Mam podpięty moduł CI w PUS7181 z telewizji cyfrowej (kablówki) i nie mam żadnych problemów z odbiorem programów telewizyjnych.
Moduł używam od 2011roku (poprzedni telewizor) i przez 5 lat nie było żadnego problemu.
Witam uprzejmie,
Skoro używasz moduł dostępu warunkowego CAM od 5 lat , mniemam , że Twój operator kablowy nie paruje modułu dostępu warunkowego CAM z kartą
chipową od operatora(od niego) . Nie ma wtedy również problemu z nagrywaniem programów kodowanych .
"Zagwozdka" jest jednak , gdy operator kablowy paruje moduł dostępu warunkowego CAM z kartą chipową(z mikroprocesorem) od niego . Owszem , programy zakodowane odbierze się bez kłopotów (dany operator kablowy podaje , które telewizory współpracują z dostarczanym modułem dostępu warunkowego CAM) , ale nagrywanie programów kodowanych jest
już bardzo utrudnione , gdyż musi być wyrażona zgoda nadawcy na kopiowanie .Moduł dostępu warunkowego CAM w specyfikacji CI+1.3 od 2013 r. daje możliwość między innymi , operatorowi płatnej telewizji kontrolę treści PVR , oraz nowe zabezpieczenia kopiowania CI Plus . Tak jest dla przykładu u operatora kablowego Vectra . Tracą na tym niestety użytkownicy tych parowanych modułów z kartą chipową od operatora . Moduł dostępu warunkowego u operatora Vectra ma dwie małe diodki , które wpierw sygnalizują działanie modułu w kolorze czerwonym , gdy otrzymują elektroniczną akceptację , zmieniają kolor na zielony .
Pozdrawiam,

accu
:kom: