Philips 55PUS7181 - test - czyli model 2016 na nowej platformie. Zapowiada się niezwykła czystość barw, bo Philips schodzi z wyższym wyposażeniem do n

Status
Zamknięty.

miet55

Member
Bez reklam
Ja 49PUS6561 testowałem około 2h, oczekując na diagnozę serwisu RTV co z moim PFL6007K. Zakładając najgorsze juz przymierzałem się do nowego. Najbardziej drażniła mnie szarość zamiast czerni. O bandingu nie wiedziałem, czegoś takiego nie dostrzegałem też na wspomnianym 6007. Do artów w Filu zdążyłem się przyzwyczaić, aczkolwiek na dzień dobry wydawało mi się, że testowany ma mniej niż poprzednik. Po powrocie do serwisu już wiadome było, że trzeba nowego. Nie podobała mi się srebrzysta ramka, jednak to bym przetrawił byle obraz był nie gorszy od poprzednika. W domu przykuł moją uwagę 7101. Pomyślałem, ze droższy więc powinien być lepszy. Kupiłem w ciemno i reasumując był to dobry wybór. Nie jestem uzależniony od futbolu więc banding który sporadycznie gdzieś się pojawi olewam. Czekam za nowym andkiem co by nadał temu TV trochę szybkości. Podświetlenie mam dość równie, czerń akceptowalna, najbardziej dokuczliwe są jednak arty.

Marta84

New member
Moim zdaniem ogladanie i porownywanie w sklepie ma sie nijak do tego co otrzymamy w domu.
Tak samo jest z kalibracja TV. Robiona zdalnie ma sie nijak do tego co osiagniemy robiac ja w domu, w takich warunkach jak ogladamy TV czyli dzien/noc.

Mialam w domu 6561 oraz 7101. Oddałam i podtrzymuje swoja opinie ze to bardzo słabe telewizory do dynamicznych scen, ogladania NC+ czy PS.
Sprzet wypelniony marketingowymi gadzetami ktorych efektow nie widac na ekranie.
Ideal dla sprzedawcy, koszmar dla konsumenta.

Felix

New member
Panowie przyglądam się temu forum od 8 tyg i śledzę dokładnie każda wypowiedz. Też zastanawiam się nad zakupem tego telewizora bo jest cały czas w atrakcyjnej cenie w jednej z sieciówek i jej bliźniaczym sklepie w sieci. Do wyboru został mi jeszcze model ks7000 ale chyba skłonie się jednak ku Philipsowi. Już mówię dlaczego. Poszedłem do sklepu i poprosiłem o zestawienie ich obu z półki i położenie koło siebie. Na początku byłem nastawiony na Philipsa, potem na Szajsunga ale postawienie ich obok siebie ułatwiło mi decyzje. Może na pierwszy rzut oka obraz w KSie prezentuje się lepiej ale tylko na materiale prezentacyjnym. Wystarczyło włożyć własnego pendriva z filmem i czar prysł. Po pierwsze obraz w KSie jest dosyć nienaturalny a jednak chyba o tą "naturalność" chodzi. Ruch był jakiś za płynny, mdły a kolory przesycone i nawet po zabawie w ustawieniach i wyłączeniu kilku wspomagaczy nie wiele to pomogło. Po drugie brak USB 3.0 w modelu za prawie 5 tyś przy np. odczycie w przyszłości materiału 4k to chyba jakieś niedopatrzenie ze strony Samsunga (identycznie jest w modelu wyższym KS8000). Pomijam już odklejającą się obudowę i parę innych drobnych wad opisywanych na innych forach.
Philips wraz ze swoim "mnóstwem" wad opisywanych powyżej daje jednak dużo lepsze wrażenie i odczucie wizualne - a chyba właśnie o to chodzi. Dane techniczne to jedno a to co widzimy to drugie. PUS7181 oglądało mi się przyjemnie i po zmianie ustawień obraz zaczął mi się nawet podobać. Ambilight nieźle gubi wady tego modelu. Pasy pionowe na meczach piłki nożnej niezauważalne (pewnie dużo zależy od egzemplarza i ustawień). Po odpowiednich korekcjach ustawień nie zauważyłem też wad podczas odtwarzania szybkich scen w sporcie, grze i filmie. Kolory bardzo naturalne (zwłaszcza kolor ludzkiej skóry).
Czerń nie jest czarna ale nie razi to w ogóle, nierównomierne podświetlenie jest widoczne na jednokolorowym tle lub jak się skupimy to po spauzowaniu w jednokolorowych scenach ale w normalnym oglądaniu lub graniu na konsoli nie udało mi się tego wyłapać. Mamy tu USB3.0 i parę innych ciekawostek które nie ma konkurencja. Uważam że suche dane to nie wszystko i nie należy im się bezwzględnie poddawać. Ludzkie oko u każdego ma inną wrażliwość na szczegóły i kolory, inną ogniskową itp więc to co dla jednego wydaję się wadą nie musi nią być dla innego. Pamiętajmy, że trochę czasu się spędza przed telewizorem oglądają, grając czy przeglądając różne materiały więc warto czuć się przed nim dobrze.
A więc panowie ruszamy "cztery litery", idziemy do sklepu i wybieramy z tego co już wcześniej się oczytaliśmy. Nie ma telewizora idealnego, każdy ma swoje wady i zalety a w kwotach o których tu mówimy (przedział 4-5 tyś) trzeba się z tym liczyć - to nie oled za 10 czy 20 tyś.
Telewizor biorę przy następnej świątecznej promocji ale polecam z neta bo zawsze można przetestować przez 14 dni i oddać.
Można też iść do sklepu i zrobić test na miejscu i wziąć model który testujemy ale uwierzcie mi, sprzedawcy nie są zadowoleni jak stoimy bawimy się w testy przez pół godziny lub dłużej;-).
Pozdrawiam wszystkich fanów i przeciwników tego modelu:)

