Philips 55PUS7181 - test - czyli model 2016 na nowej platformie. Zapowiada się niezwykła czystość barw, bo Philips schodzi z wyższym wyposażeniem do n

Status
Zamknięty.

jacek2707

New member
Czy u kogos tez wystepuja artefakty przy wyswietlaniu materialow 4k ? Niezaleznie od zrodla (Pc , PS4 Pro), od gniazda HDMI i od kabla, jesli wybiore rozdzielczosc 4k to na ekranie od czasu do czasu pojawiaja sie kolorowe paski. Ponizej link jak to wyglada:

youtube.com/watch?v=RCxPHAVioRw

Felix

New member
Czy u kogos tez wystepuja artefakty przy wyswietlaniu materialow 4k ? Niezaleznie od zrodla (Pc , PS4 Pro), od gniazda HDMI i od kabla, jesli wybiore rozdzielczosc 4k to na ekranie od czasu do czasu pojawiaja sie kolorowe paski. Ponizej link jak to wyglada:

youtube.com/watch?v=RCxPHAVioRw

Faktycznie, wygląda to strasznie kiepsko i nie powinno mieć nic takiego miejsca.
Zerknij co masz ustawione w Settings -> General Settings -> Ultra HD HDMI -> HDMI 1 & 2

Jeśli 'UHD 4:2:0' to zamień na 'UHD 4:4:4/4:2:2'

Spróbuj też wyłączyć wszystkie te ulepszacze typu perfect natural motion, noise reduction itd. i zobacz czy coś to zmieniło.

jacek2707

New member
Wszystkie ulepszacze powylaczane, zmiana ustawien nic nie daje, artefaky dalej sie pojawiaja.

Ehh dalem za ten tv prawie 6tys, a czuje sie jakbym kupil jakis badziew za 2tys. Masakryczny banding , ogladajac jakis mecz az bola oczy od tych pionowych pasow, a teraz jeszcze te artefakty ... ;/ Zaluje ze nie oddalem go zaraz po zakupie.

bluray

Banned
" dalem za ten tv prawie 6tys, a czuje sie jakbym kupil jakis badziew za 2tys. Masakryczny banding , ogladajac jakis mecz az bola oczy od tych pionowych pasow, a teraz jeszcze te artefakty ... ;/ Zaluje ze nie oddalem go zaraz po zakupie. "
Fantastyczny opis kitu !!! Nie ma rynku TV PHILIPS za 6 000 zł.
Kup w tej cenie SAMSUNG TV / SONY TV. Tam masz raczej matryce 50 Hz.
http://www.panelook.com/bramodlist.php?st=4&pl=photo&resolution_pixels=38402160&pl=list
Wtedy jak sprawdzisz taki TV to opisz nam na forum jak sport na matrycy 50 Hz. Bardzo Cię proszę ...
Albo:
http://www.displayspecifications.com/

No to 3:0 Wielki sukces ...

A co to jest BANDING, bo nie wiem. Opisz w krótkim wyjaśnieniu. PLEASE ...

Ostatnia edycja:

bluray

Banned
Czy nie prościej pisać o nierównomiernym podświetleniu ?
To są indywidualne wady egzemplarza.
Trzeba zwracać na to uwagę przy odbiorze TV w Sklepie.
Np. wyświetlając biały jpg.
Podobno serwis może to naprawić regulując jakieś dyfuzory.

Co do ceny: masz rację, w maju tak było. Teraz z 6k zrobiło się 4,6k. Sorka ...

Cavallino

Banned
Czy nie prościej pisać o nierównomiernym podświetleniu ?
To są indywidualne wady egzemplarza.

Kiedy wszyscy piszą że nie, że rzekomo dany typ podświetlenia generuje tego typu problemy i już.
A przynajmniej nikt nie spotkał egzemplarza, który by ich nie miał (chodzi o wątek o 6561) i nie chce wrzucić filmu z jego testu....

Felix

New member
Kiedy wszyscy piszą że nie, że rzekomo dany typ podświetlenia generuje tego typu problemy i już.
A przynajmniej nikt nie spotkał egzemplarza, który by ich nie miał (chodzi o wątek o 6561) i nie chce wrzucić filmu z jego testu....

Google it, który wrzucił jacek akurat kieruje pierwsze strony w kierunku LG i tam jest temat bandingu obszernie opisany i olewanie ze strony supportu, także nie można też powiedzieć, że jest to cecha Philipsa wyłącznie. Nie zrozum mnie źle, potwierdzam, że banding jest w Philipsach, ale nie tylko w nich właśnie, dlatego generalnie jak idzie się do sklepu na testy to trzeba wziąć na Pendrive kawałek meczu oraz banding test z yt gotowy.

adudu

New member
Pomimo nie zawsze najlepszych opinii zaryzykowałem i kupiłem w ciemno 55PUS7101. Model z września. Cena 3800 to chyba dobra cena. Jak na razie pełen zachwyt. Starałem się doszukać na meczu piłki nożnej jakichkolwiek pasów, ale ja tam jakoś nic nie widzę, albo może oczy już nie te. Ambilight to coś pięknego, w domu wszyscy pod wrażeniem.

Przy okazji takie pytanie: do tej pory przy starym telewizorze miałem zewnętrzny dekoder mpge4 i do niego dochodził kabel antenowy. W ustawieniach tego dekodera miałem opcję włączenia zasilania anteny.
Czy w tym Philipsie jest również gdzieś zakopana taka opcja? Bez zasilania anteny nie mam TVP1 i TVP2 :/ Jak z tego wybrnąć?

Status
Zamknięty.
Do góry