Philips 55PUS7181 - test - czyli model 2016 na nowej platformie. Zapowiada się niezwykła czystość barw, bo Philips schodzi z wyższym wyposażeniem do n

Status
Zamknięty.

miet55

Member
Bez reklam
Ja również jestem zadowolony z uzyskanej czerni - własna kalibracja. Jak dla mnie dziwne, że profesjonalne kalibracje (Kiki) dają dużo do życzenia. Ktoś może powiedzieć, że dla jednego ta kalibracja jest OK, zaś dla kogoś innego nie do zaakceptowania. Sorry... ale jak biel nie jest bielą tylko kolorem kremowym to chyba coś nie hallo!

https://1drv.ms/f/s!Ag4q7q09lmwJnBXk785NCmKZEe6M

Ostatnia edycja:

brodacz

Active member
Bez reklam
Ale kiki kalibruje ustawienia nocne, które z natury rzeczy muszą być mniej oczo..bne. Ja z nich także nie jestem zadowolony, ale zakładam, że tak musi być.

miet55

Member
Bez reklam
To pani młoda idąc do ślubu w białej sukni na filmie ma mieć ecru. Ciekawe spostrzeżenie ;) Biel może być cieplejsza/zimniejsza ale zawsze ma być bielą a nie ecru.

Ostatnia edycja:

miet55

Member
Bez reklam
Mam problem z nagrywaniem. Do tej pory bezproblemowo korzystałem z karty Samsunga 32GB. Jako, że była to karta od kamery, kupiłem nową Goodrama. Karta pracuje przez jakiś czas po czym jest całkowicie niewidoczna w TV. Dopiero po sformatowaniu w PC i ponownym formacie w TV, znowu działa ale tylko do pewnego momentu. Może ktoś znający się dobrze na nośnikach wypowie się co może być przyczyną.

cf1eaaac4e890c7ca7159c04b3a370c7.jpg

Ostatnia edycja:

Felix

New member
Kiki, odpiszesz mi na pw jak ta twoja kalibracja wygląda? Bo jestem ciekaw.

Ja Ci odpiszę:
https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=kalibracja kiki

Kto przegina z newsami? Krytykuję konkurencję – Szymon Adamus

https://h d t v polska.com/forum/topic/34156-kalibracja-tv-przez-email-nowo%C5%9B%C4%87-oszustwo-wwwhdtvcompl-aka-httpaudiovideocompl/

kalibracja tv przez email - genijalny pomysł - Kino domowe - Audiostereo.pl

---

Innymi słowy Kiki pobiera kalibrację z internetu dla danego modelu i wrzuca ją do wszystkich modeli wysyłanych, nie ma to nic wspólnego z profesjonalną kalibracją, a kiki nie ma nawet sprzętu do tego.

Na forum zresztą ostatnio gość pytał o kalibrację, kiki odpisał mu żeby maila wysłał, to dostanie kalibrację. Okazało się, że koszt tej kalibracji przez maila.. to 100 zł. Tak na szklaną kulę wysyłane. :)

Do tego promuje wyłącznie Philipsa i TCL, bo ma z tego profit, koło 15-20% ze sprzedaży, z innych marek prawie wcale.

Dlatego nawet jak ktoś pyta o VA czy FHD, to i tak Kiki konsekwentnie wpycha Philipsa.

Zresztą niektóre te newsy to totalna porażka, np. temat z 7181 Philipsem ma tytuł jak z google translatora:
"Philips 55PUS7181 - test - czyli model 2016 na nowej platformie. Zapowiada się niezwykła czystość barw, bo Philips schodzi z wyższym wyposażeniem do niższej klasy."

Bez sensu, 'zapowiada się czystość barw bo Philips schodzi do niższej klasy'?

Aha, to tak jakby napisać coś w stylu 'zapowiada się deszcz bo... idzie wieczór'?

--

A teraz czekam na 'bana'.

miet55

Member
Bez reklam
@Felix, więc całe szczęście, że potrafię dla swoich odczuć skalibrować TV tak żeby być zadowolonym z balansu bieli, by zawsze biel była idealnie biała, a kolory oddawały klimat. Szkoda, że nie da się tego z kartką papieru jak w innych przypadkach ;)

bluray

Banned
Felix: myślisz, że lepiej dać się skalibrować u Maćka ****************** ?
- ma sprzęt,
- podjedzie do każdego (500 plus transport, zniżka jak masz siłownię),
- rabat świąteczny ma na poziomie 80% ceny gdy naganiaczem jest @felix.

Tak na poważnie:
Żadna kalibracja nie zrobi Wam w TV za 3 k obraz jak na OLED TV za 4,5 K.
Taka cena jest do końca roku za OLED 910.
Obraz po kalibracji jest martwy, płaski i bez wyrazu.
To co z tego, że szarości są niemal doskonałe, skoro cały obraz jest pozbawiony plastyki i dramaturgii barwowej. Owszem, to ma jakieś znaczenie dla filmów biało-czarnych. Np. Wajda "Popiół i Diament" Ale kto to ogląda dziś 2016 realizacje z lat 50-tych dla jakości video. Choć warto.

SAMI USTAWIAMY OBRAZ POD NASZE WŁASNE OCZEKIWANIA I PREFERENCJE. THE END

Ostatnia edycja:

tomekzc

New member
Witam,
mam pytanie do posiadaczy tego telewizora lub osób, które wiedzą coś w temacie, a mianowicie czy w tym modelu podczas gry na ps4/ps4 pro występują artefakty? Czy telewizor chodzi normalnie?

Jak wygląda sprawa z oglądaniem sportu, głównie piłka nożna? TV daje rade?

miet55

Member
Bez reklam
SAMI USTAWIAMY OBRAZ POD NASZE WŁASNE OCZEKIWANIA I PREFERENCJE. THE END

Jestem jak najbardziej za takim rozwiązaniem. Ja to zrobiłem zaraz po zakupie bo ISF NOC (od kiki'ego) dla moich odczuć była jak mydło na wypalonym CRT. Tylko szkoda, że nie każdy to potrafi :(

Ostatnia edycja:

mrk67422

New member
Philips 55PUS7181 Problem z dźwiękiem

Jestem świeżo upieczonym posiadaczem Philips 55PUS7181. Subwoofer wydaje z siebie metaliczne dźwięki. Dzieje się tak przy większej reprodukcji basów (muzyka, film) już od połowy regulatora. Także nie jest to przester lub przeciążenie głośnika. Robiąc rozeznanie z bliska stwierdzam, że to jest to zakłócenie wydobywające się z głośnika, nie z toru elektronicznego (wzmaga się po dotknięciu membrany). Czy to normalne, czy tak macie. Możecie wykonać testy przy większych zakresach głośności, czy takie coś macie nawet w minimalnej formie? Przysługuje mi prawo zwrotu, dlatego muszę podjąć szybko decyzję. Dziękuję z góry za pomoc :)

miet55

Member
Bez reklam
Trzy razy w swoim TV usłyszałem metaliczny dźwięk tak jakby metalowa płyta spadła na również coś metalowego. Dźwięk ten był w postaci dwóch uderzeń. Co dziwniejsze 2 razy słyszalny był przy wyłączonym TV. Niestety zostałem wyśmiany przez jakiegoś trola że u sąsiada walą w gary. Trolu jak to czytasz wiedz, że najbliższy mój sąsiad mieszka ode mnie o 40m. Widzisz jak dobry mam słuch...

Status
Zamknięty.
Do góry