Przed taką prezentacją warto jednak poczytać o opcjach w obu telewizorach i na miejscu zanim włączysz film ustawić to co korzystne i wyłączyć to co niekorzystne.

W obu przypadkach jeśli masz np. Philips Natural Motion na Meidum/Maximum włączony jak i Judder Reduction na wysokiej skali (jest 1-10 do ustawienia), to będziesz miał efekt teatru mało korzystny.

Ja nie mogłem PNM znieść nawet na Minimum, dlatego korzystałem i rodzice, którzy go teraz użytkują też jedynie z Clear LCD On, PNM Off.

Na Samsungu Judder Reduction ustawiłem na 3/10 tylko i dla mnie więcej już wprowadza niepotrzebny efekt teatru.

Co ciekawe też nie mówiąc o profesjonalnej kalibracji, tylko o ustawieniach domyślnych + coś swojego, to o ile tryb Film w Philipsie jest bardzo OK, to w Samsungu wypada niekorzystnie, 'Warm2' może i być najbliższy kalibracji, ale za bardzo powoduje, że wszystko jest zółtę i brązowe, a sam jestem zwolennikiem naturalnych kolorów i zawsze z 'Warm' korzystałem, tutaj 'Warm1' albo 'Cool' wypada lepiej.

Jak Ci się chce to podejdź jeszcze raz z Pendrivem z tymi ustawieniami, wiadomo, że kwestia subiektywna, ale dla mnie tak film wypada najlepiej na obu TV.

Philips:
Mode: Movie
Brightness: 50
Contrast: Między 50 a 70 zależnie od oświetlenia
Colour: 50
Sharpness: 2 (przy TV, ale nawet i FHD z pena, jedynie na 4K można spokojnie na 0 ustawić)
Colour: Warm
Enhancery wszystkie wyłączone
Dynamic Contrast: Jak kto lubi, albo Off albo Minimum albo Medium
Contrast mode itd.: Off
Skalowanie do UDH: Jak kto lubi, różnic dużych nie wprowadza
Clear LCD: On / PNM: Off lub Minimum
Video Contrast: 88
Gamma: 0 lub -1

Samsung:
Mode: Standard
Backlight: 12
Brightness: 45
Contrast: 90
Sharpness: 20
Colour: 50
G50 R50
Czysty obraz cyfrowy: Dla słabszego materiału tak, dla UHD nie
Auto Motion Plus: 4 Blur, 3 Judder (Chociaż to jest bardzo subiektywne, bo na recenzji na innym forum piszą o 10/5 jako najlepsze przed efektem teatru)
Smart LED: Low
Kontast dyn: Off lub Low
Colours: Warm1 lub Cool
Gamma: 0 lub -1
Kolory: Auto. NIE ustawiaj Native przy normalnym SDR oglądaniu.

Pamiętaj też żeby na obu TV ustawić obraz oryginalny bez rozciągania.

