na swoim uchwycie (Philips na stronie podaje standard VESA 400x400 lub 300x300 dla 46")? Co wtedy z głośnikami ze stopy? Czy taki uchwyt montuje się do złożonej stopy Philipsa?

khad

New member
Witam uprzejmie,

Tak znany mnie jest przypadek z tzw."brudnym obrazem - DSE" . Kolega , kupił telewizor firmy Philips 46PFL9707S/12 i zaprosił mnie do siebie . W pierwszej "chwili" przypadłość ta nie rzuca się w oczy .
No , ale zaczął się na Nsport HD mecz piłki nożnej ligi włoskiej . Efekt ten można było bardzo łatwo
zaobserwować na boisku , gdzie toczył się mecz , na kolorze zielonym trawy pojawiły się pionowe smugi(pasy),
jakby ktoś brudnymi palcami pomazał ekran . Telewizor "poszedł" do wymiany.
Kolega Szybal na tym forum miał podobną "przypadłość" , dwukrotnie wymieniano mu telewizor topowy firmy Philips ,
tyle , że dotyczyło to modelu z 2011 r. 46PFL9706K/02 . Możesz się z tym przypadkiem dokładnie zapoznać
w wątku o tegorocznej serii telewizorów firmy Philips 8007 .

Pozdrawiam ,:)
accu

Dzięki, accu!
Właśnie czytałem o tych problemach w różnych miejscach, również tu na forum.
Właśnie nie mogę do końca zrozumieć dlaczego szybal, po tylu problemach z topowym modelem, nadal interesuje się tą marką. Jak bym kupił topowe auto od jakiegoś producenta i 2x by mi wymieniali, bo by się psuło, to bym już chyba więcej u nich nie kupił...

Może to jest właśnie powód "tajemniczości" Philipsa - oficjalnie nie mają swojego salonu, a nigdzie (w MM, Saturnach, Euro) od 2 miesięcy tego tv nie można zobaczyć.
Czyli co: DSE zobaczysz dopiero jak sobie kupisz ten tv? Może właśnie dlatego ten tv nie jest objęty programem 30-dniowego zwrotu?

Badam wnikliwie temat, bo sam mam kiepskie doświadczenia z jakością Philipsa i to właśnie w seriach 9.

Lipa z tym DSE - trochę mnie zmartwiłeś, bo poleciłem komuś ten tv :cry:
A jak zakończyła się sprawa z tym kolegą? Dostanie nowy tv, wolny od wad?
Czy jest to niestety standardowa przypadłość i będzie musiał wymienić na inny?

szybal

Banned
Na szczęście to nie jest standard i serwis nie robil mi problemów z wymianą dwa razy 9706, 8007 55 który mam obecnie chodzi idealnie jak na razie 😊dokładnie sprawdziłem w euro rtv matryce za nim odebralem tv czy nie ma wad o których mowa .

khad

New member
Na szczęście to nie jest standard i serwis nie robil mi problemów z wymianą dwa razy 9706, 8007 55 który mam obecnie chodzi idealnie jak na razie 😊dokładnie sprawdziłem w euro rtv matryce za nim odebralem tv czy nie ma wad o których mowa .

Czyli 1 na 3 topowe Philipsy działa poprawnie?
Dobrze o tym słyszeć, że chociaż serwis nie robi problemów w takich sytuacjach. Czy zatem poleciłbyś mi zakup 46PFL9707?

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Kiki post 159 ( kriswasa ) powinien byc usuniety, poniewaz nie raz pisales - nie jest zgodny z regulaminem tego forum. Nie jest na temat.... a tylko ludzi obraza. A to nie jest intencja tego forum - nieprawdasz?
lolek

accu

New member
Bez reklam
Witam uprzejmie,

Pisząc telewizor "poszedł" do wymiany miałem na myśli , ze znajomy mój za radą swojej "lepszej połowy"
zapakował telewizor , gdyż był używany krócej niż 10 dni , powiadomił sklep , że wysyła telewizor z powrotem bez podania przyczyn .Sklep przyjął zwrot . Znajomy stracił tylko za wysłanie telewizora .Kupił
w zamian telewizor firmy Sony 55HX855(krawędziak). Z drugiego zakupu jest bardzo zadowolony , bo trafił na jednolicie podświetloną matrycę i zapłacił taniej bo 7600 zł .
Oczywiście "felerne" egzemplarze to nie jest standard , lecz niestety zdarzają , dlatego należy
szukać taką opcję zakupu , aby móc osobiście zapoznać się z telewizorem , który zamierzamy zakupić .
Moim , skromnym zdaniem błędy te powstają podczas procesu produkcyjnego . Jedne partie telewizorów
są pozbawione tej przypadłości , inne niestety nie . Z tego co mnie jest wiadome , firma Philips od kilku
lat szuka rozwiązania tego problemu , ale jak dotąd nie do końca go rozwiązała.
Sam żywotnie zainteresowany jestem tym modelem i też obawiam się tej przypadłości , chociaż jak
cena zejdzie do akceptowalnej przeze mnie (max.8500 zł) , to telewizor przed zakupem muszę widzieć osobiście bez dwóch zdań . Na razie musi mi wystarczyć "moja pchełka" , która dzisiaj osiągnęła 9896 godzin pracy bezawaryjnej pracy:|:D.(odczyt z dzisiejszego wejścia do menu serwisowego-Operation hours)
Pozdrawiam,:)
accu