Pozostają trzy pytania dość ważne:
1. Czy używać będziesz tego TV jako Monitor? (HDMI od Komputera do telewizora)?
2. Czy używasz lub będziesz używać PS4 Pro lub grać w 4K (problemy z artefaktami, o których Philips wie, ale nie ma możliwości tego naprawienia; problem globalny)
3. Czy będziesz korzystać z HDRa? Tutaj różnica jest ogromna w grze na plus dla Samsunga, HDR wypada o niebo lepiej. Natomiast na minus dla Samsunga, że o ile w przypadku filmów to się samo przełącza, to w przypadku gry na konsoli trzeba ręcznie ustawić pod HDRa gdy leci sygnał HDR.

Jeśli to co wyżej Cię nie interesuje, to bierz Philipsa śmiało jeśli pasy Ci nie przeszkadzają, bo jest przede wszystkim Phil tańszy jakby nie patrzeć.

Ja Philipsa nie mogłem znieść, bo pod inne nieco kwestie go kupowałem i tutaj się nie sprawdził totalnie.

Tak wygląda paleta w Samsungu (na górze), a tak na dole u mnie w Philipsie.. (Załącznik)

--

A tak już swoją drogą to gdyby nie to, że faktycznie gram w 4K zarówno z Komputera jak i PS4 Pro, to przy jedynie oglądaniu filmów wziąłbym OLEDa 1080p. Zawracanie tyłka z 4K i HDR nie raz jest duże, ustawianie wszystkiego inaczej, materiałów filmowych mało w 4K, nawet na Netflixie, a z HDR 2 seriale w zasadzie - Daredevil i Marco Polo. I tak od dłuższego czasu, przez pół roku nic nowego z HDR w Netflixie w POLSCE nie siadło.

Attachments

• philips.jpg
    philips.jpg
    5 KB · Wyś: 160
Ostatnia edycja:

daniell

New member
Dzieki Felix za wskazówki.
Skorzystam z podpowiedzi i "najdę" jeszcze raz sprzedawcę w sklepie:)

Jestem głównie kinomanem i telewizor będzie mi służył do oglądania filmów z pendriva i to wieczorem wiec dlatego też postawiłem na Philipsa (taj "jasność" 1000 nitów w Samsungu do niczego nie jest mi potrzebna).

Co do Twoich pytań to nie będę podłączał kompa do TV, konsola czasem więc trochę martwią mnie te artefakty a co do HDRa to faktycznie nie ma co porównywać Philipsa do Samsunga (w Philipsie to raczej gadżet a w Samsungu to faktycznie zaczyna działać - w KS8000 widać to jeszcze lepiej:).
Jak już nadmieniłem to interesuje mnie głównie tryb FILM i mam nadzieję, że ambilight przyćmi te wady których niestety trochę jest. Wkurzają mnie ciągłe kompromisy i wybory ale wydaje mi się, że na Oleda (w moim przypadku) jeszcze za wcześnie ze względu na szybki postęp w tej technologii no i oczywiście trochę wygórowaną cenę.
Przy wyborze tego telewizora nie kierowałem się ceną tylko tym co będę na nim oglądał ale po sprawdzeniu obu telewizorów z Twoimi ustawieniami dam znać czy coś się zmieniło w moim postrzeganiu obu modeli.

brodacz

Active member
Bez reklam
Właśnie od wczoraj zaczął się samoistnie włączać ok 5-tej rano. Ktoś już opisywał tę ciekawą przypadłość, więc pozwolę sobie zapytać czy pomógł powrót do ustawień fabrycznych czy dopiero serwis?

Felix

New member
Ja jeszcze zapytam - jak to w końcu jest z tym 'Edge LED' vs 'Direct LED'?
Na tym forum nawet jedzie się po modelach Sony i Samsunga, że mają podświetlenie 'Edge LED' i że liczy się tylko 'Direct LED', a tymczasem 7101 i 7181 właśnie mają 'Edge' zamiast 'Direct' (6561) i to niby się tutaj umieszcza jako plus dla 7101, że jest Edge LED 'poziom wyżej'.

Ktoś mi wyjaśni jak to działa?

Że niby Philipsa Edge LED jest lepszy niż innych marek czy po prostu takie widzimisię kikiego i reszty?

Caparzo

New member
Bez reklam
Właśnie od wczoraj zaczął się samoistnie włączać ok 5-tej rano. Ktoś już opisywał tę ciekawą przypadłość, więc pozwolę sobie zapytać czy pomógł powrót do ustawień fabrycznych czy dopiero serwis?

Philipsy same w nocy aktualizują jakaś liste kanałów od operatora coś w tym stylu mój w sypialni o 5 rano zawsze wydaje dźwięk jakbym go wyłączał. Zerknij do instrukcji obsługi. U mnie o tym pisze

111kris

New member
Na tym forum nawet jedzie się po modelach Sony i Samsunga, że mają podświetlenie 'Edge LED' i że liczy się tylko 'Direct LED', a tymczasem 7101 i 7181 właśnie mają 'Edge' zamiast 'Direct' (6561) i to niby się tutaj umieszcza jako plus dla 7101, że jest Edge LED 'poziom wyżej'.

Że niby Philipsa Edge LED jest lepszy niż innych marek czy po prostu takie widzimisię kikiego i reszty?
Direct Led oczywiście powinien być lepszy od Edge Led tym bardziej jeśli ma strfowe wygaszanie. W Philipsie wszystko może być możliwe😊

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

brodacz

Active member
Bez reklam

Jeśli nie ma strefowego wygaszania to direct jest gorszym rozwiązaniem bo silnie świecące diody są widoczne jako pionowe pasy. Edge rozprasza światło mniej lub bardziej równomiernie ale nigdy z pasami.

Felix

New member
Jeśli nie ma strefowego wygaszania to direct jest gorszym rozwiązaniem bo silnie świecące diody są widoczne jako pionowe pasy. Edge rozprasza światło mniej lub bardziej równomiernie ale nigdy z pasami.

Ok.

Ale w takim razie dlaczego tutaj na forum u kikiego i paru innych osób to działa tak:

Philips 6561 > Samsungi KS7000/8000, bo Philips ma Direct LED, a Samsungi Edge LED.
Z kolei Philips 7101 > Philips 6561, ponieważ ma Edge LED, a Philips ma Direct LED.

Tego nie rozumiem. :/

D.szymura

New member
49pus7181

Witam, uzywam od miesiaca philipsa 49pus7181 i uwazam ten telewizor za porażkę. Poprzednio mialem sharpa quatrona , roznica w obrazie na philipsie jest na duzy minus. Obraz brak jakiejkolwiek Wyrazistości. Co program to inny obraz, ekran jakby za mgla probowalem rozne ustawienia i te z forum i wlasne. Na jednym programie twarze mega jasne na innym blade . chyba ze macie jakies podpowiedzi co robie zle? Lub moze za duzo od niego wymagam.

adudu

New member
Po wejściu w zakładkę "Sieć Nośniki" nie wykrywa mi za każdym razem mojego domowego serwera. W tym czasie inne urządzenia bez problemu go widzą. Wie ktoś w czym może być problem?

hd maniak

Member
aktualizacja

Mam pytanie do włascicieli Philipsa modelu PUS 7101 panowie wiem że temat był juz wałkowany , ale proszę jeszcze raz o przypomnienie a mianowicie jak zablokować aktualizacje na you tube żeby nie pobierało nowej wersji gdyz na starej nie buforuje filmów w 4 k i w jaki sposób pobrac przeglądarkę gogle chrome a jezeli juz ktoś korzysta z niej to czy wogóle ona działa i chodzi w miarę płynnie.

brodacz

Active member
Bez reklam
Chciałbym pomóc ale nie umiem. Ja odinstalowalem aktualizacje i przez 2-3 dni było ok po czym znowu się zaktualizował i zaczęło krzaczyć. Po drugim odinstalowaniu minęły już chyba 2 miesiące i wszystko śmiga. Chroma nie instalowałem.

Guzioo_PL

Member
Bez reklam
Mam pytanie do włascicieli Philipsa modelu PUS 7101 panowie wiem że temat był juz wałkowany , ale proszę jeszcze raz o przypomnienie a mianowicie jak zablokować aktualizacje na you tube żeby nie pobierało nowej wersji gdyz na starej nie buforuje filmów w 4 k i w jaki sposób pobrac przeglądarkę gogle chrome a jezeli juz ktoś korzysta z niej to czy wogóle ona działa i chodzi w miarę płynnie.

Wejdź w sklep Play i tam są ustawienia i aktualizacje automatyczne. Wybierz "nie aktualizuj".

Blest

New member
Dobra dzięki widziałem ten film wrócę z roboty to zastosuję je. A ustawienia ambilight np. jaka macie odległość od ściany"?

Blest

New member
Mam pytanie, czy macie też zablokowane ustawienie głośność subwoofera? Jest ta opcja na ciemny szary. Da się ją odblokować?

Status
Zamknięty.
Do góry