Ostatnia edycja:

khad

New member
To kiepsko. Myślałem, że sam Philips się tutaj poczuł, w końcu problem zna od dawna...
Wygląda zatem na to, że nie poprawili tego błędu i nawet kapitał z TPV im tu nie pomógł :(

8500 powiadasz? To może już go zakupisz?
W ramach promocji w Euro ten tv można nabyć za 9999 z konsolą Xbox za 1000zł gratis, minus 500 za Aliorsynka, czyli za 9499 (8499 po odsprzedaniu konsoli).

Problem, w tym, że w Polsce to telewizor-widmo. Jest, a jakoby go nie było... ;)
Ciekawe czy to z powodu nomen omen widma-DSE? :)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Fajnie kolego ze sa tacy ludzie jak Ty , ktorzy naprawde podchodza z takim dystansem do tego co maja w domu i ze potfaia pisac zarowno o wadach jak i zaletach. I tego typu posty wlasnie sa bardzo pomocne dla tych ktorzy sa zinteresowani takim czy innym modelem danej marki. A swoja droga to jakos philips musi sobei poradzic z tym problemem bo to jest troszke smieszne najlepszy tv przez Eise ( przynajmniej dla nich takowy model jest ) to zeszloroczny jak i obecny najwyzszy model ma troche problemow czego w takim tv jednak nie powinno byc, przynajmniej jak dla mnie.
lolek

accu

New member
Bez reklam
To kiepsko. Myślałem, że sam Philips się tutaj poczuł, w końcu problem zna od dawna...
Wygląda zatem na to, że nie poprawili tego błędu i nawet kapitał z TPV im tu nie pomógł :(

8500 powiadasz? To może już go zakupisz?
W ramach promocji w Euro ten tv można nabyć za 9999 z konsolą Xbox za 1000zł gratis, minus 500 za Aliorsynka, czyli za 9499 (8499 po odsprzedaniu konsoli).

Problem, w tym, że w Polsce to telewizor-widmo. Jest, a jakoby go nie było... ;)
Ciekawe czy to z powodu nomen omen widma-DSE? :)
Witam uprzejmie,
Z usług tego banku nie korzystam , a to "ustrojstwo" za gratis co rusz to "pada" , to dla mnie żaden
dobry bonus .Lepiej by dodali dobry odtwarzacz Blu-Ray . Wtedy tak.

accu

arturos1970

New member
Bez reklam
Kiki post 159 ( kriswasa ) powinien byc usuniety, poniewaz nie raz pisales - nie jest zgodny z regulaminem tego forum. Nie jest na temat.... a tylko ludzi obraza. A to nie jest intencja tego forum - nieprawdasz?
lolek
kolego lolek,nie ladnie z twojej strony,kolega kriswas ma racje w swej wypowiedzi,a tobie proponuje tupnac ze dwa razy nozka i poplakac w kacie:cry: jaka to tu panuje niesprawiedliwosc:razz:

khad

New member
Witam uprzejmie,
Z usług tego banku nie korzystam , a to "ustrojstwo" za gratis co rusz to "pada" , to dla mnie żaden
dobry bonus .Lepiej by dodali dobry odtwarzacz Blu-Ray . Wtedy tak.

accu
Może dla 5% warto się zapisać do synka - trwa to może z 5 minut.
A co do xboxa - ja też w to nie gram , ale sądzę, że ze sprzedażą nie powinno być problemu, tym bardziej, że dają Halo4 w paczce z xboxem.

Pisałeś wcześniej, że ZL1 ma ponad 2x więcej stref niż ten Phil, ale że coś z ich implementacją jest nie tak - mógłbyś rozwinąć temat?

accu

New member
Bez reklam
Witam uprzejmie ,

To nie jest wątek o telewizorze firmy Toshiba .
Napiszę więc krótko, moim , skromnym zdaniem , pomimo zastosowania 512 stref (6 diod na stref) , nieraz lokalne podświetlenie
nie daje rady i można łatwo zaobserwować efekt jasnej aury(poświaty) wokół jasnych obiektów
na czarnym tle . Po za tym felerem obraz w 2D wyśmienity , natomiast w 3D niestety jest już znacznie
gorzej .(ale z tym da się żyć)

accu

Do góry